Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην προσπάθειά του να ελέγξει την εξάπλωση και πανδημία του άγνωστου μέχρι τώρα κορωνοϊού, έχει προτείνει τη μαζική καραντίνα σε επίπεδο κρατών. Αυτό έχει και ψυχολογικές συνέπειες.
Μια επιδημία μεταδοτικών ασθενειών είναι τόσο ένα βιολογικό όσο και ένα ψυχολογικό-κοινωνικό γεγονός.
Κατά τη διάρκεια εμφάνισης επιδημιών είναι φυσικό το άγχος σε εθνικό επίπεδο να είναι υψηλό. Ωστόσο η μαζική καραντίνα για τον κορωνοϊό επιδεινώνει το άγχος αυτό καθώς δίνει αφορμή για σκέψεις πως «οι αρχές πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή».
Η αίσθηση της απειλής και της αδυναμίας που βιώνουμε ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να μας οδηγήσει στην αυτο-απομόνωση εξαιτίας του φόβου. Μπορεί να αυξήσει το άγχος υγείας μας, και να δίνουμε υπερβολική προσοχή σε καλοήθη συμπτώματα. Για όσους υποφέρουν γενικά από εμμονές και υποχονδρίαση, μια επιδημία θα σημαίνει αυξημένο άγχος και αίσθημα ανασφάλειας, που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργικότητα και τις σχέσεις μας.
Επιπλέον, η καραντίνα αυτή καθαυτή σχετίζεται με μια αίσθηση παγίδευσης που επιδεινώνει την ψυχολογία και το άγχος. Για να μην νιώθουμε αυτό το τελευταίο, ας σκεφτούμε τι ΔΕΝ είναι σε καραντίνα, άρα μπορούμε να τα απολαύσουμε μένοντας στο σπίτι:

Η καραντίνα επιβάλλεται κυρίως:
 (α) Για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου ώστε να προετοιμαστεί ή να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας (και άρα για την καλύτερη υποστήριξη των όσων νοσούν σοβαρά)
(β) Γιατί η μικρότερη ταχύτητα εξάπλωσης δίνει χρόνο στους επιστήμονες να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία και να βρουν περισσότερα ή πιο αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης, όπως την ανάπτυξη εμβολίου (για το οποίο θα χρειαστούν 12-18 μήνες περίπου).
(γ) Γιατί αν νοσήσει ταυτόχρονα όλος ο πληθυσμός ή σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν θα μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες αριθμητικά ανάγκες. Τα διαθέσιμα κρεβάτια (μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας) στα νοσοκομεία, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι είναι περιορισμένα.
 Δηλαδή η καραντίνα δεν έχει να κάνει τόσο με τον κίνδυνο του κορωνοϊού, αλλά με την ταχύτητα εξάπλωσής του και τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα) από τα εθνικά συστήματα υγείας.
Δείτε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις