Είχατε μία κουραστική μέρα και αποφασίσατε να βγείτε μία βόλτα να περπατήσετε για να «καθαρίσει» το μυαλό σας;
Αυτή η αίσθηση δεν είναι μόνο στο μυαλό σας. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι σκεφτόμαστε και μαθαίνουμε καλύτερα όταν περπατάμε ή κάνουμε κάποια άλλη μορφή άσκησης. Η αιτία του φαινομένου αυτού αν και δεν είναι πλήρως κατανοητή, ίσως οφείλεται στους δύο παρακάτω λόγους.

1) Η άσκηση μπορεί να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία γιατί αυξάνει τη ροή του αίματος.

Όταν ασκούμαστε, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και η ροή του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Περισσότερο αίμα σημαίνει περισσότερη ενέργεια και οξυγόνο, οπότε το μυαλό μας αποδίδει καλύτερα.

2) Η άσκηση μπορεί να βελτιώνει τη νοητική μας ικανότητα γιατί ενεργοποιεί τον ιππόκαμπο.

Ο ιππόκαμπος είναι ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει κρίσιμο ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης φάνηκε να είναι εξαιρετικά ενεργός. Όταν οι νευρώνες αυτοί διεγείρονται, έρευνα δείχνει ότι η γνωστική μας λειτουργία βελτιώνεται.
Για παράδειγμα, μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι το τρέξιμο βελτιώνει την χωρική μάθηση. Άλλες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να αντιστρέψει τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου, η οποία εμφανίζεται με την ηλικία, και, κατά συνέπεια, την ενίσχυση της μνήμης στους ηλικιωμένους.
Επίσης, μαθητές που αθλούνται έκτος από καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ σε σύγκριση με τους λιγότερο αθλητικούς συνομηλίκους τους. Τα παιδιά αποκτούν καλύτερη συγκέντρωση και μπορούν να επεξεργαστούν πολλές πληροφορίες παράλληλα.
Μαθαίνουμε καλύτερα όταν παράλληλα γυμναζόμαστε
Εκτός από το να βελτιώνει σταδιακά το σκληρό δίσκο της μνήμης σας, η άσκηση μπορεί να έχει και μια πιο άμεση επίδραση στην μάθηση.
Γερμανοί ερευνητές έδειξαν ότι αν περπατάτε ή κάνετε ποδήλατο κατά τη διάρκεια, αλλά όχι πριν, την εκμάθηση π.χ. μιας ξένης γλώσσας, βοηθάει να σας «μείνει» η πληροφορία καλύτερα στο μυαλόΜην το παρακάνετε, όμως γιατί η έντονη προπόνηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους, το οποίο αναστέλλει τα κυκλώματα της μνήμης.

Το γιατί εξελιχθήκαμε να αυξάνουμε τη διανοητική μας ικανότητα από μία επίσκεψη στο γυμναστήριο, ωστόσο, παραμένει αναπάντητο.

Όταν οι πρόγονοί μας καταπονούνταν και ίδρωναν, ήταν πιθανώς, είτε γιατί έτρεχαν να σωθούν από κάποιο αρπακτικό ζώο είτε γιατί κυνηγούσαν το επόμενο γεύμα τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των έντονων καταστάσεων, η επιπλέον ροή αίματος προς τον εγκέφαλο ίσως τους βοηθούσε να αντιδρούν πιο γρήγορα και πιο έξυπνα σε αυτές τις κρίσιμες για την επιβίωσή τους καταστάσεις.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα «κολλήσετε» σε ένα πρόβλημα, πάτε για ένα τρέξιμο ή μια βόλτα με το ποδήλατο. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το φόβο σας και να το αντιμετωπίσετε.





Δημοσιεύτηκε από chiourea.gr στο ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ / ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ
Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις