Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.

Η ημέρα αυτή δεν έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα. Αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Η έννοια της οικογένειας δεν εξαντλείται στην παραδοσιακή της λειτουργία. Αποτελεί μηχανισμό αλληλεγγύης και στήριξης σε πολλαπλά επίπεδα. Από την ανατροφή των παιδιών έως τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Γονείς που επωμίζονται βάρη πολλαπλών ρόλων, νοικοκυριά που λειτουργούν ως δίκτυα προστασίας, άνθρωποι που καλούνται καθημερινά να ανταποκριθούν σε ρόλους φροντιστών, συχνά χωρίς θεσμική στήριξη.

Σε περιόδους κρίσης –οικονομικής, υγειονομικής ή περιβαλλοντικής– η οικογένεια παραμένει για πολλούς το πρώτο και τελευταίο καταφύγιο.

Παρά τις μεταβολές που έχει υποστεί ο θεσμός, διατηρεί τον πυρήνα του: προσφέρει σταθερότητα, αίσθηση συνέχειας και ασφάλειας. Και γι’ αυτό η ενίσχυση και η στήριξή της δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά στρατηγική προτεραιότητα, για κάθε κοινωνία που σχεδιάζει το μέλλον της με όρους βιωσιμότητας και συνοχής.

Και παρά τις διαφορές που χωρίζουν τις γενιές, υπάρχει κάτι που εξακολουθεί να ενώνει μικρούς και μεγάλους: Οι οικογενειακές παραδόσεις διατηρούν ζωντανή τη συνέχεια και τη συλλογική μνήμη. Αποτελούν τα νήματα που πλέκουν τον ιστό της κοινής μας εμπειρίας, ενισχύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε αυτή την αθέατη, αλλά πολύτιμη δύναμη που ενώνει τους ανθρώπους.

Επιμέλεια: Δρ. Ράνια Χιουρέα

Ανάρτηση chiourea.gr στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις