Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, στην κοινή γνώμη κυριαρχούν δύο ερωτήματα:
Α. Με ποιόν τρόπο θα διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών; Με μάσκα ή/και μ’ εκ περιτροπής παρακολούθηση των μαθημάτων;
Β. Στην πρώτη περίπτωση μήπως κινδυνεύει η υγεία των παιδιών; 
Με δεδομένο πως η πρώτη ερώτηση θ’ απαντηθεί υποχρεωτικά από την κυβέρνηση, ας δούμε πηγές που ν’ απαντούν στο δεύτερο ερώτημα.
Ο διακεκριμένος παιδίατρος από την Πάτρα Αντώνιος Δαρζέντας δημοσίευσε σχετικό κείμενο στο Facebook, το οποίο καλύπτει τα καίρια σημεία. Το παραθέτουμε προς ενημέρωση:
Τελικά κινδυνεύει από τη μάσκα το παιδί μου;
Επειδή όπως φαίνεται τα σχολεία θα ξεκινήσουν με ένα αρκετά σημαντικό ιϊκό φορτίο του κορωνοϊού στην κοινότητα, είναι πιθανόν να ανοίξουν με ισχυρή σύσταση για μάσκα τουλάχιστον στα μεγαλύτερα παιδιά.
Γιατί στα μεγαλύτερα παιδιά;
Γιατί φαίνεται ότι, ενώ τα μικρότερα παιδιά κυρίως κάτω των 10 ετών, δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορωνοϊό, όσο αυξάνεται η ηλικία μετά τα 10 έτη η πιθανότητα να μεταδώσει ένα παιδί τη νόσο αυξάνει και φτάνει σχεδόν τα επίπεδα του ενήλικα, όταν αυτό φτάνει στο τέλος της εφηβείας.
Επίσης τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν καλύτερα στην χρήση της από τα μικρότερα.
Υπάρχει περίπτωση όμως η χρήση της μάσκας να κάνει κακό στα παιδιά μας;
Η απάντηση είναι ένα ξερό και καθαρό ΟΧΙ.
Σε ένα παιδί που είναι ικανό να πάει σχολείο οποιαδήποτε τυχόν αύξηση του CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) ή μείωση του Οξυγόνου εξαιτίας της μάσκας είναι αμελητέα αν υπάρχει και εύκολα αντιρροπήσιμη από τον οργανισμό.
Και αυτό γιατί τόσο τα μόρια του Οξυγόνου, όσο και του Διοξειδίου, είναι τόσο μικρά που είναι αδύνατον να τα εγκλωβίσει η μάσκα.
Πέρα από το γεγονός ότι έχουμε άπειρα δεδομένα από τη χρήση της μάσκας στο ιατρικό προσωπικό πχ χειρουργοί ή νοσηλευτές που δουλεύουν ώρες με αυτές, ουδέποτε έχουν αναφέρει πρόβλημα.
Όμως επειδή η ιατρική είναι κυρίως και πάνω από όλα evidence based επιστήμη, πέρα από την προφανή παρατήρηση, έχει και το Πείραμα.
Αποδείξεις και επιβεβαίωση για το πόσο ασφαλείς είναι οι μάσκες σε παιδιά, μας δίνει μια τελευταία μελέτη από τη Σιγκαπούρη, όπου σε παιδιά από 7 έως 14 ετών δοκιμάστηκαν μάσκες σχεδιασμένες γι’ αυτά με πολύ καλή εφαρμογή (γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να δούμε διαταραχές στο Οξυγόνο ή στο διοξείδιο τους) και ήταν απολύτως αποκαλυπτικά.
Το τεστ και οι μετρήσεις έγιναν σε δύο περιβάλλοντα. Είτε σε σχολικές αίθουσες με φυσικό αερισμό και θερμοκρασία από 26 έως 32 Κελσίου με υγρασία 50 - 80 % ( θα λέγαμε αρκετά επιβαρυντικές συνθήκες για τα ελληνικά δεδομένα μιας και έγινε στο τροπικό κλίμα της Σιγκαπούρης), είτε σε διάδρομο τρεξίματος για να δοκιμαστούν και στην άσκηση.
Δεν βρέθηκε καμία σημαντική διαταραχή στις συγκεντρώσεις του Οξυγόνου, του Διοξειδίου αλλά και του καρδιακού ρυθμού, της αναπνοής και του κορεσμού Οξυγόνου στο αίμα τους.
Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών, παρά το ότι ήταν μάσκες με πολύ κλειστή εφαρμογή, δεν ανέφεραν δυσφορία. Λίγα παιδιά που ανέφεραν ήπια δυσφορία, δεν είχαν διαφορές στις μετρήσεις τους, άρα η αίσθηση ήταν υποκειμενική και από τη μάσκα την ίδια και όχι από τυχόν επιρροή της στην αναπνοή.
Άρα είναι ασφαλές να φορέσουμε μάσκα στο παιδί μας με εξαίρεση, όπως λέει και το Αμερικανικό CDC, τα παιδιά κάτω των 2 ετών. Γιατί τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να πάθουν ασφυξία από λάθος χρήση πχ να δέσουν τα λάστιχα γύρω από το λαιμό τους ή να καταπιούν ή να εισροφήσουν ολόκληρη τη μάσκα ή κομμάτια της.
Επίσης όπως έγραψε και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ουσιαστικά δεν υπάρχει αντένδειξη για κανέναν να μην φοράει μάσκα.
Οι ενήλικες και τα παιδιά που έχουν βαριά αναπνευστικά νοσήματα πρέπει και αυτοί να φορούν μάσκα καθώς η επαφή τους με τον ιό θα τους οδηγήσει με σιγουριά σε βαριά νόσο και πιθανότατα στον θάνατο.
Με λίγα λόγια οι μοναδικοί ενδεχομένως όσον αφορά τους ενήλικες που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα, είναι αυτοί που ούτως ή άλλως δεν μπορούν ή δεν πρέπει να κυκλοφορούν καθόλου με την πανδημία.
Συνεπώς η μάσκα είναι ο πλέον εύκολος, ασφαλής και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας για όλες τις ηλικίες. Οι ωφέλειες της χρήσης της είναι όχι μόνο ιατρικές αλλά και οικονομικές καθώς θα επιτρέψει στην κοινωνία μας να λειτουργήσει, μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο."
Δείτε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις