Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (επταμελής αυξημένη σύνθεση) με την υπ’ αριθμ. 662/2010 απόφασή του έκρινε συνταγματικές τις νέες ρυθμίσεις του Ν. 2986/2010 που καθορίζουν τον τρόπο και τις προϋποθέσεις απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτών που απασχολούνται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 2986/2002) καταργήθηκε το δικαίωμα αναιτιώδους καταγγελίας των εκπαιδευτικών από τους ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων που προέβλεπε ο Ν. 682/1977 και πλέον η απόλυση των εκπαιδευτικών είναι δυνατή για:

1) σωματική ή πνευματική ανικανότητα

2) συμπλήρωση του 70ου έτους της ηλικίας

3) επιβολή της πειθαρχικής ποινής της απολύσεως από το πειθαρχικό συμβούλιο,

4) τέλεση, εντός της προ του διορισμού πενταετίας, πράξεως που συνιστά έλλειψη των απαιτούμενων για δημόσιο υπάλληλο ηθικών προσόντων

5) ανεπάρκεια περί την εκτέλεση των καθηκόντων του.

6) κατάργηση σχολείων ή τάξεων και τμημάτων τάξεων

7) διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος στο σχολείο που είναι απότοκος αδυναμίας συνεργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτη του σχολείου και του εκπαιδευτικού. Στην τελευταία περίπτωση, η διαταραχή εργοδότη και εκπαιδευτικού, διαπιστώνεται από τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, της ΟΙΕΛΕ και της αντιπροσωπευτικότερης εργοδοτικής οργάνωσης των ιδιοκτητών σχολείων.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες διατηρούν το δικαίωμα αιτιώδους καταγγελίας
σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι σύμφωνο με το άρθρο 16 του Συντάγματος για την προστασία της Παιδείας και την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ασχολήθηκε το ζήτημα των εκπαιδευτικών εξ’ αφορμής αίτησης γνωστού εκπαιδευτηρίου το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση της τριμελούς επιτροπής που έκρινε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι απόλυσης καθηγητή φυσικής αγωγής, καθώς δεν υπήρξε διαταραχή του εκπαιδευτικού κλίματος οφειλόμενη σε αδυναμία συνεργασίας της εργοδοτικής εταιρείας με τον εκπαιδευτικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις