Ακόμα κι αν αγαπάμε πραγματικά τα αδέρφια μας, υπάρχουν στιγμές που θα κάνουν κάτι που θα μας εκνευρίσει. Ο θυμός που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή, συνήθως μερικά λεπτά αργότερα εξαφανίζεται. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που αυτός ο θυμός παραμένει και εξελίσσεται σε μια διαμάχη που μπορεί να κρατήσει μέρες, μήνες, ακόμη και χρόνια. Η αντιπαλότητα των αδελφών μπορεί να προκύψει για πολλούς λόγους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδέεται απλώς με την προσωπικότητα των παιδιών. Σε άλλες, οφείλεται σε ζήλια.

Όποια και αν είναι η αιτία της αντιπαλότητας, όπου μπορούμε, πρέπει να προσπαθήσουμε να την επιλύσουμε έτσι ώστε τα αδέρφια να είναι σε θέση να ξεπεράσουν την αντιπαλότητα και να δημιουργήσουν μια υγιή μεταξύ τους σχέση.

Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική για όλους μας και έρχονται στιγμές στη ζωή, που οι κοντινοί μας άνθρωποι μας προστατεύουν και μας δίνουν δύναμη να προχωρήσουμε. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν κι εκείνοι οι συγγενείς που η καρδιά τους είναι γεμάτη φθόνο και ιδιοτέλεια και τελικά αποδεικνύονται πιο επικίνδυνοι απ’ τους ξένους ανθρώπους. Εκείνοι που προσποιούνται και αντί για την αλήθεια, σε παραπλανούν με ψεύτικα φιλιά και αγκαλιές, που σε υποτιμούν και σε υπονομεύουν και περιμένουν το πρώτο σου στραβοπάτημα για να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους.

Ακολουθούν δυο ιστορίες. Αν έχετε αδέρφια, οι δυο ιστορίες που θα διαβάσετε μπορεί να σας φανούν οικείες. Αλλά να θυμάστε: Η συγχώρεση είναι το μυστικό.

Η πρώτη ιστορία

Δύο αδέλφια, τα οποία ζούσαν σε διπλανά αγροκτήματα, κάποια στιγμή για μια ασήμαντη αφορμή μάλωσαν. Ήταν το πρώτο ρήγμα στη σχέση τους έπειτα από 40 χρόνια στα οποία ζούσαν αρμονικά ο ένας δίπλα από τον άλλον. Όλα αυτά τα χρόνια μοιράζονταν τα γεωργικά τους μηχανήματα, βοηθούσε ο ένας τον άλλον και έτρωγαν τις Κυριακές παρέα μαζί με τις οικογένειες τους. Πότε στο σπίτι του ενός και πότε στο σπίτι του άλλου.

Η παρεξήγηση τους όμως εκείνη τη μέρα, για μια ασήμαντη αφορμή, εξελίχθηκε σε έναν άγριο καυγά κατά τη διάρκεια του οποίου ειπώθηκαν πολύ άσχημες κουβέντες. Ακολούθησαν πολλές εβδομάδες σιωπής. Τα αδέρφια δεν μίλαγαν πια ο ένας στον άλλον. Προσπαθούσαν να μην συναντιούνται καν στο δρόμο ή στη πόλη.

Ένα πρωί κάποιος χτύπησε τη πόρτα του μεγαλύτερου αδερφού.

Εκείνος άνοιξε και είδε έναν άντρα. «Είμαι ξυλουργός και ψάχνω για δουλειά λίγων ημερών», του είπε. «Μήπως έχετε κάτι που θα μπορούσα να το φτιάξω;»

«Ναι», του απάντησε αυτός. «Έχω μια δουλειά για σένα».

«Βλέπεις αυτό το σπίτι απέναντι; Είναι ο γείτονάς μου. Για την ακρίβεια είναι ο μικρότερος αδερφός μου. Τον περασμένο μήνα ανάμεσα στα σπίτια μας υπήρχε ένα λιβάδι. Αυτός όμως πήρε μια μπουλντόζα και έσκαψε ένα βαθύ αυλάκι που με τις βροχές έγινε ποταμάκι. Μπορεί λοιπόν αυτός να έσκαψε αυλάκι, εγώ σκέφτηκα να κάνω κάτι ακόμα καλύτερο».

«Δίπλα στο στάβλο έχω πολλά ξύλα. Θέλω να τα πάρεις και να μου φτιάξεις ένα φράχτη τρία μέτρα ψηλό. Δεν θέλω να βλέπω ούτε το σπίτι του αλλά ούτε και το πρόσωπο του πια».

«Νομίζω ότι κατάλαβα τι θέλεις. Δείξε μου τα ξύλα, το πριόνι και τις πρόκες και θα σου φτιάξω αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι».

Την επόμενη μέρα ο μεγαλύτερος αδελφός έπρεπε να πάει στην πόλη. Πριν φύγει, ετοίμασε όλα όσα χρειάζονταν ο ξυλουργός και τον αποχαιρέτησε ικανοποιημένος για αυτό που θα αντίκριζε το βράδυ.

Ο ξυλουργός εργάστηκε σκληρά όλη την ημέρα. Όταν με τη δύση του ηλίου ο μεγάλος αδερφός επέστρεψε, ο ξυλουργός είχε πια τελειώσει.

Τα μάτια του αγρότη μόλις αντίκρισε αυτό που έφτιαξε ο ξυλουργός άνοιξαν διάπλατα. Δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη.

Ο ξυλουργός δεν είχε φτιάξει φράχτη.. Έφτιαξε γέφυρα. Μια γέφυρα που ξεκινούσε από το χωράφι του, πέρναγε πάνω από το αυλάκι και κατέληγε στο χωράφι του αδερφού του.

Την στιγμή που την κοίταζε αποσβολωμένος, είδε τον αδερφό του να πλησιάζει χαμογελαστός προς το μέρος του με τεντωμένα τα χέρια.

«Αδερφέ μου δεν ξέρω τι να πω. Μετά από όλα αυτά που είπα και όλα αυτά που σου έκανα, εσύ έφτιαξες μια γέφυρα», του φώναξε.

Τα δύο αδέλφια συναντήθηκαν στη μέση της γέφυρας και αγκαλιάστηκαν σφιχτά συγκινημένοι.

Όταν ο μεγάλος αδερφός γύρισε για να ευχαριστήσει τον ξυλουργό, τον είδε να μαζεύει τα πράγματα του.

«Όχι περίμενε», του φώναξε. «Θέλω να μου κάνεις κι άλλες δουλειές».

«Θα ήθελα πολύ να μείνω», του απάντησε ο ξυλουργός. «Αλλά έχω πάρα πολλές ακόμη γέφυρες να φτιάξω».

H δεύτερη ιστορία

Δυο αδέρφια, γύρω στην ηλικία των 20, τσακώθηκαν άγρια, με τον αδερφό να ξεστομίζει άσκημες κουβέντες για να μειώσει την αδερφή του, επειδή είχε μια αντιπαλότητα με την κοπέλα του. Η αδερφή αποφάσισε όχι μόνο να μην ξαναμιλήσει στον αδερφό της, αλλά να μην θέλει ούτε να τον βλέπει και να προσπαθεί να επηρεάσει γονείς, συγγενείς και φίλους εναντίον του. Κάτι που δεν ήταν και τόσο δύσκολο, δεδομένου του εκρηκτικού χαρακτήρα του αδερφού της.

Μεσολαβούν ωστόσο γονείς και παππούδες, για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στα δυο αδέρφια. Ο νεαρός έχει μετανιώσει για τις κουβέντες που ξεστόμισε και για τη συμπεριφορά του και ζητάει συγγνώμη. Όμως η αδερφή του εξακολουθεί να είναι θυμωμένη και αποφασισμένη να το κρατήσει «μανιάτικο».

Τα χρόνια περνούν, η κοπέλα αρραβωνιάζεται. Οι σχέσεις με τον αδερφό της ψυχρές. Δεν τον καλεί ούτε στο γάμο της, παρόλο που εκείνος της στέλνει ένα καλό δώρο και μια κάρτα με εγκάρδιες ευχές. Τσακώνεται και με τους γονείς της για το θέμα αυτό. Επιμένει ότι ανάμεσα τους δεν υπάρχουν αδερφικά αισθήματα.

Μετά από λίγο καιρό, η κοπέλα αρρωσταίνει βαριά και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Ο αδερφός της μόλις το μαθαίνει αναστατώνεται. Της στέλνει μια ωραία κάρτα με πολύ ζεστές και συγκινητικές ευχές για ταχεία ανάρρωση, μαζί με μια γλάστρα και ένα αρκουδάκι, που θυμάται ότι της άρεσαν ως παιδί τα αρκουδάκια και ήταν αγαπημένο της παιχνίδι.

Εκείνη αρχικά έδειξε να συγκινείται από την κίνηση αυτή του αδερφού της και από τα λόγια του. Ζητάει να της βάλουν τα δώρα και την κάρτα του απέναντι από το κρεβάτι της. Ο αδερφός της, σε όλο το διάστημα της νοσηλείας της, επικοινωνεί συστηματικά με τους γονείς τους, για να μαθαίνει σχετικά με την πορεία της υγείας της. Πηγαίνει επίσης 2 φορές στο νοσοκομείο, απέξω από το δωμάτιο, αλλά δεν μπαίνει μέσα για να μην την αναστατώσει.

Όπου έρχονται επίσκεψη η θεία και η ξαδέρφη της. Τους δείχνει αυτά που έστειλε ο αδερφός της. Και τότε η ξαδέρφη λέει ειρωνικά: «Σιγά που σου έστειλε αυτά ο αδερφός σου! Σιγά μην έγραψε τέτοια λόγια δακρύβρεχτα και τον πήρε ο πόνος που αρρώστησες! Ποιος τα πιστεύει!» Και συμπληρώνει η θεία: «Σίγουρα αυτά είναι δάχτυλος της μάνας σου!... Αποκλείεται να τα έκανε ο αδερφός σου!»

Η άρρωστη επηρεάζεται από τη συζήτηση αυτή. Δίνει τεράστια βάση στις κουβέντες της ξαδέρφης και της θείας της και κατηγορούν και οι τρεις τη μάνα της κοπέλας ότι κάνει «σκευωρίες» και τον αδερφό της ότι δεν του καίγεται καρφάκι για εκείνη και για την υγεία της!!!!

Αργότερα βρίσκεται εκεί η μητέρα της. Την ενημερώνει ότι είχε έλθει ο αδερφός της  να την δει και τη ρωτάει αν συμφωνεί κι εκείνη να του επιτρέψουν να μπει για λίγο στο δωμάτιο κάποια στιγμή. Τότε η κοπέλα γεμάτη θυμό απαντάει ότι όλα αυτά είναι ένα θέατρο, μια «σκευωρία» της ίδιας της μάνας, αφού το κατάλαβαν αμέσως και το είπαν η θεία και η ξαδέρφη! Αποτέλεσμα: όχι μόνο δεν δέχεται να δει τον αδερφό της, αλλά τσακώνεται και με τη μητέρα της, κατηγορώντας την ότι της λέει ψέματα και ότι συνωμοτεί πίσω από την πλάτη της. Μετά δε από μια τέτοια συναισθηματική έκρηξη, επιβαρύνεται και η κατάσταση της υγείας της…

Ο αδερφός, μόλις το πληροφορήθηκε,  απογοητευμένος, πικραμένος και αηδιασμένος επικοινώνησε με τη θεία και την ξαδέρφη του, να τους πει ότι η στάση τους ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Από αυτές θα περίμενε υποστήριξη και ενθάρρυνση να συμφιλιωθούν τα δυο αδέρφια, όχι να τους δημιουργήσουν μεγαλύτερη ένταση. Όταν οι συγγενείς σου σε υπονομεύουν... Διότι στην ουσία συκοφάντησαν και κατηγόρησαν τόσο εκείνον ότι δεν νοιάζεται για την αδερφή του, όσο και τη μάνα τους για ανυπόστατους λόγους. Κυρίως όμως, όλα αυτά τα είπαν σε μια άρρωστη, χωρίς να σεβαστούν καν την κατάσταση της υγείας της. Και με απώτερο σκοπό τι; να μεγαλώσουν το χάσμα ανάμεσα στα δυο αδέρφια; Που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα έπρεπε όλοι να βρίσκονται κοντά της, να της δίνουν θετική ενέργεια για να γίνει γρήγορα καλά!

Όμως, ακόμα και μετά την επικοινωνία του αδερφού μαζί τους, θεία και ξαδέρφη δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση αποκατάστασης της αλήθειας, δηλαδή να εξηγήσουν στην κοπέλα ότι όντως ο αδερφός της είχε στείλει τις ευχές και τα δώρα. Δεν ανέφεραν ποτέ τα όσα τους είπε εκείνος, ούτε καν πως επικοινώνησε μαζί τους για να πειστούν ότι όντως δικές του ήταν οι ενέργειες, επειδή αγαπάει την αδερφή του και την νοιάζεται. Η δε κοπέλα δεν ξαναμίλησε ποτέ στον αδερφό της, ενώ επιπλέον απομάκρυνε και τη μητέρα της.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΩΝ

Στην πρώτη ιστορία, ένας άγνωστος τεχνίτης προσπάθησε και πέτυχε να συμφιλιώσει τα δυο αδέρφια, παραβαίνοντας μάλιστα την εντολή εργασίας που είχε από τον έναν αδερφό, ο οποίος ήταν και εργοδότης του, με κίνδυνο να μην πληρωθεί για τον κόπο του.

Ερωτήματα:

-Γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι ο άγνωστος τεχνίτης; Είχε προσωπικό όφελος;

-Ποιος ο ρόλος του εδώ; Αδιαφορεί, δημιουργεί κάποιο πρόβλημα ή ενεργεί με αγάπη και νοιάξιμο για τους αγνώστους συνανθρώπους του;

Στη δεύτερη ιστορία, η θεία και η ξαδέρφη, που υποτίθεται αγαπούν την κοπέλα και την οικογένειά της και τους νοιάζονται, όχι μόνο δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να συμφιλιώσουν τα δυο αδέρφια, αλλά απεναντίας, αμφισβητούν την αυθεντικότητα της κίνησης συμφιλίωσης του αδερφού και κατηγορούν τη μάνα άδικα και παράλογα!  Διότι και έτσι όπως τα είπαν να ήταν, ποιο ακριβώς ήταν το έγκλημά της; Ότι προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις των παιδιών της;

Ερωτήματα:

- Θεία και ξαδέρφη, ακόμα και να ήξεραν ότι η μάνα τα έστησε αυτά, δεν θα έπρεπε να σιγοντάρουν τις ενέργειες της μάνας ώστε επιτέλους τα δυο αδέρφια να τα ξαναβρούν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν είδαν ένα μεγάλο θετικό βήμα προς την επανασύνδεση και το άκουσαν και  από το ίδιο τον αδερφό;

- Μετά τις εξηγήσεις του αδερφού, δεν θα έπρεπε θεία και ξαδέρφη να πληροφορήσουν σχετικά την κοπέλα ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να βελτιωθούν οι σχέσεις της με τον αδερφό της;

Αντί αυτού, κατάφεραν την οριστική ρήξη των δυο αδερφών, επιδείνωση της σχέσης μάνας-κόρης καθώς και της κατάστασης της υγείας της κοπέλας.

- Ποιος ο ρόλος των συγγενών εδώ; Αδιαφορούν, δημιουργούν κάποιο πρόβλημα ή ενεργούν με αγάπη και νοιάξιμο για τα δυο αδέρφια;

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ράνια Χιουρέα

Πηγές:

Δυο μαλωμένα αδέρφια

«Άτιμη φάρα ο κακός συγγενής…»

Ανάρτηση chiourea.gr στο ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ / ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ και Διάφορα Θέματα - ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ

 Διαβάστε επίσης:

 

Γραφτείτε στο Newsletter μας εδώ 📌

 


12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάρω Πικροδημήτρη: Τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο.Κριμα.

Ανώνυμος είπε...

Άννα Ρούσσου:
Απαράδεκτη η συμπεριφορά θείας και ξαδέρφης! Από ζήλεια φυσικά τα κάνουν. Δεν είναι ευχαριστημένες από τη δικιά τους ζωή και ικανοποιούνται όταν έχουν προβλήματα και οι άλλοι. Ιδιαίτερα η θεία είναι για φτύσιμο! Αντί να βοηθήσει μια κατάσταση επιδιώκει να δημιουργήσει μεγαλύτερο θέμα στην οικογένεια της αδερφής ή του αδερφού της!

Ανώνυμος είπε...

Mαρία Δήμα:
Ο ρόλος των τρίτων... και των συγγενών... Κι αν υπονομεύουν τις σχέσεις και πετυχαίνουν να μην σε αφήνουν ούτε να δεις τα εγγόνια σου, τι κάνεις;

Ανώνυμος είπε...

Nicolas Gordon
Απαντώντας στην κ. Μαρία Δήμα: Εκεί μπορείς να ζητήσεις παρέμβαση της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον Νόμο οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία των τέκνων με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Ο αρνητικός τρόπος, με τον οποίο είναι διατυπωμένη η ανωτέρω διάταξη, εξηγείται από το ότι ο νόμος θέλησε να τονίσει την αυθυπαρξία του δικαιώματος επικοινωνίας παππού και γιαγιάς με εγγόνι. Το δικαίωμα αυτό πηγάζει ευθέως εκ του νόμου και συγκεκριμένα από την διάταξη του άρθρου 1520 παρ. 2 του Αστικού Κώδικα.
Σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας του παππού και της γιαγιάς με το εγγόνι, είναι η ικανοποίηση του φυσικού αισθήματος αγάπης μεταξύ τους και η αποτροπή της αμοιβαίας αποξένωσής τους, η οποία θα ασκούσε βλαπτική επίδραση στο συμφέρον του παιδιού.

Rania Chiourea είπε...

Nicolas Gordon Αυτό κι αν είναι... Να χρειάζεται παρέμβαση δικαιοσύνης για τα αυτονόητα μέσα σε μια οικογένεια...

Ανώνυμος είπε...

Μαρία Δήμα είπε...
Nicolas Gordon Τέλειο! Αυτό είναι και το σωστό! Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.

Ανώνυμος είπε...

Ελεάννα Βούρου είπε...
Αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αναγκαστικά ζητάμε την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Επιπλέον, ας αναλογιστούμε, όταν οι γονείς προτάσσουν τον εγωισμό τους έναντι του συμφέροντος του παιδιού τους στο να έχει επικοινωνία με τους παππούδες του, τότε ίσως χρειάζεται επιπλέον να ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς πώς μεγαλώνουν αυτοί οι γονείς το παιδί τους και κατά πόσο είναι κατάλληλοι για το ρόλο αυτό. Μάλλον χρήζουν συμβουλευτικής γονέων.

Ανώνυμος είπε...

Έλλη Χούσσου είπε...
Μαλλον ιδιαιτερα συνηθισμένα ολ αυτά,..😏

Ανώνυμος είπε...

Nicolas Gordon είπε..
Οι άνθρωποι που νοιάζονται για το συνάνθρωπο, βοηθούν στην αποκατάσταση των σχέσεων. Οι αδιάφοροι, που ενώ μπορούν να βοηθήσουν παραμένουν αμέτοχοι, προφασιζόμενοι ότι δεν θέλουν να ανακατευτούν μην βρουν το μπελά τους, άρα γίνονται συνένοχοι. Οι κακόβουλοι και οι ζηλιάρηδες στην καλύτερη περίπτωση δεν κάνουν τίποτε, διότι χαίρονται για τις κακές σχέσεις των άλλων, στη χειρότερη βάζουν και λόγια για να δημιουργήσουν μεγαλύτερο χάσμα. Όπως η "αγαπημένη" θεία και η "κολλητή" ξαδέρφη στο κείμενο εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Sara Fiorelli είπε...
Άτιμη φάρα ο κακός συγγενής! Θεία και ξαδέρφη να σου πετύχουν! 😡

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρης Σταματιάδης είπε...
Η θεία και η ξαδέρφη (2η ιστορία) σίγουρα συνεχίζουν να διαβάλλουν τη μάνα και τον αδερφό, για να διαιωνίζεται αυτή η άσχημη κατάσταση και αυτές να χαίρονται, γεμάτες ικανοποίηση ότι είναι καλύτερες και έχουν μια άριστη οικογένεια, όχι σαν τους άλλους που έχουν διαλυθεί! Αντίθετα, ο άγνωστος τεχνίτης (1η ιστορία) είναι παράδειγμα προς μίμηση! Καλός άνθρωπος, που νοιάζεται για τους άλλους. Μακάρι να του έμοιαζαν όλοι. Η κοινωνία θα ήταν πολύ καλύτερη!

Ανώνυμος είπε...

Ηλιάνα Βιάνα είπε...
Πολύ λυπηρό αυτό με τη θεία και την ξαδέρφη... Πισώπλατα χτυπήματα. Απαράδεκτες! Δυστυχώς που σαν τον ξυλουργό δεν είναι πολλοί...😢

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις