Πνιγμένη στα χρέη η Παιδεία

Η Αννα Διαμαντοπούλου θεωρείται εκ των τυχερών υπουργών: Εν μέσω γενικών περικοπών, το υπουργείο Παιδείας προικοδοτήθηκε με ένα δισ. ευρώ!

Πώς αισθάνεται η ίδια; Οχι τόσο καλά. Τα χρήματα αυτά ούτε ως σταγόνα στον ωκεανό των χρεών του υπουργείου δεν μπορούν να εκληφθούν.

*Οι οικονομικές εκκρεμότητες που άφησαν οι προκάτοχοί της και πρέπει να διεκπεραιωθούν άμεσα είναι πολλές. Ενδεικτικά καταγράφουμε:

*Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας: 57 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί να δοθούν ως συμμετοχή σε ερευνητικά ινστιτούτα και προγράμματα.

*Για έργα από το ΕΠΕΑΕΚ, του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου 30 εκατ. ευρώ.

*Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς: 5,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο το 1.150.000 αφορά νόμιμες πληρωμές.

*Πανεπιστημιακά συγγράμματα. Υπολογίζεται ότι το υπουργείο οφείλει 5-10 εκατ. ευρώ σε συγγραφείς.

*Αποζημιώσεις ωρομισθίων: Στα 20 εκατ. ευρώ φτάνουν τα χρέη.

*Για το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πύλη που παρέχει τηλεματικές υπηρεσίες σε 14.390 σχολεία, 2.937 διοικητικές μονάδες κ.λπ. σε όλη τη χώρα.

*Μεταφορά μαθητών σε δυσπρόσιτες περιοχές: 110 εκατ. ευρώ.

*Χρέη ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε φορείς όπως Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων κ.λπ.

*Οφειλές ύψους 12 εκατ. ευρώ στις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, οι οποίες είναι και οι μόνες που έχει δρομολογηθεί να αποπληρωθούν.

*Χρέη 10 εκατ. ευρώ για τους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες.

*Η νέα πολιτική ηγεσία «βρήκε» επίσης υπέρογκα έξοδα για ερευνητικές μελέτες που ανέθετε το υπουργείο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου πήγαιναν συγκεκριμένοι υπάλληλοι για να κάνουν το μεταπτυχιακό τους.

*Τα τελευταία χρόνια έγιναν προμήθειες τόνων χαρτιού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φωτοτυπίες και μπήκαν στις αποθήκες. «Ενα ολόκληρο δάσος αγοράστηκε λες και περιμέναμε πόλεμο», σχολιάζουν υπάλληλοι του υπουργείου. Συγχρόνως, στα υπόγεια βρίσκονται αποθηκευμένοι δεκάδες πίνακες ζωγραφικής, μεγάλης αξίας. Επί πέντε χρόνια κανένας δεν γνώριζε πού βρίσκονται, αφού κανείς δεν τους αναζητούσε. Τώρα είναι κλειδωμένοι γιατί, όπως λένε, δεν μπορούν να τους κρεμάσουν, επειδή οι τοίχοι είναι από γύψο. Κυρίως, όμως, γιατί φοβούνται ότι θα κλαπούν...

*Χαρακτηριστικό της τραγελαφικής κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο υπουργείο, όπως λένε οι υπάλληλοι, είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί τους «χτυπάει» κατακούτελα το φως, αφού δεν υπάρχουν... κουρτίνες στα παράθυρα.

Δύο διαγωνισμοί που έγιναν επί υπουργίας Α. Σπηλιωτόπουλου απέβησαν άκαρποι, γιατί δεν βρήκαν το συγκεκριμένο ύφασμα και στην ποσότητα που ήθελαν. Ετσι, το κονδύλι των 120.000 ευρώ που προοριζόταν για κουρτίνες χρησιμοποιήθηκε για άλλες ανάγκες κι οι υπάλληλοι αναγκάζονται για να προστατευθούν από τον ήλιο, να χρησιμοποιούν... εφημερίδες για να «ντύσουν» τα παράθυρα.

*Μπορεί να μην πήραν κουρτίνες, οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου φρόντισαν, όμως, για την... πόρτα υψίστης ασφαλείας του γενικού γραμματέα. Υπάλληλοι εκτιμούν ότι κόστισε πάνω από 70.000 ευρώ...

800.000 για δύο βιβλία

Εντύπωση προκάλεσε επίσης στον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο το γεγονός ότι επιχορηγήθηκε ο Οργανισμός Εκδοσης Σχολικών Βιβλίων με το ποσό των 800.000 ευρώ για την έκδοση δύο βιβλίων («Πάπισσα Ιωάννα» και «Υπέροχη Ελλάδα»).

*Αναβρασμός όμως επικρατεί μεταξύ των υπαλλήλων μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις της Αννας Διαμαντοπούλου για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην κεντρική υπηρεσία και όχι στα σχολεία.

Ο κύριος όγκος δουλειάς, όμως, βγαίνει απ' αυτούς και αν φύγουν θα «καταρρεύσει» το υπουργείο. Συγκεκριμένα, στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου υπηρετούν 1.000 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και 650 μόνιμοι υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους ωστόσο έχουν αποσπασθεί σε διάφορες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, ακόμη και σε βουλευτικά γραφεία.

*Το υπουργείο, παρά την εξέλιξή του όλα τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί με οργανόγραμμα του 1976. Ετσι, η διοίκηση βρίσκεται σε απόλυτη ανακολουθία με τις περιφερειακές διευθύνσεις τις οποίες οφείλει να κατευθύνει.

*Δυσχεραίνεται ακόμη και η επικοινωνία με τους 18 οργανισμούς που εποπτεύει το υπουργείο. Δηλαδή τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τη Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, τη ΣΕΛΕΤΕ, τον ΟΕΚ κ.λπ.


Δείτε το άρθρο στην Ελευθεροτυπία, 6-12-2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις