Δελτίο Τύπου 19/07/2010


Σημεία από τη Συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Αχιλλέα Μητσού, για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη


• Η Υπουργός παρουσιάζοντας τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για την έρευνα στην Ελλάδα έθεσε 2 μείζονες στόχους που αφορούν στη διασύνδεση της Έρευνας και της Τεχνολογικής Ανάπτυξης με την παραγωγή και τη «Νέα Αρχιτεκτονική του Ερευνητικού Ιστού» της χώρας, με ένα σε βάθος διάλογο για τις απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις και αλλαγές, τα αποτελέσματα του οποίου θα αποτυπωθούν στο νέο νόμο.

• Σκοπός του Υπουργείου είναι η μετάβαση από το Τρίγωνο Κρίσης (χρέος-έλλειμμα-έλλειψη ισχυρής παραγωγικής βάσης), στο Τρίγωνο Γνώσης (στα 3 Ε: Εκπαίδευση-Έρευνα-Επενδύσεις)

• Η Υπουργός αναφερόμενη στα προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί στη δράση «Δημιουργία- υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων υψηλής έντασης γνώσης», υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι η παραγωγή 40 νέων προϊόντων και 15 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.


• Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος παρεμβάσεων σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του ΥΠΔΒΜΘ

• Άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ διατίθενται από το ΥΠΔΒΜΘ για Έρευνα εντός του 2010.

• Ήδη περίπου 136 καινοτόμες δράσεις με προϋπολογισμό 82 εκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί ενώ θα προκηρυχτούν δράσεις ύψους 320εκατομμυρίων μέχρι το τέλος του 2010.

• Στη δράση «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» χρηματοδοτούνται 121 δράσεις (με συμμετοχή συμπράξεων Ερευνητικών Κέντρων, Ινστιτούτων, ΑΕΙ, Επιχειρήσεων και άλλων φορέων) με εύρος τομέων όπως Υγεία, η Έρευνα για την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις «Πράσινες» οδικές και θαλάσσιες μεταφορές, μέχρι την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την Έρευνα για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

• Όσον αφορά την πολιτική προσέγγιση της Έρευνας, το ΥΠΔΒΜΘ προωθεί την συστηματική συνεργασία μεταξύ ερευνητικού δυναμικού των Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Κέντρων και του Παραγωγικού Τομέα με έμφαση στην αριστεία και την εξωστρέφεια.

• Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στους τομείς της Πληροφορικής, της Ιατρικής της Βιοτεχνολογίας , της Αγροτοβιοτεχνολογίας και του Περιβάλλοντος με ιδιαίτερη έμφαση στις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας.

• Ζητούμενο είναι η σύνδεση γνώσης με την παραγωγή προκειμένου να μετατραπεί η ελληνική οικονομία σε μια σύγχρονη οικονομία της γνώσης, με έμφαση το ανθρώπινο κεφάλαιο και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψίστης ποιότητας.

• Στις 23 Ιουλίου 2010 ξεκινάει η διαβούλευση για το περιεχόμενο των προσεχών δράσεων, για την προώθηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στη ζήτηση και τις ανάγκες του παραγωγικού τομέα.

Η πολιτική του ΥΠΔΒΜΘ μπορεί να κωδικοποιηθεί σε 3 Ε: Εκπαίδευση- Έρευνα- Επενδύσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις