Μια μικρή αναφορά στη ζωή και στο έργο του Δημήτρη (Τάκη) Χιουρέα, Μαθηματικού, Συγγραφέα, Λυκειάρχη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. 


Ο Τάκης Χιουρέας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12-12-1914 όπου και έκλεισε τα μάτια του στα 93 χρόνια του, στις 14-7-2007. Μετά από σύντομη διαμονή στην Αρεόπολη (Μάνης) όπου είχαν μετατεθεί ως δάσκαλοι οι γονείς του, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα. Εκεί τελείωσε τις εγκυκλίους σπουδές του και συνέχισε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών. Πτυχιούχος Καθηγητής Μαθηματικών, εγάστηκε ως ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στην Καλαμάτα και στην Εσπερινή Εμπορική Σχολή της πόλης και ως έκτακτος Καθηγητής στο Γυμνάσιο Πλάτσας (Μάνης). Μετά την απελευθέρωση, το 1946 διορίστηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο Φερρών (Θράκης) και το 1949 εγκαταστάθηκε στη Καλλιθέα (Αθήνα), όπου ασχολήθηκε με την Ιδιωτική Εκπαίδευση Γενική και Επαγγελματοτεχνική, ως Γενικός Δ/ντής της «Σχολής Χιουρέα» (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) και των Νυκτερινών Σχολών «Ο Σωτήρ» Γενικής & Τεχνικο-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και ως Επόπτης Σπουδών της «Σεβαστοπουλείου Τεχνικής Σχολής».
 Στον πόλεμο του 1940 υπηρέτησε στη «ζώνη των πρόσω» και μετά τη συμφωνία των στρατηγών με τους κατακτητές για την παράδοση της Ελλάδας, γύρισε στην Καλαμάτα. Πολύ γρήγορα στην Κατοχή εντάχθηκε στην Αντιστασιακή Οργάνωση «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) και εργάστηκε ως Εαμίτης στην πολιτική δουλειά της πόλης. Κατόπιν, λόγω ειδικών συνθηκών, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ Μεσσηνίας τον έστειλε ως εκπρόσωπό της στη Μεσσηνιακή Μάνη, όπου και εργάστηκε μέχρι την Απελευθέρωση της Καλαμάτας.
Επανήλθε στην Καλαμάτα και εργάστηκε ως «υπεύθυνος πόλης» μέχρι τα Δεκεμβριανά του 1944 που συνελήφθη.
Λόγω του ότι «υπήρξε Εαμίτης στην Κατοχή», είχε τις παρακάτω συνέπειες:
Τον συνέλαβα, τον έκλεισαν σε κρατητήρια και τον φυλάκισαν στις φυλακές «Αλεξανδράκη» Καλαμάτας, με την ψευδή κατηγορία του «ηθικού αυτουργού» φόνων στην Κατοχή. Το Γενάρη του 1947 απολύεται από τις φυλακές, με νόμο, κατά τον οποίο απαλλάσσεται των κατηγοριών «ως ηθικός αυτουργός». Όμως,
την ίδια μέρα η πόλη έχει καταληφθεί από συμμορίτες του Μαγγανά, παρακρατικούς, και κατορθώνει να διαφύγει με φορτηγό πλοίο (είχε συνεννοηθεί η Οργάνωση) για Πειραιά.
Όσο ήταν στη φυλακή, είχε έρθει ο διορισμός του στο Γυμνάσιο Φερρών Έβρου, όπου και υπηρέτησε μέχρι τον Ιούνιο του 1949. Κατά το διάστημα της Δημόσιας Υπηρεσίας του, «εξορίζεται στον Άη Στράτη «διότι υπήρξε Εαμίτης» και τελικά απολύεται από το Υπουργείο Παιδείας, ως «μη Νομιμόφρων».
Επειδή δεν επιχείρησε να γίνει Νομιμόφρων (δηλ. να «αποκατασταθεί» δια δηλώσεως κλπ) έζησε σε μια ιδιότυπη παρανομία του αποκλεισμού για όσους είχαν φάκελο που εκκρεμούσε στην Ασφάλεια. Αυτός ο τρόπος ζωής διήρκησε μέχρι τη μεταπολίτευση, την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και την «απελευθέρωσή» του, με την κατάργηση του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων.
Δραστηριοποιήθηκε σε ποικίλους κοινωνικούς τομείς, με έρευνες, μελέτες, συγγραφή άρθρων στον ημερίσιο και περιοδικό τύπο. Στην Καλλιθέα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Δημοτικής Παράταξης (ΔΔΕ) και για πολλά χρόνια πρόεδρός της. Επί 30 και πλέον χρόνια, ήταν αντιπρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Καλλιθέας. Μέλος της Διοίκησης του Φορέα Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών, συγγραφέας βιβλίων και συνεργάτης - αρθρογράφος του «Ρ», κυρίως για θέματα Παιδείας.
Ο Τάκης Χιουρέας πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για τη συνένωση των ποδοσφαιρικών δυνάμεων της Καλλιθέας, και για την κατασκευή του Δημοτικού Σταδίου της πόλης, ενώ ίδρυσε τον ποδοσφαιρικό Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ.  Ήταν Πρόεδρος της «Π.Ο. Έσπερος», μέχρι τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, οπότε και στερήθηκε αυτή τη δυνατότητα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, ενώ αργότερα τιμήθηκε με πλακέτα από τα Αθλητικά Σωματεία Ν. Αττικής, για την προσφορά του στον Αθλητισμό.
Επιμελέστατος, διατηρούσε πλούσιο προσωπικό αρχείο της ιστορίας του συλλόγου ΕΣΠΕΡΟΣ και είχε θέσει ως στόχο τη συγγραφή της ιστορίας αυτής, στόχος που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2003, με την έκδοση του βιβλίου του “Κοινωνικές συνθήκες και αθλητισμός: Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας ΕΣΠΕΡΟΣ”, που κυκλοφόρησε με τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση του συλλόγου.
 Ο Τάκης Χιουρέας διετέλεσε επίσης, Πρόεδρος πολλών άλλων συλλόγων, όπως: Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αθλητικών Σωματείων Καλλιθέας, Πρόεδρος Επιτροπής «Για τον Αγωνιστή Εκπαιδευτικό», στην οποία συμμετέχουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Εκπ/κών, Παν/μια και Πολυτεχνείο, Πρόεδρος Επιτροπής  Μελετών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (Λυκειαρχών), Πρόεδρος Εξ. Επιτροπής Κίνησης Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών, Αντιπρόεδρος του «Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης» και μέλος σε άλλες Οργανώσεις-Πνευματικές Εταιρείες «Ανθρωπιστική», «Μαθηματική», «Φιλοσοφική», «Λακωνικών Σπουδών», «Κωνσταντινουπολιτών», και της Εκτελεστικής Γραμματείας «Πανελλήνιας Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα» κ.α. Στο χώρο της ιδιαίτερης πατρίδας του, Μεσσηνίας-Μάνης, ήταν Πρόεδρος του Συνδέσμου «Η Καλαμάτα», της Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Εκπολιτιστικών Συλλόγων» και Γεν. Γραμματέας της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη».
 Το 1953 παντρεύτηκε την  κόρη του Παναγή Ζερβού Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και ύστερα σύμβουλο του ΑΣΔΥ, την Ξένη (ή Ξένια), πτυχιούχο της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Συρακουσών ΗΠΑ. Μαζί δημιούργησαν αρχικά την «Πρότυπο Σχολή Καλλιθέας», με Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο, που στη συνέχεια μετονομάστηκε «Σχολή Ζερβού-Χιουρέα» και μετά «Σχολή Χιουρέα». Η αγάπη τους για την εκπαιδευτική δουλειά τους, τους ώθησε στην πρόοδο και την αγάπη του κόσμου. Απέκτησαν δυο παιδιά, τη Ράνια, Σύμβουλο Ειδ. Αγωγής & Εκπαίδευσης, Διδάκτορα Παν/μίου Γενεύης-Ελβετίας και τον Πάνο, Μαθηματικό, Master Πληροφορικής Παν/μίου Κάρντιφ-Ουαλίας και από αυτούς, τρεις εγγονούς και μια εγγονή.
«Εις τας δυσμάς του βίου του», εισέπραξε την «καλήν μαρτυρίαν» από όλους τους χώρους από όπου πέρασε, αλλά παρότι ήταν «πολιτικό όν», ποτέ δεν έθεσε υποψηφιότητα σε εκλογές, γιατί δεν ήταν φτιαγμένος για πολιτικός, όπως έλεγε ο ίδιος.
Ακολουθούν τα γραφόμενα του Παναθλητικού Ομίλου Καλλιθέας "ΕΣΠΕΡΟΣ":
Ο Τάκης Χιουρέας, Μαθηματικός, Συγγραφέας, Λυκειάρχης του ομώνυμου σχολείου στην πόλη, ήταν ένας από τους "πατριάρχες" του ΕΣΠΕΡΟΥ. Έγινε μέλος του ΕΣΠΕΡΟΥ το 1953 και βρισκόταν κοντά στο σύλλογο περισσότερα από 50 συνεχή χρόνια! Διετέλεσε Αντιπρόεδρος επί Προεδρίας Γεωργίου Αμβροσίου Πλυτά, από το 1959 μέχρι το 1974 και επί Προεδρίας Άγγελου Γουλανδρή από το 1964 μέχρι το 1966.
Την περίοδο 1964-66 ο Τάκης Χιουρέας, ως Αντιπρόεδρος του ΕΣΠΕΡΟΥ και στενός συνεργάτης του Δημάρχου Γιάννη Γάλλου, πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για τη συνένωση των ποδοσφαιρικών δυνάμεων της Καλλιθέας και για την κατασκευή του Δημοτικού Σταδίου της πόλης.
Η συγχώνευση του 1966, η ίδρυση του ποδοσφαιρικού Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ, οφείλει πολλά στον Τάκη Χιουρέα.
Μετά την ένταξη του ποδοσφαιρικού τμήματος του ΕΣΠΕΡΟΥ στον Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ ο Τάκης Χιουρέας συμμετείχε στο Δ.Σ. του Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ επί Προεδρίας Τάκη Κοντούζογλου από το 1966 μέχρι τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, οπότε και στερήθηκε αυτή τη δυνατότητα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.
Ο Τάκης Χιουρέας προήδρευσε σε όλες σχεδόν τις ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις του ΕΣΠΕΡΟΥ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι το 2003!
Επιμελέστατος, διατηρούσε πλούσιο προσωπικό αρχείο της ιστορίας του συλλόγου και είχε θέσει ως στόχο τη συγγραφή της ιστορίας αυτής, στόχος που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2003, με την έκδοση του βιβλίου του "Κοινωνικές συνθήκες και αθλητισμός: Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας ΕΣΠΕΡΟΣ", που κυκλοφόρησε με τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση του συλλόγου.
Ο Τάκης Χιουρέας περιλαμβάνεται μαζί με τον Λάζαρο Αντωνιάδη, τον Τάκη Κοντούζογλου και άλλους στις προσωπικότητες εκείνες, που με το ήθος και το προσωπικό τους παράδειγμα προσδιόρισαν τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά του ΕΣΠΕΡΟΥ.


15 σχόλια:

ΕΛΕΝΗ ΚΩΦΟΝΙΚΟΛΟΥ είπε...

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΤΕ

Ανώνυμος είπε...

Fotis Panagopoulos: Ο κυριος Τακης Ένας ωραίος άνθρωπος και όταν μας μιλούσε ευχαριστιομασταν να τον ακούμε! Για την αρχόντισσα κυρία Ξένη τι να πεις .. Υπέροχη, λάτρευαν και οι δυο την μητέρα μου !!!!

Ανώνυμος είπε...

Χρηστος Τζανακης: Αυτοι οι ανθρωποι σου μενουν χαραγμενοι στην μνημη για παντα και σε κανουν να αναπολεις τα ομορφα-αγνα παιδικα μας χρονια.

Ανώνυμος είπε...

Maro Aivazopoulou: Να είσαστε όλοι καλά να τον θυμάστε με αγάπη και σεβασμό, όπως του άξιζε!

Ανώνυμος είπε...

Αργύριος Ψαλίδας: Μνήμη! Δάσκαλος!

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννης Οικονομάκης: Τον θυμάμαι σαν να τον βλέπω....υπέροχος και ευγενής....άρχοντας...!!! δεν ξεχνιέται ...!!!

Ανώνυμος είπε...

Sissy Karianoy: Ο Θεος ας τον αναπαυει!!! Ηταν υπεροχος!!!

Ανώνυμος είπε...

Μαριέλλα Κορακάκη-Σαμαρά: Γλυκομίλητος, ενισχυτικός,...εκ των υστέρων σκέπτομαι "δάσκαλος"

Ανώνυμος είπε...

Κική Χασάπη: Kαλό Παράδεισο να έχει η ψυχή του και σεις να είστε περήφανη που είχατε πατέρα, έναν τόσο ξεχωριστό και εξαιρετικό άνθρωπο! Η μεγάλη πνευματική κληρονομιά που μας αφήνουν οι γονείς μας, μας κάνει να δίνουμε έναν συνεχή αγώνα, έτσι ώστε να είμαστε άξιοι συνεχιστές τους. Και σεις πιστεύω ότι το έχετε κατορθώσει αυτό!

Ανώνυμος είπε...

Maria Lioni: Να ειστε γεροι να τον θυμάστε κυρια Ρανια μου!!!!μεχρι κι εμεις εχουμε μνήμες απο τον κύριο Τάκη!!

Ανώνυμος είπε...

Maro Kasimiotis: What a remarkable man and life that he had. Lovely article about his life.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργος Σαλαμούρας: Οι άνθρωποι που φεύγουν δεν πεθαίνουν όταν δεν τους ξεχνάμε. Μπράβο που τον θυμάστε!!!

Ανώνυμος είπε...

Evagelia Sxina Kardara: Δεν θα τον ξεχασω ποτε αξιολογος ανθρωπος!!!

Ανώνυμος είπε...

Ειρήνη Βλαστάρη: Από τέτοιο πατέρα πώς να μη βγει τόσο προσοντούχα κόρη!!!!

Ανώνυμος είπε...

Antonio De Lisio: Bello Rania che tu hai tanto avverto per il tuo papà,doveva essere un uomo speciale...

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις

Εκπαιδευτική Επικαιρότητα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Δημοφιλή Θέματα