Χωρίς τσιγάρο στο Ι.Χ. με παιδιά
Τσουχτερά πρόστιμα έως και αφαίρεση διπλώματος προβλέπονται σε τροπολογία που προωθείται

Της Πεννυς Mπουλουτζα


Έως και με αφαίρεση του διπλώματος απειλούνται όσοι οδηγοί οχημάτων Ι. Χ. καπνίζουν στο αυτοκίνητο παρουσία ανήλικων παιδιών ηλικίας έως 12 ετών.
Τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει εντός των επομένων ημερών (ενδεχομένως και αύριο) στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα απαγορεύει το κάπνισμα σε αυτοκίνητα Ι. Χ. όταν σε αυτά επιβαίνουν παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, για λόγους προστασίας της υγείας τους, ενώ οι παραβάτες να τιμωρούνται με «τσουχτερά» χρηματικά πρόστιμα έως και με αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο, εξετάσθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την πορεία εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε προβληματισμένος για τη μη συμμόρφωση των καφετεριών και των μπαρ στο νέο μέτρο, όπως άλλωστε κατέδειξε κι ένας πρώτος έλεγχος συνεργατών του υπουργού: από τις 20 καφετέριες που επισκέφθηκαν μόνο στις τρεις εφαρμοζόταν το μέτρο. Καλύτερη εικόνα καταγράφεται στα εστιατόρια, ενώ σύμφωνα με τους ελέγχους των Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, νοσοκομεία και πανεπιστήμια «συμμορφώνονται» στα αντικαπνιστικά μέτρα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων με την ενεργοποίηση των εποπτών Υγείας των νομαρχιών, καθώς υπάρχει έντονη η αίσθηση «απροθυμίας» της δημοτικής αστυνομίας για αυστηρούς ελέγχους και επιβολή προστίμων, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος προανήγγειλε «βροχή προστίμων» το επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Αθηναίων κόπηκαν από την περασμένη Παρασκευή έως και προχθές το απόγευμα μόνο πέντε πρόστιμα σε καπνιστές, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Ανδρέα Παπαδάκη.

Το ίδιο διάστημα, η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης διαπίστωσε 20 παραβάσεις σε 48 καταστήματα της παραλιακής ζώνης που ελέγχθηκαν, οι οποίες αφορούσαν την έλλειψη απαγορευτικής σήμανσης, την ύπαρξη σταχτοδοχείων κ. ά., ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις εντοπίστηκαν καπνιστές παραβάτες.

Τον Δεκέμβριο

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα. Ο πρώτος ουσιαστικός απολογισμός αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο, όπου θα συνεκτιμηθούν πολλοί παράγοντες, όπως π. χ. ενδεχόμενη ελάττωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού. Τον Οκτώβριο, η αντικαπνιστική εκστρατεία του υπουργείου θα εστιάσει στα σχολεία και τον Νοέμβριο στους εργασιακούς χώρους.


Πηγή: kathimerini.gr 5-10-2010




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις