Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα…

Μιλήστε στο παιδί σας και εξηγήστε τη διάγνωση του…




Με το να εξηγήσετε τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα) στο παιδί σας, αμέσως μετά τη διάγνωση, θα αφαιρέσετε το μυστήριο που περιβάλλει τις αγωνίες του παιδιού σας.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει μεγαλύτερη αίσθηση του ελέγχου. Για παράδειγμα αν ένα παιδί έχει μυωπία και δεν βλέπει τον πίνακα στην τάξη, θα του προκαλέσει σύγχυση γιατί τα άλλα παιδιά μέσα στη τάξη, μιλούν για αυτό που εξηγεί ο δάσκαλος καλύτερα, απότι αυτό. Από τη στιγμή όμως που θα φορέσει τα γυαλιά του, το πεδίο γύρω του γίνεται καθαρότερο και έχει περισσότερη αυτοεκτίμηση – ξέρει τι πρέπει να κάνει για να δει καλύτερα-. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις επιπτώσεις της ΔΕΠΥ, σε ένα παιδί που γνωρίζει πως έχει.

Αν και μερικές φορές οι γονείς ανησυχούν πως τα παιδιά τους έχουν στιγματιστεί, είναι πολύ χειρότερο για ένα παιδί να νιώθει “χαζό” ή “τεμπέλης”–συναισθήματα που συχνά αισθάνονται παιδιά με ΔΕΠΥ–που δεν μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο είναι διαφορετικοί από τους συνομηλίκους τους.

Η κατανόηση της ΔΕΠΥ βοηθά στην αποβολή τέτοιου είδους αρνητικών συναισθημάτων. Απομυθοποιεί τί ακριβώς συμβαίνει και παρέχει στο παιδί μια συνειδητοποίηση του τι τού συμβαίνει. Η ΔΕΠΥ δεν σχετίζεται με τη νοημοσύνη ή την τεμπελιά! Είναι μία ιατρική κατάσταση που χρήζει θεραπείας και παρεμβάσεων, όπως ακριβώς και η μυωπία.

Πως θα εξηγήστε λοιπόν σε ένα παιδί τη ΔΕΠΥ; Πως πρέπει να αρχίσετε τη συζήτησή σας;

Κάντε ομάδα με το γιατρό σας

Συχνά όταν ένα παιδί έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, είναι πολύ βοηθητικό να συζητήσετε τη διάγνωση μαζί με το γιατρό σας, παρουσία του παιδιού. Το παιδί μπορεί να κάνει ερωτήσεις στο γιατρό και αυτός με τη σειρά του, να του παρέχει ακριβείς πληροφορίες.

Να είστε θετικοί στην προσέγγισή σας

Η προσέγγισή σας είναι πολύ σημαντική. Να είστε θετικοί και άνετοι στη συνομιλία σας. Τώρα που γνωρίζετε τι προκαλεί την απροσεξία, επικεντρωθείτε στα θέματα που την αφορούν πιο αποτελεσματικά. Ακόμα, αν δεν μπορείτε να δώσετε απαντήσεις στις ερωτήσεις του παιδιού σας, εξηγήστε του πως και εσείς τώρα μαθαίνετε και προσπαθήστε να βρείτε από κοινού τις απαντήσεις. Προσαρμόστε τις απαντήσεις στην ηλικία του παιδιού σας. Ένα νεαρότερο παιδί μπορεί να μη χρειάζεται τόσες λεπτομέρειες, όσες ο έφηβος.

Ανακαλύψτε τις δυνατότητες και αναπτύξτε τεχνικές να διευθύνετε την αδυναμία

Όλοι μας έχουμε αδύνατα και δυνατά σημεία. Κανείς δεν είναι τέλειος σε όλα. Επικεντρωθείτε στο να βοηθήσετε το παιδί να ανακαλύψει εκείνες τις περιοχές που είναι δυναμικές και ενδιαφέρουσες και αναπτύξτε στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση και αντιμετώπιση των περιοχών που προκαλούν μεγαλύτερη δυσκολία.

Βιβλία, βιβλία, βιβλία

Υπάρχουν πολλά βιβλία που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν περισσότερα για τη ΔΕΠΥ. Διαβάστε τα βιβλία μαζί ή ακόμα, αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερης ηλικίας και προτιμά να το κάνει μόνο του, να είστε υποστηρικτικοί, δίνοντας του το χώρο να το κάνει.
Μπορείτε να πατήσετε στο Books for Kids with ADHD για να δείτε μια λίστα προτεινόμενων βιβλίων.

Θετικά πρότυπα

Η ΔΕΠΥ θεωρείται πως έχει ισχυρή γενετική επιρροή, οπότε οι πιθανότητες είναι, αν το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ, να παρουσιάζει και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, παρομοίως. Μιλήστε θετικά για αυτό με θετική στάση και προοπτική. Αφήστε το παιδί σας να ξέρει πως δεν είναι μόνο. Μιλήστε για άλλους επιτυχημένους ανθρώπους που έχουν ΔΕΠΥ -γιατρούς, συγγραφείς,καλλιτέχνες, επαγγελματίες, αθλητές- με τη δική σας προσπάθεια το παιδί θα αρχίσει να καταλαβαίνει πως η ΔΕΠΥ, είναι μόνο ένα στοιχείο του υπέροχου ατόμου που είναι!!!


Αργυρώ Δέδε - Πηγή About.com Guide

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις