Επίγειος παράδεισος για τα ΑμεΑ ο δήμος Ρεθύμνου



Δεν είναι τυχαίο ότι το Ρέθυμνο αναφέρεται ως πόλη φιλική και προσβάσιμη για τους Ανάπηρους σε έγκριτα έντυπα, βιβλία και οδηγούς όπως είναι το περιοδικό «θέματα Αναπηρίας» που εκδίδει η ΕΣΑμεA, η έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο «Προσβασιμότητα: διάδρομοι κοινωνικής ένταξης ΑΜΕΑ» κι εκδόθηκε σε βιβλίο, ενώ το επιβεβαιώνουν απερίφραστα και οι ξένοι επισκέπτες του.

Σε κάθε σημείο της πόλης, όπου και να πας, βλέπεις το ανθρωποκεντρικό «πρόσωπο» της πόλης, το οποίο «μεταφράζεται» σε ενέργειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας-ΑμεΑ, όπως, για παράδειγμα οι ράμπες. Πέραν αυτού, όμως, ο δήμος και η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου έχει προχωρήσει στην εφαρμογή κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής για τα άτομα ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας τους μείωση κατά 60% στο τιμολόγιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου και κατά 50% στα δημοτικά τέλη και τους φόρους.

Όπως εξηγεί, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, «πέραν της ευαισθησίας των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των κατοίκων του Ρεθύμνου, πέραν της γενικότερης σύγχρονης αντίληψης για θέματα ΑμεΑ, οι ίδιες οι συνθήκες ανάπτυξης ενός τόπου διαμόρφωσαν το πλαίσιο σχεδιασμού της πολιτικής για τους αναπήρους». Και όταν μιλάμε για Ρέθυμνο, μιλάμε και για μια από τις «βαριές βιομηχανίες» της χώρα μας, που άπτεται της ανάπτυξης μιας περιοχής: τον τουρισμό.

Ο τουρισμός έφερε τις... ράμπες

Η εκρηκτική, λοιπόν, τουριστική ανάπτυξη που σημείωσε τα τελευταία 30 χρόνια η πόλη του Ρεθύμνου, αφενός ώθησε τη δημοτική Αρχή στη δημιουργία σύγχρονων τουριστικών υποδομών, υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας, όπως, για παράδειγμα στο παραλιακό μέτωπο, και αφετέρου συνέβαλε αποφασιστικά στην αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων και στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας, με κυρίαρχο στοιχείο της το
σεβασμό στις ανάγκες των αναπήρων, σημαντικός αριθμός των οποίων επέλεγαν το Ρέθυμνο ως τόπο διακοπών τους.

Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας

Με αυτά τα δεδομένα αυτά και με στόχο την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των αναπήρων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η δημοτική Αρχή και ο Γιώργος Μαρινάκης εφαρμόζουν το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας, το οποίο εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το Σχέδιο περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο σχέδιο ανάπλασης κεντρικών οδικών αρτηριών, λεωφόρων και πλατειών μεγάλο μέρος του οποίου έχει ήδη εκτελεστεί, ένα άλλο εκτελείται ήδη.

Συγκεκριμένα:

- Δημιουργήθηκαν μεγάλες πλατείες, όπως είναι η πλατεία Μικρασιατών, ένα στολίδι κυριολεκτικά στην καρδιά της Παλιάς Πόλης που, εκτός από τις νέες κτηριακές υποδομές, διαθέτει κοινόχρηστο χώρο έκτασης 7,5 στρεμμάτων και αποτελεί έκφραση της σταθερής μας επιδίωξης για δημιουργία ανοιχτών δημόσιων χώρων, προσβάσιμων σε όλους. Αποτελεί χώρο συνάθροισης, αναψυχής, ανάπαυσης και χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων.
Ανάλογο παράδειγμα είναι και η πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη που αναπλάστηκε αποκαθιστώντας την αισθητική και λειτουργική ισορροπία στην ανατολική, παραλιακή είσοδο της πόλης.

- Στις νέες πλατείες φυσικά προβλέφθηκαν και κατασκευάστηκαν
ειδικές ράμπες που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές κι επιταγές της βιώσιμης κινητικότητας, σε θέσεις που επελέγησαν και καθορίστηκαν σε συνεργασία με το Σωματείο, οι οποίες διασφαλίζουν την πρόσβαση των κινητικά αναπήρων σε αυτές.

-
Ράμπες τέτοιου εξάλλου δημιουργήθηκαν στην πλειονότητα των δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι το δημαρχείο, τα κτήρια που στεγάζουν τις Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες του δήμου, το Σπίτι του Πολιτισμού, που φιλοξενεί αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε κάποια από τα οποία εγκαταστάθηκε και σύγχρονος ανελκυστήρας κουμπιά ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάπηροι, σε σχολεία και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

-
Ράμπες καθόδου κατασκευάστηκαν και στο πλαίσιο της ανάπλασης του βόρειου παραλιακού μετώπου προκειμένου οι πολίτες και οι επισκέπτες με κινητικά προβλήματα, να έχουν πρόσβαση στην παραλία. Σημειώνεται ότι σε ότι αφορά το αμμώδες τμήμα, έχουν εγκατασταθεί είτε από το δήμο είτε από τους εκμισθωτές των τμημάτων παραλίας, στους οποίους ο δήμος το έχει θέσει ως αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας εκμίσθωσης, ειδικοί ξύλινοι διάδρομοι όδευσης που οδηγούν στη θάλασσα.

- Κατασκευάστηκαν μεγάλα
ασφαλή πεζοδρόμια τα οποία διαθέτουν ειδικό διάδρομο για τη διάβαση των τυφλών.

- Έχουν γίνει
εγκαταστάσεις ηχητικής σήμανσης στους υφιστάμενους φωτεινούς δήμος έχει προγραμματίσει την ενεργοποίησή τους ώστε να διευκολύνει τη διέλευση των τυφλών.

- Σε ό,τι αφορά τις θέσεις στάθμευσης ΑμΕΑ, το δημοτικό συμβούλιο έχει εγκρίνει τις αναγκαίες
θέσεις στάθμευσης σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ έχουν διατεθεί-οριοθετηθεί θέσεις στάθμευσης μπροστά από τις κατοικίες σε άτομα με βαριά κινητική αναπηρία. Η Δημοτική Αστυνομία έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη των συγκεκριμένων θέσεων και επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα στους μη δικαιούχους χρήστες.

- Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχώς
παρεμβάσεις σε σχολεία παλαιάς κατασκευής, της Α'θμιας και Β' θμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και στους χώρους μάθησης οι οποίες περιλαμβάνουν και κατασκευή ειδικών τουαλετών αναπήρων.

- Σημειώνεται επιπλέον πως
σε όλες τις δημόσιες τουαλέτες της πόλης έχουν ήδη εγκατασταθεί ειδικά WC για τους ανάπηρους.

Τέλος, στην προσπάθεια του να διασφαλίσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το δικαίωμα της πρόσβασης των ΑμεΑ σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους της πόλης, ο Δήμος Ρεθύμνης κάνει αυστηρές συστάσεις σε όλους όσοι κάνουν αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε
οι επιχειρήσεις τους να πληρούν τις στοιχειώδεις συνθήκες εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρία με βασικό κριτήριο κατ' αρχάς την προσβασιμότητά τους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο
στρατηγικός σχεδιασμός στον τομέα αυτό, καταρτίστηκε από το δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη με γνώμονα τις προτάσεις όλων των σωματείων ΑμεΑ, όπως είναι ο Σύλλογος Κωφών Ν. Ρεθύμνης, σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι ο Σύλλογος ΑΓΑΠΗ, και άλλοι που λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια στην πόλη. «Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και έχει για εμάς η άποψη του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία στο νομό Ρεθύμνου, που είναι ο επίσημος φορέας αυτοεκπροσώπησης των Ατόμων με Αναπηρία όλων των κατηγοριών στο νομό (σ.σ: αριθμεί 1.100 μέλη και είναι ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο). Είναι ένα δραστήριο Σωματείο με το οποίο έχουμε ως δήμος άψογη συνεργασία σε σταθερή βάση», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ρεθύμνου.


Πηγή: goodnet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις