Ονειρέψου, ρε!



Την ίδια στιγμή που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη Συρία, εσύ λογαριάζεις πώς θα τα βγάλεις πέρα στην καθημερινότητά σου. Αλλά δεν είσαι πρόσφυγας...

Είτε έχεις δουλειά είτε είσαι άνεργος, η αγωνία και στις δύο περιπτώσεις είναι κοινή, όπως και το άγχος της επιβίωσης. Αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή σου άμεσα, όπως άλλων ανθρώπων που από πάνω τους επικρέμαται το ορατό, πλέον, ενδεχόμενο του πολέμου.  

Για παράδειγμα, δεν είσαι σαν την Άγια, αυτό το κουκλί με το φωτεινό πρόσωπο και το καθάριο βλέμμα, που θα μπορούσε να ήταν δικό σου παιδί. Αλλά, τι γράφω, είναι «δικό» σου – όπως, άλλωστε, όλα τα παιδιά του πλανήτη. Η πιτσιρίκα αυτή είναι 8 ετών, είναι άλλη μια ψυχούλα ανάμεσα στο ένα εκατομμύριο παιδιά που έφυγαν άρον άρον από τη Συρία και πήγαν ως πρόσφυγες στον Λίβανο.

Το κορίτσι με το απίστευτο όνομα, αγία είναι στα μάτια μου που στάζουν, καθημερινά κάνει δουλειές στο παράπηγμα που μένουν και προσέχει την αδερφούλα της που είναι ένα παιδάκι με ειδικές ανάγκες. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες, αλλά η Άγια δε σταματά να ελπίζει πως όλα θα πάνε καλύτερα και πως, κάποια στιγμή, όλα όσα έχει ονειρευτεί και ονειρεύεται θα γίνουν πραγματικότητα, βασικά θα τα ζήσει, θα ζήσει. Όπως θα δείτε στο βίντεο θέλει να γίνει γιατρός για να κάνει καλά όλον τον κόσμο, να πηγαίνουν σε εκείνη άνθρωποι που δε θα μπορούν να την πληρώσουν, αλλά εκείνη να τους κάνει καλά και να τους παρέχει φάρμακα - είπαμε, χωρίς να παίρνει χρήματα.

Βασικό, βέβαια, για να κάνει ό,τι έχει πλάσει στο μυαλουδάκι της η Άγια, είναι το να σπουδάσει. Ο πατέρας της προσεύχεται κι εκείνος να λήξει η εμπόλεμη κατάσταση και να γυρίσουν όλοι πίσω στην πατρίδα, προκειμένου να συνεχίσει η κόρη του το σχολείο - στο οποίο έχει να πατήσει δυο ολόκληρα χρόνια, λόγω των εχθροπραξιών σε αυτή τη χώρα.

Η Άγια δεν ξέρω αν κάποτε θα γίνει γιατρός, αλλά ήδη με γιάτρεψε, έγιανε για λίγο την ψυχή μου που αγωνιά για το παρακάτω. Εσύ, βέβαια, μπορείς να πεις ότι «δε με νοιάζει το πρόβλημα των άλλων, κοιτάζω τον εαυτό μου, είμαι απλήρωτος, δεν έχω λεφτά, δυσκολεύομαι να ζήσω». Εντάξει, δεκτό, αλλά από όλο αυτό που διάβασες κράτα «μόνο» το παράδειγμα της Άγια, τα όνειρά της και τους στόχους της για μια καλύτερη ζωή, για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Ονειρέψου, ρε. Τι σου ζητάνε;



Σπύρος Σεραφείμ, 5 Σεπτεμβρίου 2013






Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις