Σύγχυση επικρατεί με την αξιολόγηση
των στελεχών εκπαίδευσης


Η διαδικασία ολοκλήρωσης των εκθέσεων Αξιολόγησης από τα Στελέχη Εκπ/σης, δηλ. των Σχ. Συμβούλων και των Δ/ντών Εκπ/σης και της κατάθεσής τους στο Σύστημα, λήγει σήμερα 25 Αυγούστου, τα μεσάνυχτα.

Όμως, σύμφωνα με το esos.gr, σύγχυση φαίνεται να επικρατεί όσον αφορά το τι και πώς θα γραφεί στις εκθέσεις, τις οποίες θα αξιολογήσουν πανελλαδικά οι Περιφερειακοί Δ/ντές Εκπ/σης ως προς το Διοικητικό σκέλος της αξιολόγησης και οι Προϊστάμενοι  Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. και Δ.Ε. όσον αφορά το παιδαγωγικό σκέλος.

Η σύγχυση επικρατεί, γιατί αφενός πολύ αργά, στις 20-8-14, μόλις δηλ. 5 ημέρες πριν την ολοκλήρωση της υποβολής, έφτασαν οι οδηγίες από την ΑΔΙΠΠΔΕ, της οποίας Πρόεδρος είναι ο κ. Ματσαγγούρας και αφτέρου αυτές οι οδηγίες είναι σε άλλη κατεύθυνση από τις οδηγίες που δίνουν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις προς  τα Στελέχη της Εκπ/σης, όπως αναφέρει το esos. Στο  παρά πέντε, με άλλα λόγια, η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠΠΔΕ) εξέδωσε στις 20-8-2014  οδηγίες τριών σελίδων, με την ένδειξη «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ».

Η ΑΔΙΠΠΔΕ αναφέρει: «Η διενεργούμενη αξιολόγηση αναφέρεται στην τρέχουσα θητεία των στελεχών εκπαίδευσης…. αυτό σημαίνει ότι ο ατομικός φάκελος που υποβάλει ο αξιολογούμενος αφορά στη συγκεκριμένη περίοδο…».  Η Περιφερειακή Δ/νση Αττικής δίνει κατευθύνσεις στα στελέχη εκπαίδευσης ότι μπορούν να βάλουν τα στοιχεία από όλες τις προηγούμενες θητείες. Δηλ. αν ένας Σχολικός Σύμβουλος έχει τρεις (3) θητείες να περιγράψει στην έκθεση Αξιολόγησης τις δράσεις π.χ. 12 ετών: Συγκεκριμένα αναφέρεται: «…  οποιαδήποτε αναφορά στο παιδαγωγικό έργο του συμβούλου σε προηγούμενες θητείες είναι ενισχυτικό του σημερινού επαγγελματικού του προφίλ… Θυμίζουμε ότι τα στοιχεία που θα καταθέσουμε - για πρώτη φορά - θα παραμείνουν μέσα στη βάση και η μόνη δυνατότητα που θα έχουμε στο μέλλον είναι η πρόσθεση νέων στοιχείων και όχι η προσθήκη σε παλαιότερες καταγραφές….». Από την πλευρά της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής ο Προϊστάμενος  Επιστημονικής  και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε.   κ. Χρήστος Αναστόπουλος δήλωσε στο esos ότι η  οδηγία είναι συμπληρωματική και  δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, όσον αφορά τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις για την Αξιολόγηση των Στελεχών Εκπ/σης. Όλα γίνονται βιαστικά και εν μέσω θερινών διακοπών. Να σκεφτεί κανείς ότι  στους Σχολ. Συμβούλους π.χ. της Αττικής, έχει ζητηθεί από την Περιφ. Δ/νση  να πάρουν άδεια τον Αύγουστο και να έχουν επιστρέψει μέχρι 25 του μήνα.  

 Αυτό δείχνει την μη ετοιμότητα τόσο του ΙΕΠ όσο και της ΑΔΙΠΠΔΕ, αφού φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν από την εντολή του Υπουργού κ. Λοβέρδου για την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών της Αξιολόγησης των Στελεχών. Υπενθυμίζεται ότι με έγγραφο του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου, που στάλθηκε σε όλα τα στελέχη εκπαίδευσης, έχει δοθεί εντολή:

Α.Μέχρι 31 Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης.

Β. Από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολείων και στη συνέχεια των εκπαιδευτικών, κατά προτεραιότητα όσων καταθέσουν σχετικό  αίτημα.


Ειδικότερα το έγγραφο του υπουργού Παιδείας, ορίζει τα εξής:

«Μετά την ολοκλήρωση του Α και Β κύκλου επιμόρφωσης από το ΙΕΠ των στελεχών  εκαπίδευσης και των Διευθυντών Σχολείων σε θέματα αξιολόγησης σε εφαρμογή του Άρθρου 2(παρ 4) του Προεδρικού Διατάγματος 152/13, σας ενημερώνουμε  ότι πληρούνται οι προυποθέσεις για την έναρξη της αξιολόγησης με βάση το παραπάνω διάταγμα των στελεχών εκπαίδευσης εξωτερικού, Προισταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής  Καθοδήγση, Σχολικών Συμβούλων Διευθυντών Πρωτοβάμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , η οποία παρακαλούμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Αυγούστου 2014.Θα ακολουθήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014, η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολείων αρχικά και στη συνέχεια των εκπαιδευτικών, κατά προτεραιότητα όσων καταθέσουν σχετικό  αίτημα».

Όσον αφορά το ΙΕΠ, για άλλη μια φορά δείχνει την προχειρότητα λειτουργίας του και οι Σχολ. Σύμβουλοι «διαμαρτύρονται» ότι δεν υπάρχει κανένας να μπορεί να δώσει σαφείς οδηγίες για την όλη διαδικασία.

Αφού δεν έχουν εξ αρχής δοθεί οδηγίες για την δρομολόγηση των ενεργειών, κάθε Περιφέρεια κάνει τα δικά της. Κάποιοι Περιφερειακοί  Διευθυντές τις προβλεπόμενες από το ΠΔ, συναντήσεις με τους Σχολικούς Συμβούλους και τους  Διευθυντές Εκπαίδευσης τις κάνουν κατά ομάδες και κάποιοι άλλοι έχουν μετατρέψει τη συνάντηση σε συνέντευξη, αφού τους καλούν έναν- έναν.

Σάλος επίσης έχει ξεσπάσει με την οδηγία της ΑΔΙΠΠΔΕ,  για αναβολή της διαδικασίας αξιολόγησης των στελεχών που έχουν παραπεμφθεί σε Πειθαρχικό, κάτι βέβαια που δεν στηρίζεται σε καμία νομοθεσία, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά.

Όπως αναφέρει το esos, η σχετική οδηγία, από την πλευρά των Σχολικών Συμβούλων αφορά μόνο έναν, ο οποίος μάλιστα είναι και συνδικαλιστής.


Πηγή:
 http://www.esos.gr/katigories/axiologisi-ekpaideytikon-daskalon-kauhghton-protobathmias-deyterobathmias-ekpaideysis





Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις