«Δείπνο στο σκοτάδι»: Μια ξεχωριστή εμπειρία


Ένα διαφορετικό δείπνο θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Το δείπνο αυτό διαφέρει από τα άλλα, αφού καταργεί την όραση και οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις.

  Πρόκειται για το «Δείπνο στο σκοτάδι», μια πρωτοβουλία ατόμων με προβλήματα όρασης, που επιχειρούν να μυήσουν το κοινό στη δική τους καθημερινότητα. Είναι  μια βραδιά ευαισθητοποίησης, μια εμπειρία βιωματική, όπου καλούμε όλους όσους βλέπουν να απολαύσουν το φαγητό αφήνοντας την όραση απ' έξω και δίνοντας βαρύτητα στις υπόλοιπες αισθήσεις


Το ξεχωριστό αυτό «Δείπνο στο σκοτάδι» πρωτοδιοργανώθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 2013. Η επιτυχία του οδήγησε σε αντίστοιχες διοργανώσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Τρίπολη. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση στην Αθήνα και έκτη σε όλη την Ελλάδα.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» καταργεί την όραση και οξύνει τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όσφρησης και της ακοής. Οι συμμετέχοντες θα βρεθούν σε μια αίθουσα, όπου δεν θα υπάρχει καμία πηγή φωτός. Θα κλείσουν όλα τα φώτα του εστιατορίου, τα παράθυρα θα καλύπτονται με κουρτίνες και δεν θα υπάρχει καμιά φωτεινή ένδειξη, ενώ οι συνδαιτυμόνες απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν κινητά τηλέφωνα, αναπτήρες ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός. Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές, άτομα με ή χωρίς προβλήματα όρασης, θα βρίσκονται εκεί για να κατευθύνουν τους θαμώνες και με τις κατάλληλες οδηγίες να τους βοηθήσουν να βιώσουν την εμπειρία.

Η επιλογή των φαγητών θα γίνει με γνώμονα την ικανοποίηση των αισθήσεων. Για το σκοπό, αυτό το μενού θα περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές γεύσεις. Κλειδί για την επιτυχία της βραδιάς θα αποτελέσει μια οδηγία-κανόνας που χρισιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα όρασης: τα αντικείμενα και τα πιάτα θα τοποθετούνται στο τραπέζι με τη μέθοδο του ρολογιού (για παράδειγμα το κρέας τοποθετημένο στη θέση της ώρας 12, το ποτήρι του κρασιού στη θέση της ώρας 3, οι πατάτες στη θέση της ώρας 6), ώστε να διευκολύνουν τους συμμετέχοντες στον προσανατολισμό.
Πρόκειται για μια εμπειρία που διεθνώς σημειώνει μεγάλη επιτυχία, με εστιατόρια να λειτουργούν καθημερινά με αυτή τη φιλοσοφία σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Απώτερος στόχος των διοργανωτών είναι το «Δείπνο στο σκοτάδι» να διοργανώνεται σε συνεργασία με σχολεία ή πανεπιστήμια, για να συμμετάσχουν σε αυτό παιδιά και νέοι. Όνειρό τους είναι, επίσης, να λειτουργήσει ένα εστιατόριο στην Ελλάδα, που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση δείπνα στο σκοτάδι.



Το 6ο «Δείπνο στο σκοτάδι» θα φιλοξενηθεί το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, στις 21:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αρίων Royal» (Αρκαδίας 16, Περιστέρι). Η τιμή συμμετοχής στο δείπνο είναι 20 ευρώ με πλήρες μενού.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στα Παιδικά Χωριά SOS.


Μετά το δείπνο θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι με ζωντανή ορχήστρα, η οποία απαρτίζεται από άτομα με και χωρίς προβλήματα όρασης, με στόχο να στείλει και αυτή ένα μήνυμα κοινής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων.



Ο χώρος είναι προσβάσιμος και σε χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής δίνονται στο e-mail: meallamatia@gmail.com και στο τηλέφωνο 210-2627385.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις