99.000 ευρώ και 24 μήνες φυλακή σε 46χρονο που πέταξε κουτάβια στη λίμνη Τυχερού



Ράνια Χιουρέα



Έναν 46χρονο άνδρα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές στο Τυχερό Έβρου το απόγευμα της Τετάρτης 28-1-2015, με την κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 46χρονος, έβαλε τρία κουτάβια σε πλαστική σακούλα, την οποία στη συνέχεια έριξε στη λίμνη του Τυχερού, με αποτέλεσμα να πνιγεί το ένα από τα κουτάβια, ενώ τα άλλα δύο διασώθηκαν από... περαστικούς.

Ο κατηγορημένος οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.

Πολλά νεογέννητα ζώα έχουν κατά καιρούς την ίδια τύχη, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Τα ανεπιθύμητα κουτάβια καταλήγουν συχνά μέσα σακούλες, τσουβάλια ή κιβώτια, μέσα σε κάδους απορριμάτων, ή τα πνίγουν σε ποτάμια, σε λίμνες ή στη θάλασσα. Σε μερικές περιπτώσεις τα εγκαταλείπουν σε αυλές ανθρώπων που έχουν ζώα ή ακόμα και σε στρατόπεδα. Από πλευράς υπηρεσιών, νόμων και φορέων, το να γεννήσει μια σκυλίτσα είναι παράνομο, αν αυτός που έχει το ζώο δεν μπορεί να βρει ένα σπίτι για τα μικρά.  Στις περιπτώσεις που το ζώο είναι άστεγο, τότε υπεύθυνος για αυτό είναι ο δήμος της περιοχής.
Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της ευαισθησίας και της υποχρέωσης για την πάταξη τέτοιων περιστατικών, ενημερώνει τους πολίτες ότι:

Ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωσή του, είναι πράξεις που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές.

Οι πολίτες που αντιλαμβάνονται ανάλογα περιστατικά, καλούνται να τα καταγγέλλουν στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές.
Η νομοθεσία ορίζει διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο που κακοποιείται.
Η επικύρωση του διοικητικού προστίμου αναμένεται τις επόμενες μέρες να γίνει από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της αρμόδιας Περιφέρειας και στη συνέχεια να δημοσιευτεί και στον ιστότοπο της Διαύγειας.
Ο νόμος ορίζει ότι το διοικητικό πρόστιμο καταβάλλεται στον δικαιούχο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.):
– κατά το ήμισυ, εντός δέκα (10) ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης.
– χωρίς έκπτωση, εντός δύο (2) μηνών από τη βεβαίωση της παράβασης.
Μετά την πάροδο άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας, το διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνεται υποχρεωτικά εντός τριών (3) μηνών από τον οικείο Ο.Τ.Α. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη.


Το αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης καταδίκασε τον 46χρονο, το μεσημέρι της Πέμπτης 5-2-2015.

Ο δράστης δεν παρέστη στο δικαστήριο, αλλά ούτε και ο δικηγόρος του, όπως επισημαίνει το Φιλοζωικό Σωματείο «Κιβωτός Αλεξανδρούπολης» και έτσι ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε ερήμην με 24 μήνες ποινή φυλάκισης (με αναστολή) και χρηματική ποινή 9.000 ευρώ, ενώ από το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού, που χειρίστηκε την υπόθεση, βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 90.000 ευρώ (δηλαδή 30.000 ευρώ για κάθε κουτάβι).

Παρόντες στη δίκη ήταν οι φιλόζωοι, που συγκεντρώθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Συγχαρητήρια στο Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης και στο Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού. Μακάρι το παράδειγμά τους να το ακολουθήσουν σε όλη την Ελλάδα. Να εφαρμόζεται ο νόμος αυστηρά σε όλους τους "ανθρώπους", που φέρονται απάνθρωπα...





Πηγή:

Ζωολόγιο.gr
gkatzios.blogspot.com
www.alexpolisonline.com


Σχετικά με την ποινή που επέβαλε το δικαστήριο
για την κακοποίηση των κουταβιών

Μακάρι τέτοια παραδείγματα να νουθετούσαν για επιβολή αντίστοιχων ποινών σε όσους φέρονται ανάλογα σε παιδιά, υπερήλικες και όσους δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αυτοί είναι μάλλον περισσότεροι!!!!

Με εκτίμηση 
Ειρήνη Νίτη




Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις