Η Sesame Street παρουσιάζει την πρώτη του ηρωίδα με αυτισμό!

Δείτε το καταπληκτικό σε όλα τα παιδιά

Γιορτάστε τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού!


Ράνια Χιουρέα


Άμπι, Τζούλια, Έλμο
Αυτό κι αν είναι καινοτομία και εξαιρετικά συγκινητική πρωτοβουλία!!! Η Sesame Street, η μακροβιότατη χαριτωμένη παιδική εκπομπή (πρωτοπαίχτηκε το 1969) της αμερικανικής τηλεόρασης, με τους πολυαγαπημένους ήρωες-μάπετ, τον Elmo, τον Bert, τον Ernie, τον Grover και το γαλάζιο Cookie Monster, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών και την Abby Cababby, τη νεραϊδούλα μέλισσα από το 2006, σε μια πρωτοποριακή κίνηση, μόλις πριν λίγες μέρες παρουσίασε  μια καινούργια ηρωίδα, τη  Julia, που σκέφτεται λίγο διαφορετικά, γιατί έχει αυτισμό. Είναι μέρος ενός νέου online προγράμματος που στοχεύει να δώσει στα παιδιά με αυτισμό έναν ήρωα με τον οποίο να μπορούν να συσχετιστούν και παράλληλα να βοηθήσει τους άλλους να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι σαν τη «Τζούλια».


Ένα στα 68 παιδιά στις ΗΠΑ έχει μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD), σύμφωνα με μια έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μια έκθεση του 2014 από το CDC εκτιμά ότι 1 στα 42 αγόρια έχει αυτισμό, 4,5 φορές περισσότερο από όσο τα κορίτσια (1 στα 189).


Οι συντελεστές της εκπομπής δουλεύουν εδώ και έναν χρόνο με οργανώσεις και ειδικούς που ασχολούνται με τον αυτισμό για να βοηθήσουν να μειωθεί το στίγμα που συνοδεύει τα παιδιά που έχουν διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.

Sesame Street και Αυτισμός:
Τζούλια, Έλμο


Η Sesame Street είναι μια παραγωγή του Sesame Workshop (Εργαστήριο), μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Το Εργαστήριο παράγει προγράμματα της Sesame Street, τα οποία παρουσιάζονται σε πάνω από 150 χώρες, και άλλα γνωστά σόου, συμπεριλαμβανομένου του Electric Company. Πέρα από την τηλεόραση, το Εργαστήριο παράγει περιεχόμενο για πολλαπλές πλατφόρμες μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι γνώσεις, η συναισθηματική ευεξία, η υγεία και ευεξία, καθώς και ο σεβασμός και η κατανόηση.


Η Sesame Street προσφέρει δωρεάν περιεχόμενο βίντεο με τους αγαπημένους  τετράποδους φίλους Muppet του καθενός, να βοηθούν τα παιδιά και τους ενήλικες να φτάνουν στη ζωή τους στο υψηλότερο δυναμικό τους. Ο Grover και η συμμορία του θα καταπιαστούν με μια ποικιλία θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στους τομείς της υγείας και της ευημερίας, τη σχολική ετοιμότητα και τη συναισθηματική ευεξία. Μερικά από τα περιεχόμενα και τα θέματα που παρουσιάζονται είναι κάπως πιο ευαίσθητα, οπότε θα πρέπει να κάνετε μια προεπισκόπηση σε αυτά τα βίντεο πριν να τα δείξετε σε ένα παιδί.


Το νέο πρόγραμμα της Sesame Street «Δείτε το Καταπληκτικό σε Όλα τα Παιδιά» είναι μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών. Αναπτύχθηκε με δεδομένα από γονείς, παρόχους υπηρεσιών για τον αυτισμό, και άτομα με αυτισμό. Το «Δείτε το καταπληκτικό σε όλα τα παιδιά» καλλιεργεί μια θετική στάση για τον αυτισμό, για όλες τις οικογένειες και τα παιδιά. Περιλαμβάνει ιστορίες, κάρτες καθημερινής ρουτίνας και πηγές που μπορούν να βοηθήσουν την οικογένεια, τους φίλους και άλλους που αντιμετωπίζουν παιδιά με αυτισμό και δράσεις ευαισθητοποίησης. Όπως:


Το «“Καταπληκτικό” Τραγούδι» (The “Amazing” Song): Στους στίχους του περιγράφεται η μοναδικότητα και διαφορετικότητα του κάθε παιδιού, ενώ στο ρεφραίν λέει ότι:


Όλοι μπορεί να κάνουμε ανοησίες, όλοι μας μπορεί να στεναχωρηθούμε. 

Όλοι μπορεί να αισθανόμαστε μοναξιά, όλοι μπορεί να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι.

Όλα είμαστε απλώς παιδιά και όλα θέλουμε να παίξουμε.

Όλοι είμαστε καταπληκτικοί, ο καθένας με το δικό του τρόπο.

Κάθε παιδί είναι καταπληκτικό, το καθένα με το δικό του τρόπο.



Η Abby Cababby, η μελισσούλα, λέει: «Πολλά παιδιά έχουν αυτισμό, και αυτό σημαίνει απλώς ότι το μυαλό τους λειτουργεί λιγάκι διαφορετικά». Οι ιστορίες της μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν γιατί είναι διαφορετικά τα παιδιά με αυτισμό και πώς μπορούν να γίνουν φίλοι τους.


Δεδομένου ότι σχεδόν 6 στα 10 αυτιστικά παιδιά δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί απειλές, οι παραγωγοί του σόου προσπαθούν επίσης να προωθήσουν τη συμπόνια μέσα από την οικειότητα.


Η Τζούλια
Στο ψηφιακό παραμύθι, ο Έλμο παίζει με τη Τζούλια στην παιδική χαρά και βοηθάει την φίλη του Abby Cadabby να καταλάβει ότι η Τζούλια παίζει με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι άλλοι. Mε την υπομονή και την κατανόησή του, βοηθά την Άμπι να καταλάβει τη Τζούλια. 

«Ο μπαμπάς του Elmo είπε στον Elmo ότι η Τζούλια έχει αυτισμό», λέει. «Έτσι κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Μερικές φορές ο Έλμο μιλά για την Τζούλια χρησιμοποιώντας λιγότερα λόγια και λέει το ίδιο πράγμα πολλές φορές»

Καθώς η παρέα πηγαίνει να αναζητήσει ένα σνακ, η Τζούλια βάζει το χέρι της πάνω από τα αυτιά της μόλις βρίσκονται στο εσωτερικό ενός καταστήματος.

«Τι τρέχει;» ρωτάει η Άμπι.

«Η Τζούλια έχει πραγματικά πολύ καλά αυτιά», εξηγεί ο Elmo.

«Μερικές φορές ακούει θορύβους που ο Elmo δεν τους προσέχει καν. Όπως και ο θόρυβος  που κάνει το μπλέντερ. Πραγματικά δεν της αρέσει!»


Η ιστοσελίδα λέει, επίσης, την ιστορία του χαρακτήρα Benny και τις πραγματικές ιστορίες των Nasaiah και του Thomas.



Το Sesame Street ενθαρρύνει τον κόσμο να μοιραστεί ιστορίες, βίντεο και φωτογραφίες για να κρατήσει τη συζήτηση και το δίκτυο υποστήριξης σε εξέλιξη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις