Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
στο σπίτι



Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών στο καθημερινό διάβασμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο γονιός δίνει έτοιμες λύσεις ή κάθεται μαζί με το παιδί, αλλά το βοηθά να οργανωθεί, να ξεκινήσει την μελέτη και του παρέχει βοήθεια όταν κάτι δεν καταλαβαίνει.


Το πιο βασικό από όλα είναι να μην μεταφέρετε την αγωνία, το άγχος και τους φόβους σας στα παιδιά, αλλά να τους παρέχετε ένα ήρεμο περιβάλλον και να συζητάτε με κατανόηση τα προβλήματά του.

Βρείτε χρόνο για ευχάριστη ώρα μαζί με το παιδί παίζοντας παιχνίδια. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια online. Άλλη ιδέα είναι το "όνομα-ζώο-φυτό" στο οποίο το παιδί σκέφτεται και γράφει. Επίσης κάντε πρακτικές εφαρμογές στα μαθηματικά. Χρησιμοποιείστε υλικά κουζίνας και άλλα αντικείμενα για να φτιάξετε προβλήματα, ασκήσεις πρόσθεσης κ.λ.π.

Όσον αφορά το διάβασμα, πρωταρχικό είναι να μάθει το παιδί να κάνει πράγματα μόνο του! Εσείς ως γονείς πρέπει να του δείξετε τον τρόπο. Κάτι πολύ απλό και πρακτικό είναι όταν ξεκινά η μελέτη να γράφετε σε ένα χαρτί τις εργασίες που έχει να κάνει το παιδί. Κάθε φορά που ολοκληρώνει μια εργασία, θα τη διαγράφει από τη λίστα και έτσι θα ξέρει πόσα και τι έχει να κάνει ακόμα.


Βάλτε στόχους και φτιάξτε ένα σύστημα επιβράβευσης ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Η ενθάρρυνση κάνει θαύματα! Δώστε κίνητρο στο παιδί να προσπαθεί, επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι μόνο το αποτέλεσμα. Οι στόχοι να είναι μικροί και εφικτοί και το χρονικό όριο της επιβράβευσης σχετικά σύντομο. π.χ. Φτιάξτε το διάγραμμα με τις μέρες της εβδομάδας, βάλτε ένα στόχο, και αν το παιδί επιτύχει αυτό το στόχο κάθε μέρα τότε στο τέλος της εβδομάδας θα πάρει μια μικρή ανταμοιβή. Τις λεπτομέρειες θα τις ορίσετε εσείς ανάλογα με την ηλικία αλλά και τα ενδιαφέροντα του παιδιού.

Γενικά πρέπει οι γονείς να αναγνωρίζουν την μαθησιακή δυσκολία του παιδιού, να κάνουν την απαραίτητη παρέμβαση με εξειδικευμένα άτομα,  να παρέχουν ένα ήρεμο και ενθαρρυντικό περιβάλλον για το παιδί και προπαντός να μην κάνουν συγκρίσεις με τα αδέρφια ή τους συμμαθητές του.

 Διαβάστε, ρωτήστε, ενημερωθείτε για τις μαθησιακές δυσκολίες και βρείτε πρακτικούς τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας!


Πηγή: ipaideia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις