Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το τι κάνει ένα άτομο ευφυές. Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη έχει δείξει πως η ευφυΐα συνδέεται στενά με τα γονίδια της μητέρας.

Γνωρίζατε ότι η ευφυΐα κληρονομείται από τη μητέρα;

Δεν πρόκειται για μύθο. Τα παιδιά πράγματι κληρονομούν την ευφυΐα από τη μητέρα τους. Η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Όλοι είχαμε ακούσει προηγουμένως ότι η ευφυΐα κληρονομείται από τον πατέρα. Όμως πρόσφατα αποδείχτηκε ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τη μητέρα μας για την ευφυΐα μας.

Οι γνωστικές ικανότητες μεταφέρονται από το χρωμόσωμα Χ. Το χρωμόσωμα Χ της μητέρας περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες για την ανάπτυξη των εγκεφαλικών δομών που συνδέονται με τη σκέψη.

Πώς κατέληξαν οι ειδικοί στο συμπέρασμα ότι η ευφυΐα κληρονομείται από τη μητέρα;

Οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια και συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν “εξαρτώμενα γονίδια” που συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με το αν προέρχονται από τη μητέρα ή από τον πατέρα. Οι επιστήμονες χορήγησαν σε ποντίκια δόσεις μητρικών και πατρικών γονιδίων.

Η υπόθεση ήταν σαφής: αν τα γονίδια ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου, ήταν λογικό να σκεφτεί κανείς ότι τα γονίδια αυτά επηρεάζουν τόσο τη λειτουργία των οργάνων όσο και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: ποντίκια που έλαβαν επιπλέον δόσεις μητρικών γονιδίων και ποντίκια που έλαβαν επιπλέον δόσεις πατρικών γονιδίων.

Ποντίκια με μεγάλα κεφάλια

Τα ποντίκια με επιπλέον δόσεις μητρικών γονιδίων ανέπτυξαν μεγαλύτερο εγκέφαλο αλλά είχαν μικροσκοπικά σώματα. Αντιθέτως, τα ποντίκια με επιπλέον δόσεις πατρικών γονιδίων είχαν μικρό κεφάλι και υπερανεπτυγμένο σώμα. Οι επιστήμονες άρχισαν τότε να προσδιορίζουν τα γονίδια που προέρχονταν από τη μητέρα και από τον πατέρα.

Τελικά διαπίστωσαν ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου είχαν περισσότερα μητρικά γονίδια και άλλες περισσότερα πατρικά. Ωστόσο οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα με τα περισσότερα πατρικά γονίδια συγκεντρώνονταν στην περιοχή του εγκεφάλου που έχει να κάνει με την ισχύ, τη δύναμη και το σεξ.

Αντίθετα, τα κύτταρα με μητρικά γονίδια συγκεντρώνονταν στην περιοχή του εγκεφάλου που διαχειρίζεται τη γλώσσα, τη σκέψη, τη μνήμη και την ευφυΐα.

Πρόσφατες έρευνες

Στο βιβλίο του Sex Linkage of Intelligence, ο Robert Lehrke υποστηρίζει ότι ένα μέρος του γνωστικού συστατικού στοιχείου του ανθρώπινου όντος συνδέεται άμεσα με το χρωμόσωμα Χ. Επίσης απέδειξε ότι οι γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να κληρονομήσουν γνωστικά γνωρίσματα επειδή διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ.

Ο Lehrke εξηγεί ότι όλες οι γυναίκες έχουν ένα “μη ευφυές” και ένα “πολύ ευφυές” χρωμόσωμα Χ. Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν γυναίκες με δύο “πολύ ευφυή” χρωμοσώματα Χ, όπως στην περίπτωση της γυναίκας με το πιο υψηλό IQ, Marilyn vos Savant.

Στην περίπτωση των ανδρών, το χρωμόσωμα Υ δεν παίζει ρόλο στη νόηση. Αυτό σημαίνει ότι ένα χρωμόσωμα Υ μαζί με ένα “μη ευφυές Χ” μπορεί να οδηγήσει σε ένα αργόστροφο άτομο. Αντιθέτως, το IQ αναπτύσσεται αν υπάρχει ένα “πολύ ευφυές” χρωμόσωμα Χ.

Ποιο είναι το ποσοστό της ευφυΐας που κληρονομείται;

Διαβάζετε αυτό το άρθρο για να μάθετε αν η ευφυΐα κληρονομείται από τη μητέρα, αφού οι μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 45% με 55% της ευφυΐας είναι κληρονομικό. Αυτό όμως σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της ευφυΐας αναπτύσσεται αν υπάρχουν οι κατάλληλες προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ευφυΐα

1. Αξίες

Η επιμονή, η προσπάθεια, η πειθαρχία, η αφοσίωση και το ενδιαφέρον για μάθηση είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ευφυΐα ενός παιδιού καθώς περνάει ο καιρός.

2. Αυτονομία

Η ανεξαρτησία ενός παιδιού είναι ουσιαστική, καθώς συμβάλλει στην ομαλή γνωστική λειτουργία. Το παιδί πρέπει να αντιληφθεί και να προσδιορίσει τα πράγματα γύρω του χωρίς να αναγκάζεται να λαμβάνει αποφάσεις κάτω από πίεση.

3. Αυτοπεποίθηση

Ένα παιδί με πίστη στις δεξιότητές του μπορεί να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει στη ζωή του, αναπτύσσοντας έτσι αναλυτικές δεξιότητες σε κάθε κατάσταση.

4. Συναισθηματικοί δεσμοί

Τα παιδιά που είναι πιο δεμένα με τους γονείς τους τείνουν να ξεπερνούν πιο εύκολα τις ματαιώσεις στη ζωή τους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η μητέρα και η μητρική αγάπη.

Μερικές τελευταίες σκέψεις

Η ευφυΐα είναι κάτι πραγματικά περίπλοκο και θα πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτυχθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι γονείς πρέπει να συνεισφέρουν στη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού τους.

Επίσης η παροχή καλών ερεθισμάτων μέσω προκλήσεων που καλλιεργούν τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού θα συνεισφέρει στην επιθυμία του να διαπρέψει. Τώρα που οι μητέρες γνωρίζουν ότι κληροδοτούν την ευφυΐα στα παιδιά τους, πρέπει να κάνουν διανοητικές ασκήσεις μαζί τους, ώστε να βελτιώνουν και οι δύο πλευρές τις δεξιότητές τους.

Πηγή

Ανάρτηση chiourea.gr στο Ειδική Αγωγή - ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ και Διάφορα Θέματα - ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ

Διαβάστε επίσης:

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις