ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Σκεφτόμενος κανείς την κατάσταση των ανθρώπων με πρόβλημα όρασης στις μεγαλουπόλεις, αυτόματα οδηγείται στις έννοιες του αποκλεισμού και της απομόνωσης.
Τα εμπόδια στην κυκλοφορία όλων των πολιτών και ακόμα περισσότερο στη μετακίνηση των τυφλών και μερικώς βλεπόντων ανθρώπων είναι τεράστια και γνωστά σε όλους μας: αυτοκίνητα, μηχανές, εμπορεύματα καταστημάτων, τραπεζάκια καφενείων και εστιατορίων, … Αλλά και κίνδυνοι, όπως κλαδιά δέντρων, τέντες, καρτοτηλέφωνα, τα οποία είναι σε ύψος τέτοιο που δεν εντοπίζονται από το λευκό μπαστούνι.
Συνέπεια όλων αυτών είναι ο περιορισμός της κίνησης των ανθρώπων με πρόβλημα όρασης, η μείωση της κοινωνικής τους κινητικότητας, η απομόνωση στο χώρο του σπιτιού. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό που δυσχεραίνει την ανεξαρτητοποίησή τους, οικονομική και κοινωνική, καθώς η πρόσβαση στους χώρους εργασίας και αναψυχής καθίσταται πάρα πολύ δύσκολη, ακόμα και αν οι χώροι αυτοί κατασκευάζονται πλέον με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσβάσιμοι. Οι νέες ρυθμίσεις για προσβάσιμα κτίρια χάνουν την αξία τους, καθώς οι δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι.
Οι τυφλοί και μερικώς βλέποντες άνθρωποι, παρόλο που θα ήθελαν να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, υποχρεώνονται πολύ συχνά να καταφεύγουν αποκλειστικά στη δαπανηρή λύση των taxi ή είναι συνεχώς εξαρτημένοι από τους βλέποντες συνοδούς τους.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών μέσα από τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με επιτροπές των αρμόδιων υπουργείων, αλλά και με τους οργανισμούς των ΜΜΜ, αγωνίζεται ασταμάτητα για τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης των ατόμων με πρόβλημα όρασης. Παραδείγματα αυτών των προσπαθειών είναι τα ηχητικά σήματα στους φωτεινούς σηματοδότες, οι οδηγοί όδευσης τυφλών που τοποθετούνται σε νέους πεζόδρομους και πεζοδρόμια, στους ανακαινισμένους σταθμούς του ΗΣΑΠ, και στα ανακαινισμένα ταχυδρομεία, οι ρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει το metro, κλπ.
Παράλληλα η εκπαίδευση στην Κινητικότητα και των Προσανατολισμό (Κ/Π) που παρέχεται από την ομώνυμη υπηρεσία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ) βοηθά αποτελεσματικά στην πιο ασφαλή και άνετη μετακίνηση των ανθρώπων με πρόβλημα όρασης.
Βεβαίως οι προσπάθειες αυτές δεν αρκούν, αλλά είναι απαραίτητη η συνεχής συμβολή του κοινού που καλείται να σέβεται τις νέες ρυθμίσεις και να συνδράμει στην τήρησή τους, να σέβεται όμως και την προσπάθεια των συμπολιτών μας με πρόβλημα όρασης για μια ανεξάρτητη και αξιοπρεπή ζωή.
Ηλίας Μαργιόλας, Πρόεδρος Π.Σ.Τ. & Αγγελική Βερυκοκάκη, Εκπαιδεύτρια Κ/Π του ΠΣΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις