Δελτίο Τύπου 04/06/2010

Μνημόνιο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από μαθητές


Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση δράσεων σε θέματα ασφαλούς χρήσης και κατάχρησης του διαδικτύου από τους μαθητές, υπέγραψαν σήμερα (4/6/2010), στο Υπουργείο Παιδείας, η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Διευθυντής της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Π. & Α. Κυριακού, Δημήτριος Καφετζής και η Επιστημονική Υπεύθυνη της Μ.Ε.Υ. και Λέκτορας Παιδιατρικής – Εφηβικής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άρτεμις Τσίτσικα.

Στην υπογραφή του μνημονίου παρέστησαν ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Μιχάλης Κοντογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Κουλαϊδης, ο επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - εκπρόσωπος Γραμμής Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επικεφαλής της δράσης saferinternet, Βερόνικα Σαμαρά, καθώς και εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων (ΣΕΠΕΔ).

Η Υπουργός Παιδείας κατά την υπογραφή του μνημονίου δήλωσε:

Η σημερινή υπογραφή είναι η απαρχή μιας οργανωμένης συνεργασίας, γιατί και το Safer internet και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχουν εμπειρία και μια πολύ σοβαρή παρουσία.

Εμείς έχουμε βάλει ως μια από τις βασικές συνιστώσες του Νέου Σχολείου το Ψηφιακό Σχολείο. Αλλά, Ψηφιακό Σχολείο χωρίς ταυτόχρονα να συνδυαστεί με την ασφαλή πρόσβαση των παιδιών και με τη σαφή γνώση και των προβλημάτων - γιατί κάθε μεγάλη ευκαιρία και κάθε νέα επιλογή έχει και τους δικούς της κινδύνους- χωρίς, λοιπόν, ασφαλή γνώση και των προβλημάτων του διαδικτύου δεν είναι μια συνεκτική πολιτική.

Το Ψηφιακό Σχολείο θα το ανακοινώσουμε σε όλη τη λεπτομέρειά του την επόμενη εβδομάδα και θεωρώ ότι είναι πολύ σωστό ότι σήμερα ξεκινάμε ανακοινώνοντας πρώτα τη συνεργασία μας, ώστε με κέντρο το παιδί, με κέντρο το μαθητή, να αναπτύξουμε μια σειρά ενεργειών και μέσα στα σχολεία, αλλά και έξω από τα σχολεία, ώστε, με ασφαλή τρόπο να έχουν όλοι γνώση της πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο είναι μία από τις προτεραιότητες και στα εκπαιδευτικά συστήματα, αλλά βεβαίως και σε όλους τους πολιτικούς τομείς που έχουν την ευθύνη του διαδικτύου. Είδα ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αρμόδια επίτροπος η κυρία Κρουζ με την ψηφιακή ατζέντα, το έχει θέσει ως μια προτεραιότητα. Εσείς είστε μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου και είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μας - γιατί είναι χώρες που έχουν πολύ σοβαρή εμπειρία – και θέλω να πιστεύω ότι με μια οργανωμένη δουλειά που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, όπως αυτή διατυπώνεται, με επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με ειδικό υλικό που θα υπάρχει στο διαδίκτυο, με ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών, ότι μπορούν να έχουν πληροφορία και υποστήριξη ό,τι ώρα θέλουν, θα καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε από την 25η θέση που είμαστε ως χώρα και να επιτύχουμε ένα στόχο: Να είμαστε στο τέλος της 3ετίας, όπως και στο Ψηφιακό Σχολείο, μέσα στις 10 πρώτες χώρες της Ευρώπης. Έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό και τη θέληση και τη δυνατότητα να το πετύχουμε.

Θέλω να σας συγχαρώ όλους, το Saferinternet, την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Γραμμή βοήθειας, για όλη τη δουλειά που έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: ότι το Ψηφιακό Σχολείο, η Ψηφιακή Τάξη, το Ψηφιακό Βιβλίο είναι το μέλλον και εμείς θα επενδύσουμε, ώστε τα παιδιά μας να έχουν αυτή την ευκαιρία. Την ίδια στιγμή η προστασία του παιδιού είναι κυρίαρχη προτεραιότητα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη και στην Ελλάδα έχουμε εξαρτήσεις ενός σημαντικού αριθμού παιδιών, είναι μια νέα μορφή εξάρτησης που δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε, γι αυτό και το καμπανάκι και προς τους γονείς και προς τους εκπαιδευτικούς πρέπει να γίνει «καμπάνα», ώστε να προλάβουμε, γιατί πάντα η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.

Κατά την υπογραφή του μνημονίου ο καθηγητής Παιδιατρικής Δημήτριος Καφετζής δήλωσε:

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την υπογραφή αυτού του μνημονίου. Θέλω να συγχαρώ την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Διαμαντοπούλου, για τη δημιουργία του μνημονίου αυτού. Η ενέργεια αυτή αναδεικνύει τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της Υπουργού σε θέματα που αφορούν τα παιδιά.

Τα θέματα της ασφαλούς χρήσης και κατάχρησης του διαδικτύου από τα παιδιά και τους εφήβους απασχολούν πλέον έντονα την επιστημονική κοινότητα, μια και οι κίνδυνοι του διαδικτύου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη.

Ήδη εδώ και 3 χρόνια η Μονάδα Εφηβικής Υγείας έχει αναπτύξει δομές σε διεθνή πρότυπα, που απασχολούνται με θέματα κατάχρησης του διαδικτύου, παρέχοντας σημαντική βοήθεια στα παιδιά και τους γονείς τους. Οι επισκέψεις μας στα σχολεία της Ελλάδας και Κύπρου, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, μας δίνουν την εικόνα ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο χωρίς όρια και με ελλιπή ενημέρωση των κινδύνων που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν. Μετά τη διαπίστωση του προβλήματος είχαμε τη χαρά και την τιμή να αναλάβουμε τη δημιουργία και την υλοποίηση της Γραμμής Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, στα πλαίσια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Saferinternet, υπό την αιγίδα και συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με τη δράση του Saferinternet.gr και τη Γραμμή Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, αποτελούν τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Διαδικτύου Ενημέρωσης και Γραμμής Βοήθειας Insafe, που συμμετέχουν 30 κράτη από όλη την Ευρώπη. Αυτή η μεγάλη τεχνογνωσία που ανταλλάσσεται σε συνεχή βάση από τις χώρες μέλη του Insafe, πάνω σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, βρίσκει επιτέλους έδαφος να αναπτυχθεί, χάρη στη νέα πολιτική ηγεσία, σε κεντρικό επίπεδο και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και να συσταθούν οι κατάλληλες δομές για την ανάπτυξη της ικανότητας της χρήσης των διαδραστικών μέσων στο σχολικό περιβάλλον.

Μέσα από το μνημόνιο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης εθνικών και πανευρωπαϊκών δράσεων, με σκοπό την προώθηση της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία, τόσο σε επίπεδο πληροφορικής, αλλά και διαθεματικά στα πρότυπα, άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι η εκπαίδευση και η επαγρύπνηση σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου από μικρή ηλικία αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφαλή χρήση του μέσου ως ένα θαυμαστό εργαλείο γνώσης.

Απαντώντας λοιπόν στις ευρωπαϊκές επιταγές, το μνημόνιο αυτό έρχεται όχι μόνο να θωρακίσει την Ψηφιακή Τάξη, αλλά να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην ψηφιακή διαπαιδαγώγηση των πολιτών του μέλλοντος. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία αυτή θα επιφέρει άμεσα σημαντικά αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις