13 πράγματα που δεν πρέπει να πεις ποτέ σε μια μητέρα παιδιού με Σύνδρομο Down

Ο κόσμος συχνά μπορεί να λέει εξαιρετικά επώδυνα σχόλια. Σκεφτείτε, έχετε ακούσει ποτέ απαράδεκτα σχόλια σχετικά με κάτι που εσείς βιώνετε; Προσπαθήστε να μπείτε στην θέση του γονέα με παιδί με σύνδρομο Down.

Τα μωρά με το σύνδρομο γεννιούνται με 47 χρωμοσώματα αντί για 46, και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους ποικίλει. Υπάρχουν όμως μερικά κοινά φυσικά σημάδια που συνοδεύουν τα παιδιά με το σύνδρομο, τα οποία συχνά αποτελούν την αρχή για

μια αγενή συμπεριφορά αλλά και για κακεντρεχή σχόλια, που οδηγούν στον υποβιβασμό των παιδιών αλλά και κατ’ επέκταση των γονέων. Δυστυχώς μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν, πως γίνονται αγενείς και προσβλητικοί.

Το blog “The Stir” ζήτησε από τους γονείς των παιδιών με το σύνδρομο να μοιραστούν μερικά από τα σχόλια που ακούν συχνότερα για τα υπέροχα παιδιά τους.

1. «Μοιάζει τόσο φυσιολογικό». 
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ σε αντίθεση με τι;;


2.«Λυπάμαι τόσο πολύ». 
Για ποιον λόγο λυπούνται, ρωτά η Jennifer Lister, μητέρα της μικρής Riley, η οποία (Jennifer) αναφέρεται στην κατάσταση της κόρης της σαν «το σύνδρομο που σε ανεβάζει» (λόγω του Up syndrome), επειδή δεν έχουν την ευτυχία να έχουν ένα παιδάκι που έχει ένα ανεβασμένο σύνδρομο;


3. «Τι πρόβλημα υπάρχει με το πρόσωπό της;» 
Κανένα πρόβλημα! Έτσι γεννήθηκε!


4. «Δεν μοιάζει καν με παιδί που έχει το Σύνδρομο». 
Τα παιδιά με σύνδρομο Down δεν είναι πανομοιότυπη αντιγραφή το ένα με το άλλο.


5. «Δεν ζουν πάρα πολύ, έτσι δεν είναι;» 
Στην πραγματικότητα, η φαρμακευτική αγωγή και η επιστήμη έχουν κάνει τεράστια άλματα προόδου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, «Αν και αρκετά παιδιά έχουν σωματικούς και πνευματικούς περιορισμούς, μπορούν αν ζουν ανεξάρτητα και να έχουν παραγωγική ζωή κατά την ενηλικίωσή τους».


6. Σιχαίνομαι να μου λένε πως η κόρη μου θα γίνει η κλασσική χαμογελαστή πωλήτρια σε ένα σούπερ μάρκετ της σειράς που θα χαιρετάει τον κόσμο.

7. «Τι θα της συμβεί όταν εσείς (οι γονείς) πεθάνετε;»

8. Σιχαίνομαι να ακούω ανθρώπους να μου λένε τι πιστεύουν πως θα μπορεί και τι δεν θα μπορεί να κάνει στο μέλλον το μωρό μου, ενώ δεν είναι ακόμα ούτε καν ΕΝΟΣ έτους!!
9. Βρίσκω το στερεότυπο «πιστεύω πως τα άτομα με σύνδρομο Down είναι εξαιρετικά ευγενικά» γελοίο. Όχι η κόρη μου. Εκείνη είναι δυναμική, εριστική και εν μέρει ένα μικρό παλιόπαιδο. Α! και οι δασκάλες της την είπαν χειριστική και ελεγκτική από πολύ μικρή ηλικία. Παρόλα αυτά την αγαπώ ακριβώς όπως και πριν!!

10. Κάποτε κάποιος με ρώτησε αν θα προχωρήσω σε στείρωση του γιου μου ώστε να μην κάνει ποτέ ο ίδιος παιδιά..

11. Όταν το μωρό μου ήταν στην θερμοκοιτίδα μια άλλη μητέρα μου είπε πως ήμουν τόσο τυχερή επειδή τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι τόσο ήρεμα και ατάραχα. Είμαι τυχερή, αλλά όχι για αυτόν τον λόγο!!!

12. «Σκέφτηκες την έκτρωση;»

13. Ένας γιατρός μας ρώτησε αν θέλαμε η κόρη μας να κάνει πλαστική στο πρόσωπό της, ώστε να μην είναι εμφανές το Σύνδρομο.



Επιμέλεια/μετάφραση: Έφη Λαγωνίκα
Πηγή: www.huffingtonpost.com



Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις