Εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης και στους εκπαιδευτικούς 350-500 ευρώ

Μικρή και στιγμιαία ανακούφιση που δεν αποκαθιστά τις αδικίες


Πώς και σε ποιους θα δοθεί το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης
Από το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα καταβληθεί εφάπαξ επίδομα 350-500 ευρώ σε περίπου 950.000 φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο και αμέσως μετά βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι πρώτοι δικαιούχοι του επιδόματος έχουν προσδιοριστεί ήδη. Πρόκειται για 64.065 ενστόλους εκ των οποίων οι 26.525 είναι αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 είναι ένστολοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα». Όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Παιδείας, οι αμέσως επόμενοι δικαιούχοι θα είναι 65.567 μόνιμοι και 3.503 αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αντίστοιχα  78.920 μόνιμοι και 2.562 αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί   Δευτεροβάθμιας.  Για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Ειδική Αγωγή και σε παραμεθόριες περιοχές, το επίδομα ανέρχεται σε 500 ευρώ.
Στις 9 Μαΐου θα μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας των ενστόλων το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης 350 ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες ώστε την ίδια ημερομηνία να καταβληθεί το επίδομα και στους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα.



  Οι δικαιούχοι
Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι όσοι έχουν ακαθάριστες τακτικές αποδοχές έως 2.200 ευρώ.
Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων θα ληφθούν υπ” όψιν οι μηνιαίες αποδοχές όπως είχαν διαμορφωθεί τον Ιανουάριο του 2014, ενώ το επίδομα θα καταβληθεί χωρίς κρατήσεις και φόρους.
Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων εκπαιδευτικών η διαδικασία είναι απλή καθώς αρκούν τα στοιχεία μισθοδοσίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μάλιστα, έως το τέλος της εβδομάδας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει τη δυνατότητα να έχει καταγράψει σε κατάλογο με ονοματεπώνυμα όλους όσοι θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα των περίπου 3 δισ. ευρώ το 2013.
Το επίδομα θα δοθεί με βάση τα εισοδήματα του 2012, όπως αποτυπώθηκαν στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία όπως προκύπτουν από το Ε9 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013.
Τον συντονισμό των διαδικασιών έχουν αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, στενός συνεργάτης του Γ. Στουρνάρα Π. Τσακλόγλου.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που συμμετέχει στην επιτροπή, ο αριθμός των δικαιούχων και τα εισοδηματικά όρια αλληλοεπηρεάζονται και η συζήτηση ξεκίνησε με εισοδηματικό όριο τις 7.000 ευρώ- 10.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, θα τεθούν και περιουσιακά κριτήρια, από τα οποία, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, θα εξαιρεθεί, η πρώτη κατοικία. Σημειώνεται, ότι τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των δικαιούχων, είναι εκείνα που αποκτήθηκαν το 2012 και δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.

1η Απριλίου 2014


 
Πρωταπριλιάτικο το επίδομα,
αλλά ας ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει και πραγματικότητα!  

Καλό μήνα!

Ράνια Χιουρέα

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις