Στη μνήμη του Τάκη Χιουρέα, 100 χρόνια από τη γέννησή του
Δεκέμβρης 2014

 Μια μικρή αναφορά στη ζωή και στο έργο του Τάκη Χιουρέα, Μαθηματικού, Συγγραφέα, Λυκειάρχη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του. 

Ο Τάκης Χιουρέας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12-12-1914 και έκλεισε τα μάτια του στα 93 χρόνια του (14-7-2007). Μετά από σύντομη διαμονή στην Αρεόπολη (Μάνης) όπου είχαν μετατεθεί ως δάσκαλοι οι γονείς του, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα. Εκεί τελείωσε τις εγκυκλίους σπουδές του και συνέχισε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών. Πτυχιούχος Καθηγητής Μαθηματικών, εγάστηκε ως ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στην Καλαμάτα και στην Εσπερινή Εμπορική Σχολή της πόλης και ως έκτακτος Καθηγητής στο Γυμνάσιο Πλάτσας (Μάνης). Μετά την απελευθέρωση, το 1946 διορίστηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο Φερρών (Θράκης) και το 1949 εγκαταστάθηκε στη Καλλιθέα (Αθήνα), όπου ασχολήθηκε με την Ιδιωτική Εκπαίδευση Γενική και Επαγγελματοτεχνική, ως Γενικός Δ/ντής της «Σχολής Χιουρέα» (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) και των Νυκτερινών Σχολών «Ο Σωτήρ» Γενικής & Τεχνικο-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και ως Επόπτης Σπουδών της «Σεβαστοπουλείου Τεχνικής Σχολής».

Δραστηριοποιήθηκε σε ποικίλους κοινωνικούς τομείς, με έρευνες, μελέτες, συγγραφή άρθρων στον ημερίσιο και περιοδικό τύπο. Στην Καλλιθέα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Δημοτικής Παράταξης (ΔΔΕ) και για πολλά χρόνια πρόεδρός της. Επί 30 και πλέον χρόνια, ήταν αντιπρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Καλλιθέας. Μέλος της Διοίκησης του Φορέα Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών, συγγραφέας βιβλίων και συνεργάτης - αρθρογράφος του «Ρ», κυρίως για θέματα Παιδείας.

Ο Τάκης Χιουρέας πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για τη συνένωση των ποδοσφαιρικών δυνάμεων της Καλλιθέας, και για την κατασκευή του Δημοτικού Σταδίου της πόλης, ενώ ίδρυσε τον ποδοσφαιρικό Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ.  Ήταν Πρόεδρος της «Π.Ο. Έσπερος», μέχρι τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, οπότε και στερήθηκε αυτή τη δυνατότητα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, ενώ αργότερα τιμήθηκε με πλακέτα από τα Αθλητικά Σωματεία Ν. Αττικής, για την προσφορά του στον Αθλητισμό.

Επιμελέστατος, διατηρούσε πλούσιο προσωπικό αρχείο της ιστορίας του συλλόγου ΕΣΠΕΡΟΣ και είχε θέσει ως στόχο τη συγγραφή της ιστορίας αυτής, στόχος που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2003, με την έκδοση του βιβλίου του “Κοινωνικές συνθήκες και αθλητισμός: Παναθλητικός Όμιλος Καλλιθέας ΕΣΠΕΡΟΣ”, που κυκλοφόρησε με τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση του συλλόγου.

Ο Τάκης Χιουρέας διετέλεσε επίσης, Πρόεδρος πολλών άλλων συλλόγων, όπως: Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αθλητικών Σωματείων Καλλιθέας, Πρόεδρος Επιτροπής «Για τον Αγωνιστή Εκπαιδευτικό», στην οποία συμμετέχουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Εκπ/κών, Παν/μια και Πολυτεχνείο, Πρόεδρος Επιτροπής  Μελετών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (Λυκειαρχών), Πρόεδρος Εξ. Επιτροπής Κίνησης Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών, Αντιπρόεδρος του «Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης» και μέλος σε άλλες Οργανώσεις-Πνευματικές Εταιρείες «Ανθρωπιστική», «Μαθηματική», «Φιλοσοφική», «Λακωνικών Σπουδών», «Κωνσταντινουπολιτών», και της Εκτελεστικής Γραμματείας «Πανελλήνιας Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα» κ.α. Στο χώρο της ιδιαίτερης πατρίδας του, Μεσσηνίας-Μάνης, ήταν Πρόεδρος του Συνδέσμου «Η Καλαμάτα», της Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Εκπολιτιστικών Συλλόγων» και Γεν. Γραμματέας της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη».

Το 1953 παντρεύτηκε την Ξένη (ή Ξένια), κόρη του Παναγή Ζερβού (Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και ύστερα σύμβουλο του ΑΣΔΥ), πτυχιούχο της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Συρακουσών ΗΠΑ. Μαζί δημιούργησαν αρχικά την «Πρότυπο Σχολή Καλλιθέας», με Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο, που στη συνέχεια μετονομάστηκε «Σχολή Ζερβού-Χιουρέα» και μετά «Σχολή Χιουρέα». Η αγάπη τους για την εκπαιδευτική δουλειά τους, τους ώθησε στην πρόοδο και την αγάπη του κόσμου. Απέκτησαν δυο παιδιά, τη Ράνια (Σχολ. Σύμβουλο Ειδ. Αγωγής & Εκπαίδευσης, Διδάκτορα Παν/μίου Γενεύης-Ελβετίας) και τον Πάνο (Μαθηματικό με μεταπτυχιακά στην Πληροφορική, Παν/μιο Κάρντιφ-Ουαλίας).


«Εις τας δυσμάς του βίου του», εισέπραξε την «καλήν μαρτυρίαν» από όλους τους χώρους από όπου πέρασε, αλλά παρότι ήταν «πολιτικό όν», ποτέ δεν έθεσε υποψηφιότητα σε εκλογές, γιατί δεν ήταν φτιαγμένος για πολιτικός, όπως έλεγε ο ίδιος.

Περισσότερα εδώ: ΤΑΚΗΣ ΧΙΟΥΡΕΑΣ


Σχόλια αναγνωστών για το άρθρο:
«Στη μνήμη του Τάκη Χιουρέα, 100 χρόνια από τη γέννησή του»

1.  Γωγώ Διακουμή (Δασκάλα): ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΞΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΣΟ ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ! ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ! ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ!
2. Ιωνάννης Οικονομάκης (Φαρμακοποιός): πολύ γλυκός και τρυφερός...!!!  Καλά Χριστούγεννα...!!!
3. Ευαγγελία Σχινά-Καρδάρα (Τραπεζ. Υπάλληλος): Η αδυναμία μου! Καταπληκτικός άνθρωπος!!!! δεν θα τον ξεχάσω ποτέ!!! Καλά Χριστούγεννα
4. Νέλλη Κατρακούλη: Είχα να τον δω από το σχολείο και τον είδα πριν 7 χρόνια και αισθάνθηκα και πάλι παιδί........! Νοσηλευόταν στο ίδιο νοσοκομείο με τον πατέρα μου, μιλήσαμε και μας θυμήθηκε και εκείνος και η σύζυγος του. Έφυγαν και οι δυο τον ίδιο χρόνο.....!
5. Τάσος Γκιόκας: ‘Ομορφος Άνθρωπος......
6. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΑΠΗΤΗ ΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ -ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΗΣ.
7. Βάσω Ζαφειροπούλου (Φιλόλογος): Τον θυμόμαστε πάντα, Ράνια μου, ειδικά όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του!! Καλά Χριστούγεννα!!
8. Χαρά Χαραλαμπάκη: ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΡΑΝΙΑ ΜΟΥ!!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!
9. Λένα Κωφονικολού (Δασκάλα): ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΚΥΡΙΑ ΧΙΟΥΡΕΑ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ  ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΑΤΕΡΑ ΣΑΣ. ΑΠ' ΑΥΤΟΝ ΙΣΩΣ ΕΧΕΤΕ  ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΕΠΑΞΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ  ΕΓΩ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ  ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ.
             ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
           ΛΕΝΑ ΚΩΦΟΝΙΚΟΛΟΥ, ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ



Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις