Δεν προκαλεί αυτισμό το τριπλό εμβόλιο MMR

Το γνωστό διεθνώς τριπλό εμβόλιο MMR, κατά της ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (μαγουλάδων), δεν αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαταραχών του φάσματος του αυτισμού στα παιδιά που το κάνουν. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεται ο εμβολιασμός και οι γονείς δεν πρέπει να έχουν τέτοιους φόβους.

Ασφαλές κρίθηκε το εμβόλιο

Αυτό είναι το καθησυχαστικό συμπέρασμα μιας ακόμη νέας μεγάλης επιστημονικής έρευνας, η οποία αξιολόγησε την ασφάλεια του ευρέως διαδεδομένου εμβολίου, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκει στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Η ανησυχία είχε ξεκινήσει από δημοσίευση μιας μελέτης στο επιστημονικό έντυπο "The Lancet" το 1998, η οποία όμως αργότερα απεδείχθη αστήρικτη, με συνέπεια το έγκριτο περιοδικό  να υποχρεωθεί τελικά να την αποσύρει. Έκτοτε -και μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στο ευρύ κοινό- διεξάγονται εκατοντάδες μελέτες για να βεβαιώσουν ειδικούς και μη, σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Παρόλα αυτά, κι ενώ τα στοιχεία αντικρούουν τον αρχικό ισχυρισμό, μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλοί γονείς διεθνώς, που συνεχίζουν να φοβούνται ότι το εμβόλιο συνδέεται με τον κίνδυνο αυτισμού. Ιδίως οι γονείς ενός παιδιού με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, συχνά αρνούνται να εμβολιάσουν τα άλλα παιδιά τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η πρόσφατη έρευνα

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Αντζαλί Τζέιν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσε στοιχεία για 95.727 παιδιά, από τη γέννησή τους έως την ηλικία των πέντε ετών, επιβεβαιώνοντας και πάλι την ασφάλεια του MMR.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι ένα παιδί έχει την ίδια πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, είτε έχει κάνει το εμβόλιο, είτε όχι, συνεπώς το εμβόλιο δεν αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο. Από τα 7.735 παιδιά που δεν είχαν κάνει το τριπλό εμβόλιο MMR, το 0,7% διαγνώστηκε με αυτισμό, έναντι ποσοστού 0,5% των 45.568 παιδιών που είχαν εμβολιαστεί σε δύο δόσεις.

Αλλά και μεταξύ της υπο-ομάδας των παιδιών υψηλού κινδύνου, που είχαν μεγαλύτερο αδελφό με αυτισμό, επίσης δεν υπήρχε αύξηση του κινδύνου λόγω του εμβολίου, αλλά μάλλον το αντίθετο: από τα 269 παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, το 8,6% εμφάνισαν αυτισμό, έναντι ποσοστού μόνο 3,8% μεταξύ των 796 παιδιών που είχαν κάνει το εμβόλιο σε δύο δόσεις.
«Ακόμη και για τα παιδιά υψηλού κινδύνου, το εμβόλιο δεν παίζει κανένα ρόλο» (σ.σ. για αυτισμό), δήλωσε η Δρ Τζέιν και τόνισε ότι τα ευρήματα πρέπει να λειτουργήσουν καθησυχαστικά.

Μια παλαιότερη ανασκόπηση του 2012 (μετα-ανάλυση δημοσιευμένων ερευνών πάνω στο ζήτημα), που αξιολόγησε στοιχεία για σχεδόν 15 εκατομμύρια παιδιά, δεν είχε εντοπίσει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον αυτισμό. Το ίδιο συνέβη και με δύο πιο πρόσφατες έρευνες του 2014 (η μία αφορούσε 1,26 εκατ. παιδιά) και οι οποίες επίσης δεν διαπίστωσαν κάποια επικίνδυνη συσχέτιση.

Ο δρ Τόμας Φρέζιερ, διευθυντής της Κέντρου Αυτισμού του Κλίβελαντ, σχολίασε ότι για αρκετούς γονείς δυστυχώς, ο ενδοιασμός τους είναι ψυχολογικής φύσης και έτσι δύσκολα πείθονται από τα επιστημονικά στοιχεία. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλες 100μελέτες και τελικά να μην αλλάξει πραγματικά η συμπεριφορά αυτών των γονιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία αιτία γι' αυτή την παρανόηση είναι ότι συχνά η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του αυτισμού, τυχαία συμπίπτει περίπου με τον τριπλό εμβολιασμό του παιδιού. Όμως η συνέπεια είναι ότι τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι πιο ευάλωτα στις παιδικές ασθένειες.


24-4-2015
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις