Σύγκρουση υπουργείου Παιδείας-δασκάλων με φόντο το πολυνομοσχέδιο Εκπαίδευσης
 «Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΟΕ και υπουργείου Παιδείας σχετικά με το πολυνομοσχέδιο.
Για «εμπαιγμό και απαξίωση της διαδικασίας του διαλόγου» έκανε λόγο η ΔΟΕ μετά τη συνάντηση μελών της με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Τάσο Κουράκη, για το πολυνομοσχέδιο, που αφορά την Εκπαίδευση.
Σε ανακοίνωση της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος τόνισε πως η «η ηγεσία του υπουργείου επιμένει να επανεισάγει όλες τις τροπολογίες δίχως να προηγηθεί ο οποιοσδήποτε διάλογος με το συνδικαλιστικό κίνημα».
«Είναι αδιανόητο να καλεί ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας σε διάλογο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για να "συζητήσουν" επί διατάξεων που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζονται άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», συμπλήρωσε.
Τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επεσήμαναν στον κ. Κουράκη πως η ηγεσία του υπουργείου έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις της προς τους εκπαιδευτικούς και έχει αυτοδιαψευστεί σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης, τους άμεσους διορισμούς, τη δημιουργία οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου, ότι δεν καταθέτει τις ρυθμίσεις, που είχε εξαγγείλει, για τους αναπληρωτές και ότι δεν αγγίζει τα «καυτά» ζητήματα της Ειδικής και της Προσχολικής Αγωγής.
Απαίτηση της ΔΟΕ είναι η απόσυρση «όλων των διατάξεων που δεν είναι όντως κατεπείγουσες (π.χ. επιλογή στελεχών εκπαίδευσης) και την έναρξη διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα για το σύνολο των θεμάτων που την απασχολούν» και καταλήγει ότι σε διαφορετική περίπτωση, «ο κλάδος θα απαντήσει άμεσα, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του, όπως έπραξε σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το θέμα της Αξιολόγησης».
Πηγή:  iefimerida.gr


Ζητούν απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία οι πανεπιστημιακοί

Συλλογή υπογραφών από πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ
Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «για την Οργάνωση και τη Λειτουργία του Εκπαιδευτικού Συστήματος», προκειμένου να γίνει δημόσια διαβούλευση (1-2 μηνών) για τις αλλαγές, που προωθεί, ζητούν τα μέλη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΠΘ», της ομάδας με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι πανεπιστημιακοί, που έχουν ξεκινήσει προσπάθεια συλλογής υπογραφών μέσω του Διαδικτύου (petition) για την απόσυρση του νομοσχεδίου, αντιδρούν σε μία σειρά προωθούμενων ρυθμίσεων, όπως η κατάργηση των Συμβουλίων, η παύση της θητείας των νυν πρυτάνεων, η αυξημένη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές και λειτουργίες των διοικητικών οργάνων, η κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές και η επιστροφή των «αιωνίων» φοιτητών.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο «αποτελεί μία προσπάθεια ολικής επαναφοράς στην πραγματικότητα του 1980 και είναι το αποτέλεσμα ιδεοληψιών και εμμονών σε παλαιότερες πρακτικές, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε θεσμική υποβάθμιση τα Πανεπιστήμια» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΠΘ» ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς.

«Μείζον ζήτημα συνιστά η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, που εκλέχθηκαν με μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία από όλα τα μέλη ΔΕΠ, όλων των Πανεπιστημίων της χώρας και έχουν μία δημοκρατική νομιμοποίηση, που είναι αναμφισβήτητη» σημείωσε, από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Τμήματος ΠΤΔΕ του ΑΠΘ Νέτα Αποστολίδου, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ένα εκλεγμένο όργανο, με εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες, για τον συνολικό προγραμματισμό και την οικονομική διαχείριση των πανεπιστημίων».

Αναφερόμενος σε προωθούμενες αλλαγές για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Γρηγόρης Πασχαλίδης τόνισε ότι «επανερχόμαστε σε μία εντελώς ασαφή και γενικόλογη διατύπωση του ασύλου, που αφήνει εκ νέου το πανεπιστήμιο ανοχύρωτο».

Για δυσανάλογα υψηλό ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις λειτουργίες των διοικητικών οργάνων των Πανεπιστημίων έκανε λόγο ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, εκτιμώντας ότι «θα αναβιώσει τις φοιτητικές παρατάξεις, τις παρατάξεις όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, και θα έχουμε παρατάξεις κομματικές, που θα αρχίσουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων εξουσίας και συνδιαλλαγής κάτω από το τραπέζι».

Πηγή: http://www.newsbeast.grΑναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις