Όταν ανακοινώνεται στους γονείς, ότι το παιδί τους γεννήθηκε με Σύνδρομο Down, πολλά συναισθήματα τους κατακλύζουν, όπως το αρχικό σοκ, δυσπιστία, θλίψη, ντροπή, θυμός, ενοχές.  Τα συναισθηματικά αυτά στάδια δεν έχουν διακριτά όρια και η περίοδος μετάβασης από το ένα στάδιο στο άλλο συχνά διαφοροποιείται.  Τα περισσότερα συναισθήματα δεν εμφανίζονται μόνο μία φορά, καθώς υπάρχουν καταστάσεις και κρίσιμες περίοδοι στη ζωή του παιδιού τους, όπως η είσοδος του στο σχολείο. Ας αναφέρουμε τώρα τα συνηθέστερα στάδια ψυχισμού των γονέων:

  • Σοκ: Οι γονείς περνούν αυτή τη φάση μετά το άκουσμα ότι το παιδί τους έχει Σύνδρομο Down.  Συνήθως, το αρχικό σοκ κυριεύει την μητέρα.
  • Δυσπιστία & Άρνηση: Είναι πολύ πιθανό οι γονείς στην αρχή να κλειστούν στους εαυτούς τους και να αρνούνται να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.  Πολλές φορές δεν ακούν τι τους λέει ο γιατρός και θέλουν να πιστεύουν πως το παιδί τους είναι υγιές. Μια τέτοια αντίδραση, κρατάει για ένα μικρό χρονικό διάστημα και σύντομα οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.
  • Θλίψη: Νιώθουν θλίψη, καθώς δεν θα έχουν το παιδί που ονειρεύονται. Συνήθως, θα εγκαταλειφθεί σύντομα το συναίσθημα αυτό. Οι γονείς κατακλύζονται από συναισθήματα απαισιοδοξίας.
  • Προστατευτικότητα: Το αίσθημα αυτό είναι μια βασική ενστικτώδης ανταπόκριση και πράξεις, όπως ο συνεχής έλεγχος του νεογνού κλπ, συνοδεύουν τους προστατευτικούς γονείς.
  • Αποστροφή: Το αίσθημα της αποστροφής είναι κοινό στο αρχικό στάδιο, είναι μια ενστικτώδης ανταπόκριση, και πιθανότατα προκύπτει στα αρχικά στάδια, όταν το παιδί που είναι διαφορετικό με οποιοδήποτε τρόπο, δεν μπορεί να φροντιστεί καταλλήλως από την κοινωνία.
  •  Ανεπάρκεια & Ντροπή: Για πολλούς γονείς, η γέννηση παιδιού με Σύνδρομο Down είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την αυτοεκτίμηση τους. Είναι πιο έντονο όταν δεν έχουν άλλα παιδιά και μπορεί να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα.
  • Θυμός: Ο θυμός αυτός μπορεί να εκδηλωθεί εναντίον των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού, της οικογένειας ή και των φίλων. Βρίσκονται σε μια κατάσταση, την οποία δεν μπορούν να αλλάξουν.
  • Ενοχές: Οι μητέρες συχνά νιώθουν ενοχές που απέκτησαν παιδί με Σύνδρομο Down, για το λόγο ότι είναι αυτές που κυοφόρησαν το παιδί.
Συμβουλές προς τους γονείς
Με το πέρασμα της αρχική περιόδου, οι περισσότεροι γονείς ανταποκρίνονται θετικά και ικανοποιητικά  στην ανατροφή του παιδιού τους, που έχει Σύνδρομο Down. Ο κάθε γονιός βρίσκει το δικό του τρόπο να αποδεχθεί  τα συναισθήματα και τις δυσκολίες του. Αν και δεν υπάρχει γρήγορη και ανώδυνη προσαρμογή, φαίνεται ότι κάποιες ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν.

  • Όταν ο χρόνος κυλά: Στην αρχή, ενώ όλα φαίνονται δύσκολα, ο χρόνος έχει δείξει ότι οι γονείς προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Τα έντονα συναισθήματα αρχίζουν και μειώνονται, και τα γεγονότα και οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα. Οι γονείς βρίσκουν την εσωτερική δύναμη, τόσο από τους γύρω τους, όσο και από το παιδί τους.
  • Εκδήλωση συναισθημάτων: Πρέπει να προσπαθήσουν να μη κλείνονται και να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους.  Να συζητάνε για ότι τους απασχολεί. Πολλοί άντρες, νιώθουν πως πρέπει να είναι «οι δυνατοί», βάζοντας τον εαυτό τους σε στρες, χωρίς να επιτρέπουν συναισθηματικά ξεσπάσματα.
  • Συνάντηση με άλλους γονείς: Είναι μια καλή εμπειρία να συναναστρέφονται με γονείς παιδιών με Σύνδρομο Down.  Με αυτόν τον τρόπο θα ενημερωθούν και θα ανακαλύψουν και άλλες εμπειρίες.  Θέλει ιδιαίτερη προσοχή όμως, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν δυσκολίες. Οι γονείς μπορεί να ταυτίσουν ένα άλλο παιδί με το δικό τους, και να νομίζουν ότι το παιδί τους θα γίνει σαν αυτό. Ομάδες γονέων με παιδιά με ειδικές ανάγκες μπορεί να αποτελέσουν πηγή ανεκτίμητης υποστήριξης.
  •  Επανένταξη στο κοινωνικό περίγυρο: Συναισθήματα ντροπής οδηγούν πολλά ζευγάρια στην απομάκρυνση από το κοινωνικό περίγυρο. Οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να αρχίσουν πάλι  μια φυσιολογική ζωή.
  • Ενασχόληση με παλιές συνήθειες: Ψυχαγωγικές δραστηριότητες, στις οποίες οι γονείς εμπλέκονταν πριν τη γέννηση του παιδιού τους, καλό θα ήταν να συνεχιστούν.
  • Να ζείτε το παρόν: Είναι σύνηθες φαινόμενο οι γονείς να ρωτούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους, την εργασιακή αποκατάσταση τους. Πρέπει οι γονείς να είναι ήρεμοι και να αντιμετωπίζουν το κάθε θέμα που προκύπτει στην κατάλληλη χρονική περίοδο. 
Πηγή: Σύλλογος Φροντίδα
Διαβάστε επίσης:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις