Ο δρόμος για να επιστραφούν οι παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 στους δημοσίους υπαλλήλους και σε περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους που διεκδικούν επιστροφές χρημάτων ανοίγει με απόφαση-σταθμό του Εφετείου Αθηνών.
Το Εφετείο ήταν καταπέλτης κατά του ΕΦΚΑ, καθώς απορρίφθηκαν όλες οι αιτιάσεις του και κρίθηκε οριστικά ότι οι εν λόγω μειώσεις είναι παράνομες διότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 2287-2290 του Ιουνίου του 2015, και από τότε θα έπρεπε να σταματήσουν να επιβάλλονται.
Η απόφαση με αριθμό 946/2018 την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», εκδόθηκε στις 08/02/2019 και δικαιώνει για πρώτη φορά δημόσιους υπαλλήλους με την επαναφορά του Δώρου Χριστουγέννων (500 ευρώ), του Δώρου Πάσχα (250 ευρώ) και του επιδόματος αδείας (250 ευρώ) για τα έτη από 1/1/2013 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους.
Οι προσφυγές υπαλλήλων αρχικά από Δήμους της χώρας έφεραν την ανατροπή στις νομοθετικές ρυθμίσεις και τα Ειρηνοδικεία δικαίωσαν εκατοντάδες εργαζόμενους του Δημοσίου με την επαναφορά των Δώρων, στην ουσία με τη μερική καταβολή του 13ου και 14ου μισθού στο ύψος των 1.000 ευρώ.
Ακολούθως, η απόφαση με αριθμό 647/2019, βγήκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας στις 20 Φεβρουαρίου 2019 και είναι η πρώτη που έχει εκδοθεί, μετά τις χιλιάδες αγωγές συνταξιούχων, η οποία δικαιώνει οριστικά και αμετάκλητα και σε δεύτερο βαθμό τους συνταξιούχους με επαναφορά δύο επιπλέον επικουρικών συντάξεων με αναδρομικά 5ετίας και όχι 2ετίας.
Το ποσό που παίρνει ο κάθε συνταξιούχος είναι 3.070 ευρώ συν τόκους και επιπλέον 500 ευρώ ως ηθική αποζημίωση, δηλαδή 3.570 ευρώ συν τόκους δύο ετών.
Οι δυο αποφάσεις είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για το ποσό επιστροφής όσο και για το γεγονός ότι:
Είναι η πρώτη φορά που το Εφετείο δικαιώνει πλήρως τόσο τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και τους συνταξιούχους με «τελεσίδικα» αναδρομικά και επιπλέον χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο ελιγμών από τον ΕΦΚΑ, όπως η αναπομπή της εφετειακής απόφασης σε ανώτατο δικαστήριο, δηλαδή στο ΣτΕ για να αποφασίσει εκ νέου, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε συμβεί.

Ποιοι και πόσα διεκδικούν

Τα δεδομένα των διεκδικήσεων των αναδρομικών περικοπών από το 2012 είναι τα ακόλουθα:
  • Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν την επιστροφή  των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2015. Σημειώνεται όμως ότι απόφαση ξεκαθαρίζει ρητά ότι δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ. Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες διεκδικήσεις αφορούν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου ή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, εάν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος.
  • Οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, πριν από την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν από τις 10 Ιουνίου 2015, μπορούν να διεκδικούν ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και έως πέντε χρόνια καθώς στη συνέχεια προβλέπεται παραγραφή των διεκδικήσεων.
  • Οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειρηνοδικείων, αναδρομικά την επιστροφή ποσών για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ, για δώρο Πάσχα και 250 ευρώ, για επίδομα αδείας), για τα έτη 2013 – 2018.
  • Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, αναδρομικά επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, από το 2013 και μετά. Δηλαδή επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ, για δώρο Πάσχα και 250 ευρώ, για επίδομα αδείας) για τα έτη 2013 – 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις