Μια νέα κλινική ερευνητική μελέτη με τίτλο «Ο ρυθμός και ο ρυθμός της μουσικής στην επιληψία» διαπίστωσε ότι η ακρόαση του Mozart καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων ενός ατόμου με εμπειρίες επιληψίας.
Δεν είναι ούτε η πρώτη μελέτη, και πιθανά ούτε η τελευταία, που κάνει λόγο για τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής του Μότσαρτ, παρότι κάποιοι φερόμενοι ως «ειδικοί» προσπαθούν για ανεξήγητο λόγο να αποδομήσουν τον ισχυρισμό που μοιράζονται πολλοί επιστήμονες εδώ και χρόνια.
Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν σήμερα με επιληψία, μια νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει συχνές επιληπτικές κρίσεις. Αλλά τώρα, μια νέα κλινική ερευνητική μελέτη έδειξε ότι η ακρόαση της κλασσικής μουσικής – ειδικότερα οι σονάτες πιάνου του Μότσαρτ – μπορεί να μειώσει τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων ενός ατόμου με εμπειρίες επιληψίας.
Με επικεφαλής τον Δρ Marjan Rafiee και τον Δρ. Taufik Valiante του Krembil Brain Institute στο Τορόντο Δυτικό Νοσοκομείο, η μελέτη, με τίτλο The Rhyme and Rhythm of Music in Epilepsy, εξέθεσε 13 συμμετέχοντες σε δύο διαφορετικά ηχητικά κλιπ για μια περίοδο έξι μηνών.
Μετά από μια βασική περίοδο τριών μηνών, στους μισούς από τους ασθενείς έπαιζαν το Sonata του Mozart για Δυο Πιάνα σε Ντο Μείζονα, (για περίπου επτά λεπτά καθημερινά, για τρεις μήνες), ενώ οι άλλα μισοί εκτέθηκαν σε μια ανακατεμένη, άρρυθμη εκδοχή του ίδιου κομματιού.
Τα εκπληκτικά αποτελέσματα αποκάλυψαν μείωση του αριθμού των επιληπτικών κρίσεων που υπέστησαν οι ασθενείς μετά την ακρόαση της αρχικής μουσικής του συνθέτη.
Ο Δρ Rafjee είπε στο Neuroscience News: «Τα τελευταία 15 έως 20 χρόνια, μάθαμε πολλά για το πώς η ακρόαση μιας από τις συνθέσεις του Μότσαρτ σε άτομα με επιληψία φαίνεται να δείχνει μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων.
Αλλά, ένα από τα ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν ήταν εάν τα άτομα θα έδειχναν παρόμοια μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων ακούγοντας ένα άλλο ακουστικό ερέθισμα, σε σύγκριση με τον Μότσαρτ.
Τα αποτελέσματά μας έδειχναν καθημερινά ότι ακούγοντας το πρώτο μέρος της σονάτας Κ. 448 του Μότσαρτ συσχετίστηκε με τη μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων σε ενήλικες με επιληψία. Αυτό υποδηλώνει ότι η καθημερινή ακρόαση του Μότσαρτ μπορεί να θεωρηθεί ως συμπληρωματική θεραπευτική επιλογή για τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε άτομα με επιληψία».
To 2014, μια παρόμοια μελέτη βρήκε ότι το άκουσμα της συγκεκριμένης σονάτας Κ. 448 του Μότσαρτ, μειώνει την ταλάντωση της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας που σχετίζεται με την υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ενισχύοντας την άποψη του Mozart effect.
Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις