Εγκύκλιο απέστειλε σήμερα 9-9-2020 το ΥΠΑΙΘ στα δημοτικά σχολεία της χώρας με θέμα: «Λειτουργία Δημοτικών σχολείων για το σχολικό έτος 2020-2021». Τα θέματα που περιλαμβάνει η εγκύκλιος είναι:
 Α. Οργάνωση και Λειτουργία Σχολικής Μονάδας
1. Έναρξη σχολικού έτους 2020 – 2021
2. Ωρολόγια Προγράμματα
3. Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος
Περιπτώσεις λειτουργίας Ολοήμερων Μονοθέσιων Δημοτικών Σχολείων
4. Διδασκαλία 2ης ξένης γλώσσας
5. Κατ’ οίκον εργασίες
6. Επιτήρηση μαθητών/τριών –Εφημερία
7. Ωράριο Εκπαιδευτικών
8. Συμπλήρωση Διδακτικού Ωραρίου Εκπαιδευτικών
9. Απουσία εκπαιδευτικού
10. Άδειες εισόδου στα Δημοτικά Σχολεία
11. Συστεγαζόμενα Σχολεία
12. Διαδικασία ενημέρωσης του mySchool – Αλλαγή ονομασίας σχολείων στο πληροφοριακό σύστημα mySchool
13. Ημερολόγιο σχολικής ζωής
14. Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων – παιδαγωγικές συναντήσεις – έλεγχος προόδου – συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες
15. Επιμορφωτικές συναντήσεις
16. Κατανομή τμημάτων
Β. Φοίτηση και Σχολική Ζωή
1. Έναρξη ημερήσιου προγράμματος – προσέλευση μαθητών/τριών – αποχώρηση μαθητών/τριών – ασφάλεια μαθητών/τριών
 2. Απουσίες μαθητών/τριών
3. Αντιμετώπιση παιδαγωγικών θεμάτων, παιδαγωγικές συναντήσεις και ενημέρωση για θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών και μαθητριών
4. Σχολικές Βιβλιοθήκες
5. Σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής (διδακτικές επισκέψεις – Εκδρομές)
6. Αξιολόγηση μαθητών/τριών – επανάληψη τάξης στο Δημοτικό Σχολείο
7. Ενημέρωση μαθητών/τριών για το περιεχόμενο ανακοινώσεων – προσκλήσεων
8. Χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών
9. Διόρθωση προσωπικών στοιχείων μαθητών/τριών στο Βιβλίο Μητρώου και Προόδου
10. Απώλεια τίτλων σπουδών
Γ. Μαθητική Μέριμνα
1. Προστασία από σεισμούς και φυσικές καταστροφές
 2. Εμβολιασμός μαθητών/τριών και φαρμακευτική αγωγή μαθητών/τριών εντός σχολικού ωραρίου
3. Εγγραφή και φοίτηση μαθητών/τριών Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων
4. Δικαιώματα μαθητών/τριών των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι
5. Ενημέρωση εκπαιδευτικών-Αντιμετώπιση επιμέρους θεμάτων 6. Διαμόρφωση αιθουσών
Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος
α. Στα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η , 3η διδακτική ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές/τριες ανά διδακτική ώρα.
Στις σχολικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν ως 4/θέσιες και 5/θέσιες ο ελάχιστος αριθμός μαθητών/μαθητριών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η , 2η , 3η διδακτική ώρα) ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές/τριες ανά διδακτική ώρα.
Όταν ο αριθμός των μαθητών/τριών που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι χαμηλότερος των 14 φοιτώντων μαθητών/ τριών σε 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία ή είναι χαμηλότερος των 10 φοιτώντων μαθητών/τριών σε 4/θέσια και 5/θέσια Δημοτικά Σχολεία, τότε με απόφαση του/της οικείου/ας Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος.
Ειδικότερα για φέτος, δίνεται η δυνατότητα – με την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021 – νέων εγγραφών μαθητών/ μαθητριών, κατόπιν αιτήματος των γονέων/κηδεμόνων τους.
Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση φοιτώντων μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα ΠΔ 79/2017, άρθρο 11 κεφ. Α παρ. 16 (ΦΕΚ 109 Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23, ν. 4559/2018 (ΦΕΚ142Α), (ΥΑ 69345/Δ1/2-5-2018 ΑΔΑ: 6Β114653ΠΣ-23Φ).
Επισημαίνεται ότι η φοίτηση των μαθητών/τριών του Ολοήμερου Προγράμματος διακόπτεται όταν ο/η μαθητής/τρια συμπληρώσει 15 συνεχόμενες απουσίες, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από ιατρική γνωμάτευση, όταν ο γονέας ή κηδεμόνας ζητήσει τη διακοπή της φοίτησης με γραπτή αίτησή του ή όταν ο γονέας ή κηδεμόνας δεν επικαιροποιήσει την εγγραφή του/της μαθητή/τριας κατά το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και το 1ο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου (εδαφ. θ, παρ. 16, κεφ. Α. άρθ. 11, ΠΔ 79/2017 ΦΕΚ 109 Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23, ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142 Α).
β. Στα Ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το Ολοήμερο Πρόγραμμα μετά τη λήξη του υποχρεωτικού ωραρίου στις 13:30, είναι η εγγραφή τουλάχιστον των 2/3 των μαθητών/τριών για τα 1 θέσια Δημοτικά Σχολεία και 10 μαθητών/τριών για τα 2/θέσια και 3/θέσια Δημοτικά Σχολεία. Δικαίωμα εγγραφής στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων έχουν όλοι οι μαθητές/τριες του σχολείου. Στα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία η αποχώρηση των μαθητών/τριών του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00. Υπεύθυνος για την αποχώρηση των μαθητών/τριών είναι ο εκπαιδευτικός που διδάσκει στο ολοήμερο πρόγραμμα 83939/Δ1/19-5-2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 1800 Β). Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, στην περίπτωση που ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών/τριών στα λειτουργούντα τμήματα του Ολοήμερου Προγράμματος δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε αναστέλλεται η λειτουργία τους με απόφαση του/της οικείου/ας Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική εισήγηση του Προϊσταμένου/νης Εκπαιδευτικών Θεμάτων.
Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, με ευθύνη του Προϊσταμένου/νης της σχολικής μονάδας, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση φοιτώντων μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα (Πίνακας Α), η οποία κοινοποιείται στον οικείο Προϊστάμενο/νη Εκπαιδευτικών Θεμάτων.
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις