Μια μικρή αναφορά στη ζωή και στο έργο της Ξένης Ζερβού- Χιουρέα, Δασκάλας, Διευθύντριας Σχολ. Μονάδας, Συγγραφέως. 
  ΞΕΝΗ  ΖΕΡΒΟΥ – ΧΙΟΥΡΕΑ
23/7/1925 – 13/2/2010

Η Πολυξένη (Ξένη) Ζερβού-Χιουρέα γεννήθηκε, στην Καλλιθέα, στη μονοκατοικία της οδού Ευρυδίκης, όπου έζησε 85 χρόνια και εκεί άφησε την τελευταία της πνοή.

Μεγάλωσε μέσα σε μια ωραία οικογένεια, με τους γονείς της, Παναγή Ζερβό και Ρεγγίνα Σπανού-Ζερβού, τον αγαπημένο της αδερφό Μίμη και τους παππούδες της, πατέρα Δημήτριο και πρεσβυτέρα Πολυξένη.

Ως μαθήτρια η Ξενούλα, όπως την έλεγαν οι δικοί της, φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και έμαθε Γερμανικά, Αγγλικά και πιάνο. Στη συνέχεια πέτυχε σε δυο σχολές: Οδοντιατρική και Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Ως «δασκαλοπαίδι» που ήταν (πατέρας φιλόλογος και μητέρα δασκάλα) προτίμησε να ολοκληρώσει τις Παιδαγωγικές σπουδές της. Κατόπιν έκανε μεταπτυχιακά στη Νέα Υόρκη, στο
Syracuse University. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο πατέρας της Παναγής Ζερβός, όντας τότε Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, της είχε ετοιμάσει μια ωραία έκπληξη: ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο με την επωνυμία «Σχολή Π.Ζερβού» για εκείνη και τη μητέρα της Ρεγγίνα, (η οποία ως τότε ήταν δασκάλα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας).
Αργότερα γνώρισε το Μαθηματικό Δημήτρη (Τάκη) Χιουρέα. Παντρεύτηκαν σύντομα και έζησαν στο πατρικό σπίτι στην Καλλιθέα. Παρόλες τις ιδεολογικές και κομματικές διαφορές του Τάκη με την οικογένεια Ζερβού, επειδή ο αλληλοσεβασμός και η αγάπη ήταν πάνω από κάθε διαφορά, όλοι μαζί έζησαν αρμονικά και ευτυχισμένα, για πολλά χρόνια, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. 
Η Ξένη με τον Τάκη μεγάλωσαν το σχολείο, στο δημοτικό προστέθηκε νηπιαγωγείο, γυμνάσιο και λύκειο. Έγινε η γνωστή «Σχολή Χιουρέα». Το σχολείο λειτούργησε επιτυχώς για 35 χρόνια συνολικά, στην Καλλιθέα και στο Π. Φάληρο και για μερικά χρόνια λειτούργησαν και δεύτερο σχολείο, την «Αττική Σχολή», στη Ν. Σμύρνη.
Η κυρία Ξένη όπως την ήξεραν παλαιότερα ή Ξένια, όπως ήθελε να τη λένε αργότερα, προσέφερε πολλά στην εκπαίδευση, ως διευθύντρια σχολείου, ως δασκάλα και ως συγγραφέας σχολικού βιβλίου Βυζαντινής Ιστορίας για την Ε΄ δημοτικού. Αγάπησε πολύ το ρόλο του εκπαιδευτικού και οι μαθητές της πάντα τη λάτρευαν. Όσα χρόνια δούλεψε τόσο στο δικό της σχολείο, όσο και στο δημόσιο (όταν έπαψε να λειτουργεί το ιδιωτικό), προσέφερε τον καλύτερο εαυτό της και χαιρόταν με αυτό που έκανε.
Η αγάπη της για τα παιδιά την ώθησε να ασχοληθεί με αυτά ακόμα και μετά τη σύνταξη, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου Καλλιθέας.

Διακρινόταν για την ανθρωπιά της,
την ευαισθησία της,  την αλληλεγγύη της,  τον αλτρουϊσμό της, για την ευγένειά της, για την κρυφή και φανερή προσφορά της,  για τα ωραία αισθήματά της.

Υπήρξε άνθρωπος ενάρετος, ευσυνείδητος, κοινωνικός, πολύ δοτικός, εκδηλωτικός, με μια καλή κουβέντα για όλους. Λάτρευε το χιόνι, τη θάλασσα, τις βουτιές και τα μακροβούτια. Της άρεσε να τραγουδάει, να χορεύει, να συζητάει με όλο τον κόσμο. Αγαπούσε και σεβόταν όλους τους συνανθρώπους της - χωρίς διακρίσεις-, τα ζώα, τη φύση, τη ζωή.
Μαζί με τον Τάκη Χιουρέα έζησαν ευτυχισμένοι και δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια. Όλη την αγάπη και στοργή με την οποία μεγάλωσε η ίδια (ακόμα και μέσα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής), προσπάθησε και έδωσε και με το παραπάνω στα παιδιά, στα εγγόνια και στους μαθητές της. Απέκτησε 2 παιδιά (μια κόρη και ένα γιο) και 4 εγγόνια (3 εγγονούς και μια εγγονή), τα οποία ακολουθώντας το παράδειγμα των γονέων/παππούδων αντίστοιχα, έκαναν Πανεπιστημιακές σπουδές, και απέκτησαν Μεταπτυχιακούς και Διδακτορικούς τίτλους.

Η Ξένη Χιουρέα έφυγε από τη ζωή ήρεμη, γαλήνια, στον ύπνο της, όπως ακριβώς το επιθυμούσε, μέσα στο σπίτι που γεννήθηκε, έζησε, δημιούργησε...

13 Φεβρουαρίου 2018



Περισσότερα εδώ




32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τίνα Μπάκα. Όλοι όσοι την ζήσαμε από κοντά και την εκτιμησαμε τόσο σαν άνθρωπο, όσο και σαν εκπαιδευτικό θεωρούμε δυσαναπληρωτο το κενό, που άφησε στη ζωή μας. Αθάνατη!

Ανώνυμος είπε...

Χρηστος Τζανακης. Αυτους τους ανθρωπους ο Θεος τους παιρνει γιατι θελει να τους εχει κοντα του.

Ανώνυμος είπε...

Ioannis Oikonomakis. πόσες παιδικές μνήμες....!! πολύ γλυκειά και τρυφερή....!!

Ανώνυμος είπε...

Κωστας Χρυσολουρης. Αξεχαστη καλοσυνατη κυρια Ξενια μας.Ρανια τι μας θυμιζεις!!!

Ανώνυμος είπε...

Evagelia Sxina Kardara. Ποσο πολυ την αγαπουσα!!!καλο παραδεισο να εχει

Ανώνυμος είπε...

Eirini Vlastari. Δεν είναι τυχαίο που κι εσύ είσαι αξιόλογοτατη και πολυτάλαντο!!!Το μήλο κάτω απο τη μηλιά!!!!Δε λησμονιουνται τέτοιοι γονεις.

Ανώνυμος είπε...

Ντόρα Αυλωνίτου. Να ζήσεις να την θυμάσαι Ράνια μου!!!!! Και για μας που την αγαπούσαμε πολύ θα είναι πάντα στην καρδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

Mariella Korakaki Samara. Θυμήθηκα τις βουτίες της από το βράχο στην Αγία Μαρίνα και κάθε φορά πώς σφιγγόταν η ψυχή μου που αργούσε να βγεί... Εκείνα τα καλοκαίρια έχουν μείνει πεντακάθαρα στη μνήμη μου και όταν τα σκέπτομαι είναι σαν να μην κύλησε καθόλου ο χρόνος...Σα να πρόκειται να μας φωνάξουν οι μαμάδες από τη βεράντα για το μεσημεριανό φαγητό κι εμείς να τα μαζεύουμε από τα πεύκα και να τρέχουμε στο τραπέζι...Λοιπόν σε τέτοιες στιγμές η ζωή δεν έχει αλλάξει πρόσωπο και οι αγαπημένοι μας είναι εκεί και χαμογελούν...

Ανώνυμος είπε...

Natassa Ker. Τη θυμάμαι πάντα με αγάπη

Ανώνυμος είπε...

Μαρίνος Βαλσαμάκης. Αξέχαστη, την θυμάμαι, την "βλέπω" και την "ακούω" σαν να μας προσέχει στις αταξίες μας στό διάλειμμα. Φαντάζομαι ότι είναι ευτυχής ξέροντας ότι συνεχίζεις το έργο της. Νομίζω ότι φεύγουμε από τον κόσμο, όταν πάψουν να μας θυμούνται! Άν είναι έτσι η κα Ξένη, θα "ζεί" πολλά χρόνια ακόμα...

Unknown είπε...

Η Ξενούλα όπως την έλεγε η δασκάλα Μαρία Αρώνη είχε πάντα ένα λόγο να είναι γελαστή και ευχάριστη στους γύρω της .....

Ανώνυμος είπε...

Eleni Keizer Καλό ταξίδι παντα με χαμόγελο την θυμάμαι

Ανώνυμος είπε...

Χαρουλα Φακη Ο πιο γλυκός άνθρωπος που είχα γνωρίσει ....!!!! Αναπαυμένη εν Ειρήνη η ψυχουλα σου κ.Ξενη που σε έζησα..και σε αγαπούσα πολύ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Violeta Karpozilou Να ζήσεις να τη θυμάσαι τη γλυκιά μανούλα σου.. Μια πραγματική κυρία αγαπητή σε όλους...

Ανώνυμος είπε...

Afroditi Panagiotopoulou Αγαπημενη!!!Ενας υπεροχος ανθρωπος ❤

Ανώνυμος είπε...

Εύα Τσομπάρη Αγαπημένη !!!

Ανώνυμος είπε...

Katia Mantadaki Να είσαι καλά να την θυμασαι Ρανια μου!!!

Ανώνυμος είπε...

Katerina Kap Να τη θυμάσαι πάντα ! Πόσο πολύ της μοιάζεις!

Ανώνυμος είπε...

Marios Perris Να ζησετε και να θυμαστε τον καλο ανθρωπο.

Ανώνυμος είπε...

Vassiliki Papachristou Να ζήσετε να την θυμάστε.

Ανώνυμος είπε...

Γωγώ Διακουμή. Πρέπει να είμαστε τυχεροί όσοι γνωρίσαμε και επιπλέον συνεργαστηκαμε με αυτή την ιδιαίτερη προσωπικότητα ! Αλησμόνητη!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αλεξάνδρα Σολδάτου. Αγαπημένη μας Ξενούλα.

Ανώνυμος είπε...

Evagelia Sxina Kardara Πόσο πολύ την εκτιμούσα και την αγαπούσα !!μια ΚΥΡΙΑ με τα όλα της!!

Ανώνυμος είπε...

Χριστίνα Θεοδωροπούλου.....την θυμάμαι μικροκαμωμένη πρόσχαρη με λεπτούς τρόπους....Πραγματική Κυρία.....Ας έχει καλή Γαλήνη....

Ανώνυμος είπε...

Χρηστος Τζανακης Αυτοί οι χαρισματικοί άνθρωποι δεν θα βγουν ποτέ από την καρδιά μας

Ανώνυμος είπε...

Concita Ranno Μία κυρία, θα την θυμάμαι πάντα με πολύ αγάπη.
Να ζήσεις Ράνια μου, να την θυμάσαι με υγεία και αγάπη

Ανώνυμος είπε...

Ελενη Βαρναβα Μορφη τυπωμενη στο μυαλο μου .......να ζησετε να την θυμαστε ...!!!

Ανώνυμος είπε...

Ritsa Evdoglou Να ζητε να την θυμαστε οπως θα θυμομαστε και εμεις την Κυρια Ξενια απο το σχολειο που φοιτησαμε

Ανώνυμος είπε...

Φανή Τριπολιτσιώτου Η αγαπημένη μας κυρία Ξένια! ��

Ανώνυμος είπε...

Κυριακή Ατταλιώτου ΤΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΥΡΙΑ!!! ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΛΑΜΠΕ ΑΠΟ ΝΕΑΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΗ!!! να είσαι πάντα καλά Ράνια μου, να την κρατάς λαμπερή και ζωντανή μέσα σου!!!

Ανώνυμος είπε...

Angela Papadopoulou Κυρια...

Ανώνυμος είπε...

Έζησα από κοντά τη μαμά σου Ρανια μου επί 10 αξέχαστα χρονια! Εργάστηκα μετά σε αλλα 2 ιδιωτικά σχολεία,ένα! Ένα θα σου πω πως την ευγένεια την καλοσύνη την ανεκτικότητα την αγάπη και των δύο γονιών σου δεν την γνώρισα πουθενά! Να είσαι περήφανη και για τους δυο!!!

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις