Τον τίτλο της πλέον αξιοπρόσεκτης συνοδείας νέου βουλευτή απέσπασε αμέσως, άμα τη εμφανίσει της, η τριάδα που πλαισίωσε τον Γιώργο Σταμάτη της Νέας Δημοκρατίας. Δύο γυναίκες με πρόβλημα όρασης και ένας σκύλος-οδηγός κέρδισαν τις εντυπώσεις και, προφανώς, δικαίωσαν την επιλογή του βουλευτή Επικρατείας της πλειοψηφίας, να μετατρέψει την ορκωμοσία των «Τριακοσίων» σε μια ευκαιρία ευαγούς προβολής μιας κατηγορίας συμπολιτών που χρήζει κοινωνικής ορατότητας.

Η επιτυχία του Γιώργου Σταμάτη ήταν ότι το επικοινωνιακό τρικ που προσχεδίασε πέτυχε απολύτως το στόχο του, εφόσον η τετράδα συζητήθηκε εξίσου, αν όχι περισσότερο από τις «εκκεντρικές εμφανίσεις», οι οποίες ουδέποτε λείπουν από τέτοιου είδους περιστάσεις. Προβάλλοντας την πραγματική όψη της αναπηρίας, ο κ. Σταμάτης εκτός των άλλων εναντιώθηκε στην τακτική της προσέλκυσης προσοχής μέσω της πεπατημένης των ανοίκειων ενδυματικών επιλογών.

Στην ορκωμοσία της καινούργιας Βουλής, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023, ο Γιώργος Σταμάτης προσήλθε συνοδευόμενος και συνοδεύοντας τις κυρίες Άγκαθα Καρρά, δικηγόρο - μέχρι πρότινος συνεργάτη του στο γραφείο Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, την πρόεδρο της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου και τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο-οδηγό «Μπάμπου».

Βεβαίως, ο Γιώργος Σταμάτης δεν επέλεξε να προβάλει την τυφλότητα κατά τύχη και μόνο για ευκαιριακή επικοινωνιακή σκοπιμότητα. Αντιθέτως, πέραν της προσωπικής ενασχόλησής του με το χώρο των εμποδιζόμενων -καθ' οιονδήποτε τρόπο- ατόμων στην Ελλάδα, ο ίδιος έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, επί της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ.

Υπ' αυτή την ιδιότητά του, όταν πχ συμμετείχε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων Οδηγών τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, είχε δηλώσει ότι «ο σκύλος οδηγός συνιστά μια πολύ σημαντική υποστηρικτική υπηρεσία για τα άτομα με οπτική αναπηρία, δεδομένου ότι μεγιστοποιεί την αυτονομία τους και τους εξασφαλίζει, άνεση, ανεξαρτησία και ασφάλεια στις μετακινήσεις τους. Η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται στον πυρήνα του δικαιωματικού μοντέλου, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα τη φιλοσοφία και των δικών μας πολιτικών επιλογών. Σε αυτό το πλαίσιο συγκροτήσαμε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, μια ομάδα εργασίας για την κινητικότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία, στην οποία διατυπώθηκαν προτάσεις και για την ενίσχυση της υπηρεσίας του σκύλου οδηγού. Εμείς, επιδιώκοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε υπηρεσία αναγκαία για την ανεξάρτητη τους διαβίωση, αναλαμβάνουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμού των σκύλων οδηγών και τη θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών. Επιπλέον στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την πλήρη αποδοχή των σκύλων οδηγών, ώστε οι χειριστές τους να μη βιώνουν εμπόδια και διακρίσεις, αλλά να ζουν σε μια κοινωνία συμπερίληψης και αποδοχής».

Ποιος είναι ο Γιώργος Σταμάτης

Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλώματος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στον τομέα της Διεθνούς Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας.

·       Από το 2006 εργάζεται στο Δήμο Αθηναίων, όπου διετέλεσε υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης και ήταν υπεύθυνος για τη σύσταση και λειτουργία του πρώτου Συμβουλίου Μεταναστών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

·       Ως Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ συνέταξε την ενότητα για την κοινωνική πολιτική του Προγράμματος ενόψει των εκλογών του 2019, εξειδικεύοντας μεταξύ άλλων τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού βοηθού για τα ΑμεΑ.

·       Τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ από το 2021 μέχρι το 2023 είχε συνεργάτη του στο γραφείο τη δικηγόρο με προβλήματα όρασης Άγκαθα Καρρά.

·       Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εστίασε στο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών, με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ειδικότερα, εκπόνησε την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας, την νέα Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Αστεγίας.

·       Είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ), Σημείο Αναφοράς του Υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της Σύμβασης των ΗΕ για τα άτομα με αναπηρία.

·       Είναι Εθνικός Συντονιστής για την πρόσβαση σε ποιοτική μακροχρόνια φροντίδα και υπεύθυνος της Γραμμής Αρωγής για τους συγγενείς των θυμάτων, τους τραυματίες και τους επιβαίνοντες στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

·       Είναι εθελοντής Διασώστης/Σαμαρείτης Α' Τάξεως του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

·       Εργάζεται συστηματικά στο πεδίο όντας μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών και εστιάζοντας στη διαρκή διαβούλευση με φορείς των ατόμων με αναπηρία, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, της κοινότητας των Ρομά και άλλων ευάλωτων ομάδων, έχοντας ως όραμα την ενίσχυση της ορατότητας και την πραγμάτωση της πλήρους κοινωνικής τους συμπερίληψης.

Ακριβώς για την ενεργό δράση του υπέρ των ΑμΕΑ και κάθε είδους ευπαθούς ομάδας της ελληνικής κοινωνίας, ο Γιώργος Σταμάτης χρίσθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, στην 5η θέση του ψηφοδελτίου. Προσφάτως, δε, ο Γιώργος Σταμάτης πρωτοστάτησε στην εξασφάλιση ιδιαίτερης πρόσβασης στα εκλογικά κέντρα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και θεωρούνται «εμποδιζόμενα».

 Πηγή

Με συγκίνηση είδα την Άγκαθα Καρρά να συνοδεύει στη Βουλή για την ορκωμοσία, το νέο βουλευτή Επικρατείας Γιώργο Σταμάτη. Αυτό, γιατί την Άγκαθα τη γνωρίζω από μικρό παιδάκι. Ήμουν η δασκάλα της στην Α΄ δημοτικού και μετά στην Γ΄ τάξη. Μαζί σε δυο «πρωτιές»: στην Α΄ δημοτικού για την εκμάθηση της πρώτης γραφής και ανάγνωσης και στην Γ΄ δημοτικού για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή στην Ελλάδα προγράμματος ένταξης μαθητών δημοτικού με οπτική αναπηρία σε τυπική σχολική τάξη. Όμορφες εμπειρίες και βιώματα... γλυκές αναμνήσεις...

Η Άγκαθα ήταν ένα όμορφο κοριτσάκι, έξυπνο, ευγενικό, δραστήριο, με πολλά ενδιαφέροντα. Μάθαινε πολύ γρήγορα και πάντα ήταν άριστη μαθήτρια/ φοιτήτρια σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Η αγαπημένη μου μαθήτρια είναι σήμερα μια πολύ αξιόλογη γυναίκα, καλλιεργημένη, με παιδεία, ευγένεια, ήθος, ακέραιο χαρακτήρα, πολλές γνώσεις, ικανότητες και ωραίο λόγο.

Από τότε που της μάθαινα τα πρώτα γραμματάκια, μέχρι σήμερα, παρακολουθώ την πρόοδο και την εξέλιξή της. Την καμαρώνω, τη θαυμάζω και είμαι πολύ περήφανη για εκείνη και για ό,τι έχει καταφέρει με τόσο κόπο και δουλειά!

Η Άγκαθα Καρρά, με το προσωπικό της παράδειγμα, μας αποδεικνύει πως τα Άτομα με Αναπηρία Όρασης, όταν τους δίνονται ίσες ευκαιρίες, μπορούν και δημιουργούν δυνατές καριέρες!

Αγκαθάκι μου εύχομαι να είσαι γερή και δυνατή και κάθε νέα μέρα να κατακτάς κι ένα καινούργιο σκαλοπάτι προόδου και ευημερίας! ❤

Ποια είναι η Άγκαθα Καρρά

Είναι δικηγόρος LLM με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτική και στο Αστικό Δίκαιο. Έχει λάβει πιστοποίηση DPO από αντίστοιχο σεμινάριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επιπρόσθετα, έχει εξειδικευτεί στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έμφαση στα δικαιώματα των ΑμεΑ. Μιλάει άριστα αγγλικά, γαλλικά και πολύ καλά Γερμανικά.

• Από το 2021 μέχρι το 2023 υπήρξε συνεργάτης στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργου Σταμάτη.

• Από το 2020 είναι αρθογράφος και επιστημονική συνεργάτης της Εταιρείας “learningforteams”, συμβάλλοντας στην παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού.

Έχει διδάξει ζητήματα νομοθεσίας σε φορείς όπως, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και η ΑΜΚΕ Κοινωνική Ενδυνάμωση.

• Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις και ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες για σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

• Από το 2011 μέχρι το 2017 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

• Από το 2009 μέχρι το 2010 υπήρξε ειδική συνεργάτης στο γραφείο της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

• Είναι αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας και Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών καθώς και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

• Επιπλέον είναι Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διασύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

• Ασχολείται επίσης με την αρθρογραφία σε ιστοσελίδες κοινωνικού και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.

Δρ Ράνια Χιουρέα, Εκπαιδευτικός,

Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

 

Ανάρτηση chiourea.gr στο Προβλήματα Όρασης - Ενημέρωση-Επικαιρότητα και Επικαιρότητα - ΚΟΙΝΩΝΙΑ


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιχαήλ Βερνάδος
Θερμά συγχαρητήρια

Ανώνυμος είπε...

Vivi Podiadou
Συγχαρητήρια και στις δυο σας!

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις