Παφ και τάλιρο, αλλά αμετανόητοι!
Τα πρόστιμα βροχή όμως το ντουμάνι, ντουμάνι


Δημοσίευμα "Πρώτο Θέμα online" 14/12/10

της Παναγιώτας Καρλατήρα


Έντονες πιέσεις συνεχίζει να δέχεται το υπουργείο Υγείας με αφορμή την προβληματική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας.

Μια εβδομάδα έπειτα από τον «αποκλεισμό» του υπουργείου στην οδό Αριστοτέλους από ιδιοκτήτες εστιατορίων που ζητούν να επιτραπεί το κάπνισμα στους χώρους τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας και του πλήγματος που έχει καταφέρει στον κλάδο τους, αναζωπυρώνονται οι αντιδράσεις από το μέτωπο των αντικαπνιστών.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Nosmoke.gr απέστειλε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου αναφορά - καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απροκάλυπτη καταστρατήγηση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος αλλά και τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό των πολιτών από το κράτος.

Δεν υπάρχει ασφαλές παθητικό κάπνισμα

«Περισσότεροι από 20.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ το κόστος του καπνίσματος στα ασφαλιστικά μας ταμεία ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ το χρόνο, σε μία εποχή όπου η χώρα μας παλεύει κυριολεκτικά για να αποφύγει τη χρεοκοπία» αναφέρεται στην καταγγελία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι «η Ελληνική Πολιτεία κύρωσε τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τον έλεγχο του καπνού με τον Ν. 3420/2005. Και οι κατευθυντήριες γραμμές του Π.Ο.Υ. για την αποτελεσματική εφαρμογή της παραπάνω Σύμβασης αναφέρουν σαφώς ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε καπνό του περιβάλλοντος που οφείλεται στο κάπνισμα».

«Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα είναι ένας διαρκής εμπαιγμός εκ μέρους του Ελληνικού κράτους. Η Κυβέρνηση, δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού κ. Λοβέρδου, δε διστάζει να γελοιοποιήσει την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη μη εφαρμόζοντας νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, σε παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος αλλά και των πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης του καπνίσματος που προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει η καταγγελία.

Σημειώνεται ότι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Nosmoke.gr είχε προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να αρθούν οι εξαιρέσεις στην απαγόρευση του καπνίσματος που προβλέπονταν από το προηγούμενο νομικό καθεστώς (νόμος 3730/2008). Ωστόσο, η υπόθεση δε συζητήθηκε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, διότι σύμφωνα με την εισήγηση του δικαστή είχε ψηφισθεί ήδη ο νέος νόμος 3868/2010 που γενίκευε την απαγόρευση σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Η οργάνωση καλεί τους πολίτες να μποϋκοτάρουν τα μέρη που δεν τηρείται ο νόμος, να διαμαρτύρονται έντονα προς τους καταστηματάρχες για μη τήρηση του νόμου και σε κάθε περίπτωση καταστρατήγησης να κάνουν αμέσως καταγγελία στο 1142.

Συνεχίζονται κανονικά οι έλεγχοι, λέει το υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από την 1η Οκτωβρίου 2010 που ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου στην χώρα, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 6.346 έλεγχοι κυρίως σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Περίπου οι μισοί έλεγχοι ( 3.235) έχουν γίνει στην Αθήνα, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, το Ηράκλειο και η Πάτρα. Σε ό, τι αφορά τους «απαγορευμένους» για το κάπνισμα χώρους, η πλειοψηφία των ελέγχων αφορά καφέ –μπαρ (ποσοστό 66%), εστιατόρια (15% ), δημόσιες υπηρεσίες (4%), νοσοκομεία ( 1% ), αναψυκτήρια (13% ) και σχολεία (1% ).

Συνολικά, έχουν επιβληθεί το διάστημα αυτό πρόστιμα ύψους 160.400 ευρώ. Η μερίδα του λέοντος των προστίμων καταλογίστηκε στη Θεσσαλονίκη όπου επιβλήθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία ποινές χρηματικές στους παραβάτες ύψους 57.650 ευρώ, στην Αθήνα 52.550 ευρώ, στον Πειραιά 42. 400 ευρώ και στο Ηράκλειο 7.800 ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί είναι της τάξεως των 1.200 ευρώ και αφορά υπευθύνους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις