ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Το ανθρώπινο μυαλό είναι πολύπλοκο και δεν έχει εξερευνηθεί σε όλο του το εύρος. Οι διεργασίες του παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά παράξενα ψυχιατρικά σύνδρομα. Βρέθηκαν ακόμη περισσότερα από αυτά που κατέγραψα, αποδεικνύοντας ότι η επιστήμη δεν έχει εξηγήσει τα πάντα.
1. Το σύνδρομο της Στοκχόλμης
Το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι μια ψυχολογική αντίδραση που εμφανίζεται σε άτομα που είναι σε ομηρία και τα οποία δείχνουν σημάδια συμπάθεια, πίστης ή ακόμα και εθελοντικής συμμετοχής στην ομηρία, ανεξαρτήτως του κινδύνου που μπορεί να εκτεθούν. Το σύνδρομο αυτό, συναντάται επίσης και σε περιπτώσεις ξυλοδαρμού γυναικών, βιασμό ή σε κακοποιημένα παιδιά.
Το σύνδρομο πήρε το όνομα αυτό, από τη ληστεία μιας τράπεζας το 1973 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, κατά την οποία οι ληστές, κράτησαν σε ομηρία το προσωπικό και τους πελάτες της τράπεζας από τις 23 έως και 28 Αυγούστου. Τα θύματα είχαν δεθεί συναισθηματικά με τους δράστες σε σημείο να αρνηθούν να καταθέσουν εναντίον τους και μερικοί πλήρωσαν για την υπεράσπισή τους! Μάλιστα, όταν οι δράστες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ένας από αυτούς, παντρεύτηκε μια γυναίκα που είχε σαν όμηρο. Πιθανή εξήγηση η στρεβλωμένη σχέση γονέα-παιδιού που δημιουργείται από την δύναμη των κρατούντων.
2. Σύνδρομο αποπραγματοποίησης
Διαταραχή που δημιουργεί αντικοινωνικές αντιδράσεις, αφού ο πάσχον θεωρεί ότι ο εξωτερικός κόσμος είναι ταινία και οι άλλοι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν ηθοποιοί. Το 75% από όλους μας, το βιώνει κάποια στιγμή της ζωής του. Χμμμ…
3. Σύνδρομο Capgras
Όσοι προσβάλλονται έχουν την πεποίθηση ότι οι φίλοι τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί από σωσίες. Ορισμένοι το πιστεύουν ακόμη και για το είδωλό τους στον καθρέφτη. Πάθηση που σχετίζεται με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.
4. Σύνδρομο Kluver Bucy
Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα μέσα του 1950, μετά από εγχείρηση εγκεφάλου για θεραπεία επιληψίας. Ο ασθενής έπαψε να διακρίνει τα συναισθήματα των άλλων γύρω του και έπαθε ψύχωση με την εισαγωγή κάθε είδους αντικειμένων στο στόμα του. Ταυτόχρονα έχασε τον έλεγχο των σεξουαλικών του ορμών.
5. Σύνδρομο Fregoli.
Πολύ πιο σπάνιο απ’ τα προαναφερθέντα, οδηγεί το άτομο να πιστεύει ότι διαφορετικοί άνθρωποι είναι το ίδιο πρόσωπο που μεταμφιέζεται. Το 2002, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέγραψε περιστατικό ασθενούς που έπασχε από το σύνδρομο με στόχο τον εραστή της. Πήρε το όνομά του από τον Ιταλό ηθοποιό που ήταν ικανότατος στις μεταμφιέσεις.
6. Σύνδρομο Κοτάρ
Το 1880 καταγράφηκε από τον Γάλλο νευρολόγο -που του έδωσε και το όνομά- σε μια γυναίκα που έπασχε από σπάνια επιπλοκή κατάθλιψης και σχιζοφρένειας. Η ασθενής επέμενε ότι ήταν νεκρή, ότι χάνει αίμα, ότι σαπίζει και ότι δεν έχει πλέον εσωτερικά όργανα. Το ακριβώς αντίθετο που μπορεί να συμβεί είναι ο πάσχον να ισχυρίζεται ότι είναι αθάνατος.
7. Σύνδρομο Stendhal
Το σύνδρομο Stendhal είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια που προκαλεί γρήγορους χτύπους της καρδιάς, ίλιγγο, σύγχυση, ακόμη και παραισθήσεις, όταν εκτίθεται ένα άτομο στην τέχνη, συνήθως όταν η τέχνη είναι ιδιαίτερα όμορφη ή υπάρχει μεγάλος αριθμός έργων συγκεντρωμένα σε ένα χώρο. Ο όρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλες καταστάσεις όπως π.χ. όταν συναντάμε ένα όμορφο τοπίο στον φυσικό κόσμο.
8. Oniomania
Η Oniomania (μανία για ψώνια) είναι μια καταναγκαστική επιθυμία για αγορές, περισσότερο γνωστή ως “shopping addiction” ή “shopaholism”. Τα “θύματα” νιώθουν ικανοποίηση όταν αγοράζουν κάτι, το οποίο φαίνεται να δίνει νόημα στην ζωή τους, ενώ τους κάνει να ξεχάσουν τις άσχημες στιγμές. Μόλις όμως τελειώσουν τις αγορές, το συναίσθημα της ευφορίας χάνεται, με αποτέλεσμα το εθισμένο άτομο να πηγαίνει ξανά για ψώνια. Σε πολλές περιπτώσει, τα πράγματα που έχουν αγοράσει αυτά τα άτομα, τα κρύβουν ή τα καταστρέφουν, επειδή νιώθουν ντροπή για τον εθισμό τους και προσπαθούν να τον κρύψουν.
9. Trichotillomania
Mια διαταραχή στην οποία το άτομο έχει την τάση να ξεριζώνει τα μαλλιά του από όλο του το σώμα. Απ΄το κεφάλι, τις βλεφαρίδες, την μύτη, τα γεννητικά όργανα κ.λ.π. αφήνοντας πολλές φορές έντονα σημάδια “μπαλώματος”.
10. Somatoparaphrenia
Πρόκειται για μια ψευδαίσθηση που βιώνει ο ασθενείς, ο οποίος ξαφνικά πιστεύει ότι ένα μέλος του σώματος του ή και μια ολόκληρο πλευρά, δεν ανήκει σ΄ αυτόν. Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να πιστεύει ότι το χέρι του ανήκει στο γιατρό, ή ότι ανήκει σε άλλον ασθενή που το άφησε πίσω. Οι περισσότεροι από αυτούς, ζητούν τον ακρωτηριασμό αυτού του μέλους.
Πηγή: Οι ασθένειες βρέθηκαν στο "Focus" τεύχος Οκτωβρίου 2009
strangejournal.wordpress.com


Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις