5 τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών σας
Η ζήλεια είναι ένα ισχυρό συναίσθημα, ιδιαίτερα μεταξύ των αδελφών. Το «μωρό» της οικογένειας θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής και αυτό μπορεί να γίνει η αιτία ενός ανταγωνισμού χωρίς τέλος μεταξύ των αδελφών. Από την άλλη, κάποια παιδιά είναι περισσότερο ζηλόφθονα από τα άλλα.
Φυσικά, το να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά με τον ίδιο τρόπο είναι μη ρεαλιστικό: κάθε παιδί έχει διαφορετική προσωπικότητα, ενδιαφέροντα και ανάγκες. Είναι περισσότερο ρεαλιστικό να ελαχιστοποιήσουμε τις συνθήκες που χαλάνε τις σχέσεις μεταξύ των αδελφών και προκαλούν τον μεταξύ τους φθόνο.
Εφόσον ο ανταγωνισμός μεταξύ των αδελφών είναι αναπόφευκτος, καλό θα ήταν να στραφείτε στο πώς να διατηρήσετε την ισορροπία στο σπίτι σας ελαχιστοποιώντας τα συναισθήματα ζήλειας και δυσαρμονίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στα αδέλφια.
Μερικές προτάσεις προκειμένου να χειριστούμε τη ζήλεια και να φέρουμε την αρμονία στην οικογενειακή μας ζωή, είναι οι εξής:
·        Αντιμετωπίστε το κάθε παιδί ως μοναδικό άτομο. Ως γονείς συχνά σκέφτεστε ότι τα αδέλφια πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ωστόσο, κάθε παιδί έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία και ενδιαφέροντα. Αναγνωρίστε τα ταλέντα του και δώστε του ευκαιρίες να τα καλλιεργήσει. Όλα τα παιδιά θέλουν και αξίζει να ακούνε από τους γονείς τους ότι είναι μοναδικά.
·        Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Συγκρίνοντας ή επαινώντας τις συμπεριφορές κάποιου παιδιού σε σχέση με το άλλο, συχνά καλλιεργούμε τις εντάσεις μεταξύ τους. Το παιδί που επαινείται νιώθει πίεση από το γεγονός ότι πρέπει να συμπεριφέρεται πάντοτε κατά τρόπο αρεστό προς τον γονέα, ενώ το παιδί που συγκρίνεται βιώνει το συναίσθημα της αποτυχίας.
·        Καλλιεργείστε τις μοναδικές δεξιότητες κάθε παιδιού. Βοηθήστε κάθε παιδί να εξελιχθεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ενθαρρύνοντάς το να αναπτύξει τα δικά του διαφορετικά ενδιαφέροντα. Όταν αναγνωρίζετε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού σας, αυτόματα τον διαχωρίζετε ως οντότητα από τα άλλα αδέλφια του και ενισχύετε την αυτοεκτίμησή του.
·        Ξοδέψτε χρόνο για κάθε παιδί ξεχωριστά. Οι στιγμές που περνάτε με το κάθε σας παιδί είναι πολύτιμες για εκείνο. Προγραμματίστε τον χρόνο σας ώστε να έχετε την ευκαιρία να χαρείτε κάθε σας παιδί ξεχωριστά. Βρείτε ευκαιρία όταν το ένα παιδί σας κοιμάται, ή λείπει σε κάποια δραστηριότητα, ή βρίσκεται με τον/τη σύζυγό σας. Φάτε μαζί, δείτε μια ταινία, παίξτε. Θα νιώσει πραγματικά μοναδικό για εσάς!
·        Θέστε ξεκάθαρα όρια. Τα παιδιά χρειάζεται να σέβονται το ένα το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο δεν επιτρέπεται να πειράζει το μικρότερο, ενώ το μικρότερο δεν θα πρέπει να ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο. Κάθε παιδί έχει τον προσωπικό του χώρο και τα προσωπικά του αντικείμενα τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Μην πιέζετε τον εαυτό σας να φέρεστε πάντοτε ως «τέλειος» γονέας. Αυτό δεν είναι ούτε εφικτό, αλλά ούτε και ρεαλιστικό. Μάθετε στα παιδιά σας συμπεριφορές που προάγουν την αρμονία και τη συνεργασία στο σπίτι.


Ελένη Λυμπεροπούλου, Ψυχολόγος

Πηγές:
ivillage.com
micheleborba.com


Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις