Αλκοολισμός: Γιατί οι γυναίκες πίνουν
Οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες  για τον αλκοολισμό εστίαζαν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στους άντρες. Πρόσφατες έρευνες όμως απέδειξαν ότι έχει  αυξηθεί η χρήση αλκοόλ και στις γυναίκες. Αυτές οι μελέτες αποκάλυψαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην ανδρική και γυναικεία χρήση του αλκοόλ.
Πράγματι οι έρευνες που έγιναν στο γενικό πληθυσμό έδειξαν  ότι  οι άντρες έχουν το προβάδισμα. Παρόλα αυτά η χρήση αλκοόλ από τις γυναίκες αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η χρήση αλκοόλ από γυναίκες αυξήθηκε και στην χώρα μας, κυρίως στην περιοχή των Αθηνών. Τα στοιχεία της έρευνας στην Ελλάδα δείχνουν ηλικίες γυναικών 18- 24 ετών να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κατανάλωσης.
Η κατάχρηση αλκοόλ από γυναίκες συνδέεται άμεσα με πολλά οργανικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Η συμπεριφορά ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τον ρόλο που έχει η κάθε γυναίκα στη ζωή και την οικογενειακή της κατάσταση.  Αυτό που είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας (35-49) παρουσιάζουν μεγαλύτερη εξάρτηση από το αλκοόλ σε σχέση με νεώτερες γυναίκες.
Γιατί οι γυναίκες πίνουν αλκοόλ;
Είναι όμως εύλογο να αναρωτηθούμε γιατί οι γυναίκες πίνουν. Έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις ως προς την αιτιολογία του γιατί κάποιος  πίνει.
Οι μελέτες της Γενετικής υποθέτουν ότι ίσως υπάρχει μια γενετική προδιάθεση για να γίνει κανείς αλκοολικός. Από Ψυχαναλυτικής άποψης το αλκοόλ μπορεί να θεωρηθεί ότι παίρνει τη θέση ενός  συντρόφου. Το μπουκάλι και το άτομο γίνονται δύο σύντροφοι σε σχέση, όπου το μπουκάλι δεν απορρίπτει, ούτε προδίδει και προπαντός δεν αντιστέκεται.
Στις γυναίκες η χρήση αλκοόλ είναι ένας άλλος τρόπος να αντιληφθούν το σώμα τους,  τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους. Αυτοκαταστροφικές προσωπικότητες, ένδειξη αδυναμίας ή ανάγκη για εξουσία ;
Οι περισσότερες ψυχολογικές θεωρίες υποστηρίζουν επίσης  την προΰπαρξη  ψυχολογικών  προβλημάτων και συσχετίζουν τον αλκοολισμό με την οικογενειακή  δυσλειτουργικότητα, την παιδική κακοποίηση, την πρώιμη πρόσδεση. Έχουν επίσης βρεθεί να σχετίζονται με τον αλκοολισμό   παράγοντες όπως  η προσωπικότητα, το στρες, το είδος των συντροφικών ή συζυγικών σχέσεων, η κατάθλιψη κα.
Συμπτώματα Εξάρτησης από το αλκοόλ

*
Σφοδρή επιθυμία να πιει κανείς .
*
Έλλειψη Ελέγχου: Ανικανότητα να τεθούν όρια στο πόσο θα πιει
*
Φυσική Εξάρτηση: ναυτία,  εφίδρωση, τρεμούλα και άγχος εμφανίζονται όταν σταματά κανείς την χρήση αλκοόλ μετά από μια περίοδο κατάχρησης.
*
Ανεκτικότητα: Η ανάγκη να πίνει κανείς όλο και περισσότερο προκειμένου να νιώσει «ανεβασμένος»
*
Μοναχική χρήση αλκοόλ
*
Κρατά  κρυφό το ότι πίνει
Συμπτώματα κατάχρησης του αλκοόλ

*
Πιστεύει ότι δεν πίνει πολύ
*
Ενοχλείται όταν γίνεται κριτική επειδή πίνει
*
Νιώθει ενοχές επειδή πίνει
*
Ένα ποτό το πρωί για να νιώσει καλύτερα από το άγχος  ή να στυλωθεί
Αν απαντήσατε σε πάνω από ένα Ναι  ζητήστε βοήθεια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο.
Δρ Χαρα Γ. νομικου & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
κλινικοσ ψυχολογοσ – παιδοψυχολογοσ
Διδακτωρ-ψυχοπαθολογιασ παν/μιου ii «le mirail»Post DOC. cerpptoulouse- FRANCE
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Γοργοποτάμου 2, Νέα Φιλοθέη É 210 6810592 Ê 210 6839446
Βασιλίσσης Σοφίας 66, ΙλίσιαÉ 210 7211680Ê210 7211681Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις