Μπορεί στα παιδιά να είναι έμφυτη η ανάγκη να είναι ονειροπόλα, να βαριούνται γρήγορα ή να αδιαφορούν για υποχρεώσεις ή αγγαρείες όπως τα μαθήματα όμως μερικές φορές η δυσκολία συγκέντρωσης ενδεχομένως να συνδέεται με συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ένα ποσοστό που αγγίζει το 5% των παιδιών εμφανίζουν διαταραχή ελαττωματικής προσοχής (ΔΕΠΥ) η οποία φαίνεται ότι προτιμά τα αγόρια παρά τα κορίτσια.
Πρόσφατα οι Αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την πρώτη δοκιμή του «τεστ εγκεφαλικών κυμάτων», αναφέροντας ότι μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια των διαγνώσεων.
Οι περιπτώσεις Διαταραχής Ελαττωματικής Προσοχής είναι σε αυξητική τάση σε όλο τον κόσμο, όπως είναι ο αριθμός των συνταγών για τα σχετικά φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της, σε νέους ανθρώπους που φαίνεται να έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση ή στον έλεγχο των παρορμήσεων.
Το νέο τεστ, που είναι γνωστό ως Neuropsychiatric EEG-Based Assessment Aid (NEBA) System, καταμετρά τις ηλεκτρικές ώσεις που εκπέμπονται από τους νευρώνες του εγκεφάλου. Το τεστ διάρκειας 15 έως 20 λεπτών υπολογίζει την αναλογία σε ορισμένες συχνότητες εγκεφαλικών κυμάτων γνωστά ως θήτα και βήτα κύματα, σε παιδιά ηλικίας έξι έως 17 ετών.
«Ο λόγος θήτα / βήτα έχει αποδειχθεί να είναι υψηλότερος σε παιδιά και εφήβους με ΔΕΠΥ σε σχέση με τα παιδιά χωρίς την διαταραχή», σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
«Η διάγνωση της ΔΕΠΥ είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία, που βασίζεται σε πλήρεις ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις», δηλώνει η Christy Foreman, διευθυντής του Γραφείου Αξιολόγησης της συσκευής στο Κέντρο του FDA για Συσκευές και Ακτινολογία Υγείας.
«Το σύστημα NEBA, μαζί με άλλες κλινικές πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν τους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας, να καθορίσουν με ακρίβεια αν η ΔΕΠΥ είναι η αιτία των προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους». Το FDA αναφέρει ότι το τεστ «μπορεί να βοηθήσει για να επιβεβαιώσει μια διάγνωση ΔΕΠΥ» ή να αποφασίσει εάν η περαιτέρω θεραπεία θα πρέπει να επικεντρωθεί σε «άλλες ιατρικές, ψυχολογικές ή συμπεριφορικές συνθήκες που παράγουν συμπτώματα παρόμοια με ΔΕΠΥ».
Το FDA ενέκρινε τη συσκευή, μετά από έλεγχο ως μια νέα και «χαμηλής έως μέτριας επικινδυνότητας ιατρική συσκευή».
Μελέτες που παρέχονται από τον κατασκευαστή: αξιολογήθηκαν 275 ασθενείς χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα Neba όσο και άλλα τυποποιημένα πρωτόκολλα για τη διάγνωση της ΔΕΠΥ που περιλαμβάνουν ερωτηματολόγια, συμπεριφορικά και IQ τεστ και ιατρικές εξετάσεις. Μια ανεξάρτητη μελέτη διαπίστωσε ότι η συσκευή «με τη βοήθεια κλινικών ιατρών καθιστά πιο ακριβή την διάγνωση της ΔΕΠΥ όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την κλινική αξιολόγηση για την Διαταραχή, σε σύγκριση με μόνο την κλινική αξιολόγηση», σημειώνει το FDA.
Η ΔΕΠΥ διαγιγνώσκεται σε 5 έως 10% των παιδιών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων Royal στη Μελβούρνη, το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο στην Αυστραλία, και εντοπίζεται πιο συχνά στα αγόρια από τα κορίτσια.
Σε μια μελέτη στο περιοδικό Pediatrics αναφέρθηκε μια αύξηση 46% στις συνταγές φαρμάκων για την αντιμετώπιση της Διαταραχής στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2002-2010.
Εμμανουήλ Πολυζόπουλος
Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής
Διαβάστε επίσης:


Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις