Δεν θα υπάρξουν κενά σε σχολεία διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας



Αρ. Μπαλτάς: «Οι μαθητές θα έχουν και βιβλία, και δάσκαλο»




Και τον δάσκαλο, και το βιβλίο τους θα έχουν οι μαθητές την πρώτη μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία διαβεβαιώνει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Ένα μήνα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου, οι θέσεις εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θεωρούνται καλυμμένες, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για κενό 20.000 θέσεων. Το υπουργείο Παιδείας καθιστά σαφές ότι ο στόχος είναι να μην υπάρξουν ελλείψεις, τονίζοντας πως ανέκαθεν προτεραιότητα ήταν τα σχολεία και οι τελευταίες τάξεις του Λυκείου, όπου υπάρχουν μαθήματα κατεύθυνσης.

Σε συνέντευξή του στις 10 Αυγούστου στον ρ/σ "Παραπολιτικά FM" ο Αριστείδης Μπαλτάς υπογράμμισε ότι οι θέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. καλύπτονται πλήρως από τον προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθούν και οι 15.000 προσλήψεις που είναι ήδη εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό και αφορούν Παιδεία και Υγεία. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι προσλήψεις αυτές δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι οι μισές θα αφορούν την εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζουν να αντιδρούν οι διδασκαλικές ενώσεις, υπολογίζοντας τα κενά στον εκπαιδευτικό μηχανισμό σε πάνω από 21.000, δεδομένου ότι την περασμένη χρονιά προσελήφθησαν 18.000 αναπληρωτές και φέτος θα υπάρξουν 3.000 συνταξιοδοτήσεις. Ο γ.γ. της ΔΟΕ Τριαντάφυλλος Οικονόμου, μιλώντας στον "Βήμα FM" έκανε λόγο για ελλείψεις ύψους 27.000 εκπαιδευτικών, δηλώνοντας ότι χιλιάδες σχολεία δεν θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο.

Από το ΕΣΠΑ, ως φαίνεται, καλύπτονται ως 12.000 θέσεις αναπληρωτών μεσοσταθμικά, την ώρα που οι προσλήψεις αναπληρωτών την περασμένη χρονιά ήταν 12.500 μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό γεννά ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή η κάλυψη των αναγκών και στις δύο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας υπογραμμίζουν για ακόμη μία φορά ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αλλά και ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του ωραρίου εργασίας δασκάλων και καθηγητών, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις.



 Αντιδρούν δάσκαλοι και αντιπολίτευση για τα ολοήμερα


Ζήτημα προέκυψε και σχετικά με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, ύστερα από ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για κατάργησή τους, ώστε τα σχετικά κονδύλια να αξιοποιηθούν στο βασικό σχολικό πρόβλημα. Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με την υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου να κάνει λόγο για "αντιεκπαιδευτική πρωτοβουλία που ακυρώνει την πιο καινοτόμο δράση στο δημοτικό σχολείο", σημειώνοντας ότι "θα οδηγηθούν στην ανεργία αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων".

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, που σημείωσε σε νέα ανακοίνωσή του: "Τα ολοήμερα σχολεία θα εξακολουθήσουν κανονικά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς το υπουργείο έχει εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες πιστώσεις".


Μίνα Κωστοπούλου


Πηγή: http://www.avgi.gr/11.08.2015




Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις