10 κανόνες για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά






 

Δεν είναι καθόλου παράξενο οι γονείς να χρειάζονται λίγη βοήθεια για να καταλάβουν τι σημαίνει «υγιεινή διατροφή». Το ευχάριστο είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά. Ακολουθώντας μερικούς βασικούς κανόνες μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να τρέφονται σωστά και να διατηρούν ένα σωστό βάρος.
Εδώ είναι 10 βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε:
Οι γονείς ελέγχουν τα προσφερόμενα τρόφιμα. Εσείς επιλέγετε ποια φαγητά να αγοράσετε και πότε να τα προσφέρετε στα παιδιά σας. Τα παιδιά ίσως σας πιέζουν να τους δώσετε τροφές με λίγη θρεπτική αξία, αλλά ως ενήλικες εσείς είστε υπεύθυνοι να αποφασίσετε τι τρόφιμα και φαγητά θα υπάρχουν στο σπίτι. Τα παιδιά δεν θα μείνουν νηστικά, θα φάνε ό,τι μπορέσουν να βρούν στο ψυγείο. Αν το αγαπημένο τους σνακ δεν είναι πολύ υγιεινό, μπορείτε να τους το αγοράζετε, μια στο τόσο ώστε να μη νιώθουν τη στέρηση.
Από τα τρόφιμα που προσφέρετε, τα παιδιά θα επιλέξουν τι θα φάνε και αν θα το φάνε όλο. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν και επιλογές. Από αυτά που τους προσφέρετε, αφήστε τα να επιλέξουν τι και πόσο θα φάνε. Αυτό ίσως φαίνεται λίγο λάθος, αλλά αν έχετε επιλέξει να αγοράσετε τις σωστές τροφές στο Βήμα 1, τότε τα παιδιά σας ό,τι και να επιλέξουν θα τραφούν υγιεινά.
Σταματήστε να λέτε «Καθάρισε το πιάτο σου». Αφήστε τα παιδιά να σταματήσουν να τρώνε όταν νιώσουν ότι έφαγαν αρκετά. Πολλοί γονείς μεγάλωσαν με τους δικούς τους γονείς να τους λένε ότι πρέπει να «καθαρίσουν το πιάτο » πριν σηκωθούν από το τραπέζι. Αυτό όμως δεν βοηθάει τα παιδιά να σταματάνε να τρώνε, όταν το σώμα τους τους λέει να το κάνουν. Αν τα παιδιά μάθουν να «ακούνε» το σώμα τους πότε χορταίνει, τότε είναι λιγότερο πιθανό να τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζεται.
Ξεκινήστε όταν τα παιδιά είναι μικρά. Οι προτιμήσεις στα φαγητά ξεκινούν πολύ νωρίς στη ζωή ενός ατόμου. Το τι αρέσει και το τι δεν αρέσει από τροφές σε ένα παιδί αναπτύσσεται από όταν το παιδί είναι μωρό. Ίσως χρειαστεί να προσφέρετε στο παιδί σας μια νέα τροφή σε αρκετές διαφορετικές περιπτώσεις, πριν να τη δεχθεί το παιδί. Μην πιέζετε ένα παιδί να φάει, αλλά προτείνετέ του να φάει λίγο για να δοκιμάσει.
Αναδιοργανώστε το μενού των παιδιών. Πρέπει να ξέρετε ότι τα παιδιά δεν θέλουν να τρώνε μόνο σάντουιτς, πίτσες και χάμπουργκερς. Όταν τρώτε έξω αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέα φαγητά και θα ξαφνιαστείτε με τη θέλησή τους να πειραματιστούν. Μπορείτε να ξεκινήσετε, αφήνοντάς τα να δοκιμάσουν λίγο από αυτό που τρώτε εσείς ή να παραγγείλετε κάποιο ορεκτικό για αυτά.
Οι θερμίδες των αναψυκτικών μετράνε. Τα αναψυκτικά και άλλα ποτά με γλυκαντικές ουσίες προσθέτουν έξτρα θερμίδες στη διατροφή των παιδιών και «μπαίνουν στο δρόμο» των υγιεινών τροφών. Το νερό και το γάλα είναι το καλύτερο ποτό για τα παιδιά. Οι χυμοί επίσης είναι καλοί για τα παιδιά, αλλά μόνο όταν είναι 100% φυσικοί.
Μην δίνετε αξία στα γλυκά. Μπορείτε περιστασιακά να προσφέρετε γλυκά στα παιδιά, αλλά μην τα χρησιμοποιείτε ως επιβράβευση για να φάνε το φαγητό τους, γιατί τα παιδιά θα δώσουν περισσότερη αξία στο γλυκό από ό,τι στο φαγητό. Προσπαθήστε να είστε ουδέτεροι με όλα τα τρόφιμα.
Το φαγητό δεν είναι Αγάπη. Όταν χρησιμοποιείτε φαγητά και γλυκά για να επιβραβεύσετε τα παιδιά σας και να τους δείξετε τη στοργή σας, ενδέχεται να τους δημιουργήσει το αίσθημα ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το φαγητό για να ανταπεξέλθουν στο άγχος και σε άλλα συναισθήματα. Βρείτε κάποιον άλλο τρόπο να δείξετε την αγάπη σας στα παιδιά σας. Προσφέρετέ τους αγκαλιές, επαίνους και την προσοχή σας αντί για φαγητά και γλυκά.
Τα παιδιά κάνουν ό,τι και εσείς. Προσπαθήστε να είστε σωστό πρότυπο για τα παιδιά σας και να τρώτε και εσείς σωστά. Όταν προσπαθείτε να μάθετε στα παιδιά σας να τρέφονται σωστά, προσπαθήσετε να δώσετε το σωστότερο παράδειγμα. Επιλέξτε υγιεινά σνακ, μάθετε να τρώτε πάντα στο τραπέζι και μην προσπερνάτε κάποιο γεύμα.
Βάλτε όρια στην ώρα που τα παιδιά σας βλέπουν τηλεόραση ή κάθονται στον υπολογιστή. Όταν το κάνετε, θα αποφύγετε τα σνακ μπροστά στην τηλεόραση και θα ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μειώνουν το χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, έχουν μειώσει και το ποσοστό του λίπους στο σώμα τους. Όταν ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή είναι περιορισμένος, τα παιδιά θα βρούν πιο ενεργά πράγματα να κάνουν. Τέλος, μειώνοντας το χρόνο μπροστά στην οθόνη, θα έχετε και εσείς περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες με τα παιδιά σας.







Διαβάστε επίσης:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις