Δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης

Η μέτρηση μιας ομάδας πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να δώσει την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroinflammation.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου «Peter O'Donnell Jr.» στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Southwestern παρατήρησαν ότι τα επίπεδα δύο πρωτεϊνών που έχουν ήδη θεωρηθεί πιθανοί δείκτες των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, μπορούν να βοηθήσουν πράγματι τους επιστήμονες να διαγνώσουν τις διαταραχές αυτές περίπου στο 75% των παιδιών. Όταν οι δύο πρωτεΐνες μετρώνται μαζί, τότε η διαγνωστική ακρίβεια φτάνει στο 82%.
Η μελέτη εντάσσεται σε μια ευρύτερη επιστημονική προσπάθεια για την βελτίωση της διάγνωσης των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού με έμφαση σε βιολογικούς δείκτες αντί των συμπτωμάτων στην συμπεριφορά.
«Μια πρόοδος σε αυτό τον τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώιμες παρεμβάσεις και περιορισμό των επιπτώσεων του αυτισμού», εξηγεί ο Δρ Ντουάιτ Τζερμαν, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας.
Και συμπληρώνει πως «οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι μια πολύ ετερογενής διαταραχή και αν μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε βιοδείκτες ακόμα και για μια υποομάδα ασθενών, αυτό θα είναι επιβοηθητικό όχι μόνο για την πρώιμη διάγνωση αλλά και για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Να σημειωθεί ότι, συνήθως οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (που χαρακτηρίζονται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, καθώς και την επαναληπτικότητα σε συμπεριφορικά πρότυπα) διαγιγνώσκονται περίπου στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Αλλά, με την μέτρηση των δύο πρωτεϊνών οι ερευνητές ελπίζουν να καταστήσουν εφικτή τη διάγνωση από την ηλικία των 12 μηνών.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Δημοσίευση  chiourea.gr   στο Ειδική Αγωγή - ΑΥΤΙΣΜΟΣ
Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις