Ο αυτισμός ενδέχεται να ξεκινά στη μήτρα
Σύμφωνα με νέες έρευνες

Το 2008 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε τη 2 Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.
Η παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης σκοπεύει να χύσει άπλετο φως στην περίπτωση του αυτισμού ως παγκοσμίως αυξανόμενης κρίσης υγείας. Δραστηριότητες που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο θα βοηθήσουν στην αύξηση και ανάπτυξη της παγκόσμιας γνώσης γύρω από την επιδημία του αυτισμού και θα παράσχουν πληροφορίες για τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης και αντιμετώπισης.
Με την ευκαιρία της φετινής παγκόσμιας ημέρας ενημέρωσης για τον αυτισμό, παραθέτουμε στοιχεία από νέες έρευνες που έχουν γίνει στο χώρο αυτό.

Υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι ο αυτισμός αρχίζει κατά την ενδομήτριο ζωή και γι' αυτό έχει ζωτική σημασία η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπισή του, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε στα «Νέα».
Η έρευνά τους αποκάλυψε αλλοιώσεις σαν «μπαλώματα» στον εγκέφαλο, οι οποίες δημιουργούνται στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και πιθανότατα ευθύνονται για τα συμπτώματα των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού (ASD)
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), το εύρημά τους ενισχύει την ανάγκη για πρώιμη διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών αυτών.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) και το Ινστιτούτο Επιστήμης του Εγκεφάλου Allen, στο Σηάτλ.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αυτοψίες στον εγκέφαλο 22 παιδιών με και χωρίς αυτισμό, τα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους από διάφορα αίτια σε ηλικία 2-15 ετών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικούς δείκτες για να εξετάσουν τις συνδέσεις και τις στοιβάδες στο εξωτερικό τμήμα του εγκεφάλου, τον εγκεφαλικό φλοιό.
Στο 90% των παιδιών που είχαν ιστορικό αυτισμού εντοπίσθηκαν αλλοιώσεις σαν «μπαλώματα», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά χωρίς αυτισμό ήταν μόλις 10%.
Οι αλλοιώσεις εντοπίστηκαν σε τμήματα του εγκεφαλικού φλοιού που παίζουν ρόλο στην κοινωνική και συναισθηματική επικοινωνία, καθώς και στην γλωσσική ικανότητα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα παιδιά είχαν γεννηθεί με αυτές, αφού εντοπίστηκαν ακόμα και στα μικρότερα.
Το εύρημα αυτό, λένε οι ερευνητές, εξηγεί γιατί μερικά νήπια με αυτισμό δείχνουν σημάδια βελτίωσης όταν αρχίζουν θεραπεία σε πολύ μικρή ηλικία.
«Το γεγονός ότι οι αλλοιώσεις αυτές εμφανίζονταν σαν πλάκες αντί να καλύπτουν ολόκληρο τον εγκεφαλικό φλοιό δημιουργεί ελπίδες ότι όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία για τον αυτισμό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η βελτίωση του παιδιού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρικ Κουρτσέσνε, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο UCSD.
«Ο εγκέφαλος των νηπίων έχει μεγάλη πλαστικότητα, η οποία πιθανώς δίνει στα παιδάκια με αυτισμό μια ευκαιρία να δημιουργήσει νέες συνδέσεις που θα αντισταθμίσουν τις βλάβες που προκαλούν οι πλάκες του αυτισμού», πρόσθεσε.
«Εάν τα νέα ευρήματα για την αποδιοργανωμένη αρχιτεκτονική του εγκεφάλου των παιδιών με αυτισμό επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, τότε θα αποδειχθεί πως όντως ο αυτισμός είναι μία διεργασία που συμβαίνει πολύ πριν τη γέννηση», σχολίασε ο δρ Τόμας Ίνσελ, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (NIMH) των ΗΠΑ.


Πηγή: http://www.lifo.gr


Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις