Η ψυχολογία μιας μητέρας, που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα) και επιθετικότητας στα παιδιά, επισημαίνει νέα έρευνα.
Ενδιαφέρον μάλιστα προκαλεί και η διαπίστωση ότι, εάν ο πατέρας υποφέρει από κατάθλιψη, η ψυχολογία και η συμπεριφορά των παιδιών επηρεάζεται μόνο στην περίπτωση που και η μητέρα βιώνει ανάλογα συναισθήματα.
«Η κατάθλιψη των γονέων, πέρα από τους ίδιους, επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ψυχολογία και τη συμπεριφορά του νεογέννητου παιδιού. Ακόμα και σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, είναι σημαντικό να εντοπίζονται τα συμπτώματα και να παρέχεται υποστήριξη στους γονείς το συντομότερο δυνατόν, εάν είναι απαραίτητο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» δήλωσε η ερευνήτρια Τζοάνα Πιετικαΐνεν από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το πώς η ψυχολογία του ενός συντρόφου μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει και τον άλλον αλλά και το παιδί, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη γενικότερη εικόνα της ψυχικής κατάστασης του ζευγαριού πριν από την εγκυμοσύνη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν η μητέρα βιώνει επιλόχειο κατάθλιψη, το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που η ίδια αισθάνεται είναι πιθανό να μεταφερθούν τόσο στον σύντροφο όσο και στο νεογέννητο μωρό, το οποίο έχει σοβαρές πιθανότητες να εκδηλώσει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα.
Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι και οι δύο γονείς να λαμβάνουν ψυχολογική στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που επιφέρει αυτή η πολύ σημαντική αλλαγή στη ζωή του ζευγαριού.
Οι ερευνητές, μάλιστα, επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης και για τους δύο πιθανότατα να έχουν ξεκινήσει πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκειά της να επιδεινωθούν και να συνεχιστούν ακόμα και έναν χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού.
Η χρόνια κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που δεν προκύπτει από τη μια στιγμή στην άλλη, προϋπάρχει και αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για μέτρια ή σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά τον τοκετό.
«Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την ψυχική κατάσταση και των δύο γονέων, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τη γέννηση του παιδιού. Πρέπει να εξετάζονται και οι δύο, γιατί εάν ο ένας εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης, τότε είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί και ο άλλος. Και τα δύο μέρη είναι εξίσου ευάλωτα» σημειώνει η Πιετικαΐνεν.
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις