Συμβαίνει σε κάθε μεγάλη κρίση. Μαζί με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες συμβουλές έρχονται και οι άλλες, οι λιγότερο ή καθόλου βάσιμες. Η έλλειψη ψυχραιμίας δεν μας αφήνει να φιλτράρουμε σωστά την πληροφορία που λαμβάνουμε καθημερινά μέσω social media. Το αποτέλεσμα είναι fake news και «γιατροσόφια» που δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.
Από τη στιγμή που ο κορωνοϊός πήρε το πρόσωπο του «εχθρού» της δημόσιας υγείας κυκλοφορύν πολλές συμβουλές σε ύφος «διαδώστε γιατί χανόμαστε». Η ζέστη σκοτώνει τον ιό, το σκόρδο σκοτώνει τον ιό, οι γαργάρες με αλατόνερο και ξίδι σκοτώνουν τον ιό… Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Πρόκειται για fake news που -δυστυχώς- δεν θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί ακριβώς πρόκειται για έναν νέο ιό. Οπότε, ούτε οι επιστήμονες έχουν βρει τον τρόπο αντιμετώπισης. Καλό είναι λοιπόν να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Και εμείς να μείνουμε σπίτι και να ακολουθήσουμε με ψυχραιμία τις οδηγίες τους.

Οι γαργάρες με αλάτι και ξίδι και άλλα 4 fake news για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Τις τελευταίες μέρες αυτό το γράφημα έχει κατακλύσει τα social media. «Ο κορονοϊός πριν φτάσει στους πνεύμονες παραμένει στον λαιμό για τέσσερις ημέρες και αυτή τη στιγμή το άτομο αρχίζει να βήχει και να έχει πόνους στο λαιμό. Αν το άτομο πίνει πολύ νερό και κάνει γαργάρες με ζεστό νερό και αλάτι ή ξίδι εξαλείφει τον ιό. Διαδώσετε αυτές τις πληροφορίες, επειδή μπορείτε να σώσετε κάποιον».
Το μήνυμα είναι γραμμένο πότε στα αγγλικά και πότε στα ελληνικά.
Τι ισχύει;
Γιατροί προτείνουν κατά περιόδους διάφορες μεθόδους για την ανακούφιση από ενοχλήσεις στο λαιμό. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και οι γαργάρες με διάλυμα που αποτελείται από νερό με ξύδι ή αλάτι. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να απομακρύνει τον ιό από το σώμα του. Ας μην ξεχνάμε  ότι οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα τη θεραπεία για τον COVID-19.


  • Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους με χρήση ομάδας ελέγχου, που να υποστηρίζουν τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου σε ασθενείς με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.
  • Επίσης, δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιός "παραμένει για τέσσερις ημέρες στο λαιμό πριν περάσει στους πνεύμονες".
  • Αυτή τη στιγμή, το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι η περίοδος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, η οποία υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες.
  • Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τοποθετηθεί στην επίσημη σελίδα σε αντίστοιχο ισχυρισμό ο οποίος αφορά την τακτική έκπλυση της μύτης με φυσικό ορό: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τακτική έκπλυση της μύτης με φυσικό ορό προστατεύει τους ανθρώπους από το να κολλήσουν τον νέο κορωνοϊό.
  • Εν κατακλείδι δεν υπάρχει κάποια επίσημη οδηγία ή επιστημονική μελέτη η οποία να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό πως οι γαργάρες με νερό και ξύδι έχουν την οποιαδήποτε θετική επίδραση στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
  • Για να συνδράμετε κι εσείς στον αγώνα κατά του ιού ακολουθείστε αυστηρά και μόνο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των άλλων επίσημων φορέων.

Οι στεγνωτήρες χεριών σκοτώνουν τον ιό;

Όχι. Ο μόνος τρόπος είναι να πλένουμε σωστά τα χέρια μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να είναι μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού;

Το σκόρδο είναι μία τροφή ιδιαίτερα υγιεινή και ευεργετική για τον οργανισμό μας. Έχει αντι-μικροβιακή ιδιότητα, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αναφέρουν πως μπορεί να μας προστατεύσει από τον κορωνοϊό.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορονοϊού

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κορωνοϊού. Ούτε και το εμβόλιο κατά της πνευμονίας έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να σε προστατεύσει από τον νέο κορωνοϊό.

Ζεστό μπάνιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Σίγουρα θα βοηθήσει στην υγιεινή μας, θα μας κάνει να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε όμορφα. Όμως το μπάνιο με ζεστό νερό, δεν θα εμποδίσει τον COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει στους 36,5°C έως 37°C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους.
Διαβάστε επίσης:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις