Η φιλία τους πέρασε δια πυρός και σιδήρου
στις κορυφές των Ιμαλαΐων...

Ο Χρήστος και ο Μιχάλης, δύο ορειβάτες, πορεύτηκαν μαζί για δεκαετίες μεταξύ ζωής και θανάτου, μέχρι που τους χώρισε για πάντα ο κορωνοϊός. Ο Μιχάλης έχασε τη ζωή του, και ο Χρήστος παλεύει ακόμα να τον ξεπεράσει.
1985. Η πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια για την κατάκτηση της κορυφής Annapurna South, έληξε άδοξα με το θάνατο δύο Ελλήνων ορειβατών σε χιονοστιβάδα. Είναι η στιγμή που ο Μιχάλης Τσουκιάς έσωσε το Χρήστο Λάμπρη από μία χιονοστιβάδα που τον καταπλάκωσε καθώς ανέβαιναν στην ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων.
35 χρόνια μετά ήταν ο Μιχάλης που βρέθηκε στη δύσκολη θέση, κολλώντας κορωνοϊό. Ο έμπειρος ορειβάτης ήταν το 18ο θύμα του ιού στη χώρα μας, και το πρώτο χωρίς υποκείμενο νόσημα. Πάλεψε 12 ημέρες διασωληνωμένος και έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό την Τρίτη 24 Μαρτίου, στην εντατική του νοσοκομείου Σωτηρία. Φαίνεται  ότι η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις στα θύματά της.
Η σύζυγός του, μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA είπε: «Είναι σκληρό, πολύ σκληρό και τα συμπτώματά του δεν ήταν αυτά που γνώριζαν εκείνη τη στιγμή οι γιατροί. Οι οικογένειες των ανθρώπων είναι μόνες όταν το βιώνουν, διότι υπάρχει αυτός ο αποκλεισμός, όλο το κομμάτι της καραντίνας, το οποίο είναι πολύ έντονο».
Στις αρχές Μαρτίου ο Χρήστος Λάμπρης παρέλαβε στο αεροδρόμιο της Αθήνας το φίλο και συνεταίρο του Μιχάλη Τσουκιά, τον άνθρωπο που τον έσωσε από τη χιονοστιβάδα το ’85. Ο Μιχάλης, ερχόταν  στην Ελλάδα από τη βόρεια Ιταλία όπου διέμενε, για ένα σεμινάριο στα Τρίκαλα, στο οποίο ήταν εισηγητής. Ο Χρήστος είχε έρθει από τα Ιωάννινα που διαμένει, για να πάει με το Μιχάλη στα Τρίκαλα. Αρρώστησαν και οι δύο.
«Ποτέ δεν σκεφτόμουν τον ιό. Ακόμη και όταν εμφανίστηκε και ακουγόταν στην Ελλάδα, δεν μου περνούσε από το μυαλό»
Και οι δύο φίλοι ορειβάτες ήταν σε άριστη φυσική κατάσταση και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Δεν σκέφτονταν τον ιό. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Λάμπρης: «Ποτέ δεν σκεφτόμουν τον ιό. Ακόμη και όταν εμφανίστηκε και ακουγόταν στην Ελλάδα, δεν μου περνούσε από το μυαλό». Ωστόσο η νόσος του κορωνοϊού εκδηλώθηκε και στους δύο με βαρύτατα συμπτώματα. Ο Μιχάλης Τσουκιάς νικήθηκε. Ο Χρήστος Λάμπρης βγήκε νικητής μετά από δύο μήνες νοσηλείας. Όμως ακόμα και τώρα, μετά από 5 μήνες δεν έχει επανέλθει πλήρως και συνεχίζει να παλεύει με τις θεραπείες αποκατάστασης.
Ο αγώνας της επανόδου μετά τη μάχη με τον ιό
Ο Χρήστος Λάμπρης, δίχως συννοσηρότητα και παρά την καλή του φυσική κατάσταση ταλαιπωρήθηκε πολύ. Ο αγώνας του, όμως, δεν περιορίστηκε στο θάλαμο αρνητικής πίεσης. Η περιπέτειά του δεν τελείωσε με το εξιτήριο. Τον περασμένο Μάιο, όταν επέστρεψε στο σπίτι του στα Ιωάννινα έπειτα από μάχη σχεδόν δύο μηνών με τη νόσο COVID-19, ο 59χρονος Χρήστος Λάμπρης είχε ακόμη δρόμο να διανύσει...
Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, εμφάνισε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και στα δύο χέρια και με εντατικές φυσιοθεραπείες προσπαθεί να το βελτιώσει.


Τις πρώτες ημέρες δεν μπορούσε να βαδίσει μέχρι το μπάνιο, τον τάιζε η γυναίκα του, ήταν αδύνατο να σηκώσει τη μικρή του κόρη, η οποία ζυγίζει οκτώ κιλά. Η μακρά νοσηλεία τού είχε αφήσει μεγάλη δυσκαμψία στα χέρια και μια μόνιμη αίσθηση μουδιάσματος στα δάχτυλα. Είχε χάσει 17 κιλά, κυρίως μυϊκή μάζα. Δεν μπορούσε να ανοίξει ένα μπουκάλι νερό.
Έκανε τις πρώτες φυσιοθεραπείες όσο βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο. Στις αρχές Ιουνίου βρέθηκε στην Αθήνα για να ακολουθήσει πιο εντατικό πρόγραμμα αποθεραπείας στο Κέντρο Αποκατάστασης «Θησέας». Πέρασε περίπου δύο εβδομάδες εκεί. Καθημερινά οι ασκήσεις του διαρκούσαν συνολικά δύο ώρες, χωρισμένες σε τέσσερα μέρη για να αναπαύεται ενδιάμεσα.
Ξεκινούσε με διατάσεις. Έπειτα, υπό τις οδηγίες φυσιοθεραπευτή, μετακινούσε με τα χέρια του μια μεγάλη κίτρινη μπάλα. Ξεφυσούσε προσεκτικά σε κάθε επανάληψη. Σκοπός ήταν να ρυθμίσει ξανά τη διαφραγματική του αναπνοή.


Ακολουθούσε εξάσκηση της βάδισης μπροστά σε ολόσωμο καθρέπτη και περπάτημα μέσα σε πισίνα για να καλύψει κάποια ελλείμματα που είχε στην ισορροπία και τις αντιδράσεις του.
Η αποκατάστασή του περιελάμβανε και τεστ μνήμης (εξέταση Mini-Mental), τα οποία γίνονται συνήθως σε νευρολογικούς ασθενείς, καθώς η νόσος COVID-19 φαίνεται πως δύναται να απειλήσει και το νευρικό σύστημα κάποιων ανθρώπων.
«Ο κορωνοϊός έχει κρυμμένα μυστικά. Δεν ξέρουμε ακόμη ακριβώς τι αφήνει στους ασθενείς» λέει ο Αντώνης Δούκας, επικεφαλής θεραπειών στον «Θησέα». «Απ' ό,τι μπορούμε να καταλάβουμε και να δούμε, οι ασθενείς με κορωνοϊό το αντιμετωπίζουν με κάποιας μορφής μετατραυματικό στρες. Είναι σαν να έχουν πάθει ένα ατύχημα και όχι μια ασθένεια». Όπως παρατηρεί ο ίδιος, τα όποια προβλήματα εμφανιστούν ή επιμείνουν μπορεί να οφείλονται είτε στο ίδιο το νόσημα ή από την παραμονή του ασθενούς μέσα στη ΜΕΘ.
«Η διασωλήνωση και η καταστολή είναι δύσκολη για τον οργανισμό. Στις πρώτες 20 ημέρες μιας καταστολής ο ασθενής χάνει περίπου το 50% της μυϊκής του δύναμης», λέει.
Ο Χρήστος Λάμπρης ήταν αποφασισμένος να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Ακόμη και σήμερα, στο σπίτι του στα Ιωάννινα συνεχίζει τις ασκήσεις, πηγαίνει τακτικά στο γυμναστήριο και στο κολυμβητήριο.
Στο κέντρο αποκατάστασης του έδωσαν πρόγραμμα διατροφής για να αποκτήσει μυϊκό όγκο και έχει πάρει 15 κιλά από αυτά που έχασε. «Ήταν ένας άνθρωπος που ανέβαινε βουνοκορφές και παραλίγο να πεθάνει από τον κορωνοϊό. Είναι ένας ύπουλος ιός. Δεν κάνει διακρίσεις», λέει ο κ. Δούκας.
🌄🌄🌄🌄


Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε το χρονικό της επανόδου του ορειβάτη Χρήστου Λάμπρη και να ακούσετε τι λέει και ο ίδιος.





Πηγές:
Δείτε επίσης:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις