Ο κορωνoϊός δεν κάνει διακρίσεις και χτυπά αλύπητα. Έτσι αλύπητα χτύπησε και το Μιχάλη Τσουκιά, έναν πρωτοπόρο ορειβάτη με πλούσια δράση στα βουνά του κόσμου, αρχηγό της πρώτης ελληνικής αποστολής στα Ιμαλάια (Annapurna) το 1985, ιδρυτή της πρώτης στην Ελλάδα εταιρείας υπαίθριων δραστηριοτήτων: Trekking Hellas.
Ο παγκοσμίου φήμης ορειβάτης Μιχάλης Τσουκιάς, που μετρά εμβληματικές αποστολές σε δύσκολες κορυφές του κόσμου, αν και είχε άριστη υγεία και άψογη φυσική κατάσταση, έχασε την πολυήμερη μάχη με τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο Σωτηρία, σε ηλικία 64 ετών, στις 24-3-2020. Είναι για την Ελλάδα το 18ο θύμα του κορωνοϊού και ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό χωρίς υποκείμενο νόσημα.  
Ο θάνατος του Μιχάλη Τσουκιά από τον κορωνοϊό φέρνει στο προσκήνιο τις προειδοποιήσεις των ειδικών πως «κανείς δεν είναι άτρωτος» απέναντι στην πανδημία, ενώ προκάλεσε προβληματισμό στους γιατρούς.
 Η διευθύντρια του νοσοκομείου, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε στο σταθμό Τ/Σ Star πως «για κάποιο λόγο γίνεται πολύ τοξικός ο ιός μέσα τους (σ.σ. στους ασθενείς) ή εκείνη την εποχή η ανοσία τους δεν είναι στα καλύτερα της». Πηγή
Με συγκινητικά λόγια αποχαιρετούν οι φίλοι του το Μιχάλη Τσουκιά:
«Είναι απίστευτο για όλους μας, αυτό που συνέβη… Ήσουν πάντα θαρραλέος και αγωνιστής! Σε όλα τα δύσκολα εσύ έβγαινες νικητής. Τώρα θα είσαι πιο ψηλά και από το πιο ψηλό βουνό που είχες κατακτήσει...
Σαν τα ψηλά βουνά. Έτσι θα σε θυμόμαστε και θα είσαι πάντα στην καρδιά μας.  Καλή δύναμη στην οικογένειά σου!
Αντίο Μιχάλη φίλε αγαπημένε».
«Δυστυχώς το κακό μας πλησίασε. Χάσαμε σήμερα το πρωί τον δικό μας Μιχάλη Τσουκιά. Έδωσε άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και δυστυχώς δεν βγήκε νικητής όπως έκανε πάντα μέχρι τώρα στα δύσκολα, που έβαζε πάντα στον εαυτό του. Δεν υπάρχουν λόγια γενικώς, αλλά ακόμα περισσότερο για έναν άνθρωπο σαν τον Μιχάλη. Το βιογραφικό του μιλάει από μόνο του. Να προσθέσω μόνο το ήθος, το σθένος, την μεγάλη του καρδιά, το ανικανοποίητο πνεύμα του και την αστείρευτη αγάπη του για την ζωή. Κουράγιο και δύναμη στην οικογένειά του.
Πόνος!».
«Με μεγάλη θλίψη η οικογένεια της Trekking Hellas αποχαιρετάμε το Μιχάλη Τσουκιά. Για όλους εμάς, υπήρξε πρώτυπο επιχειρηματία, οραματιστή αλλά πάνω απ' όλα ανθρώπου. Το πείσμα, η αστείρευτη θέλησή του και ενέργεια, παράλληλα με την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη του σε όλους μας θα είναι η πυξίδα μας για το μέλλον. Στα δύσκολα μας δίδαξε να είμαστε ψύχραιμοι και δυνατοί και όταν ζοριζόμασταν μας έλεγε "κάντε κουπί"; έτσι και τώρα η μεγάλη οικογένεια που δημιούργησε υποσχόμαστε να συνεχίσουμε το απαράμιλλο έργο που άφησε σε εμάς, στο χώρο του τουρισμού υπαιθρίων δραστηριοτήτων και σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση της Trekking Hellas. Πηγή: www.lifo.gr
Ο Μιχάλης Τσουκιάς στις 7 και 8 Μαρτίου 2020 και μόλις 4 μέρες πριν διαγνωστεί με τον COVID 19, είχε παραβρεθεί στις εγκαταστάσεις των ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, ως ένας από τους δυο κεντρικούς ομιλητές στην τελευταία υποχρεωτική συνάντηση  στα πλαίσια εξάμηνου σεμιναρίου «Δια Βίου Μάθησης» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η συνάντηση έγινε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, ένας χώρος για 2000 άτομα, όπου ήταν 180 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Οι συνάδερφοί του εξέδωσαν σχετική ενημέρωση:
«Αγαπητοί συνάδελφοι. Ο ιδρυτής και πρόεδρος του συνδέσμου μας Μιχάλης Τσουκιάς έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, Τρίτη 24 Μαρτίου, χάνοντας τη μάχη με τον κορωνoϊό στην εντατική του νοσοκομείου Σωτηρία. Όσοι βρεθήκαμε στην πρόσφατη συνάντηση στα Τρίκαλα θυμόμαστε πως τα τελευταία του λόγια ήταν: Στο χέρι μας είναι αν θα καταφέρουμε ή όχι να πετύχει αυτό το εγχείρημα. Ας γίνουμε άξιοι συνεχιστές των ιδεών του και του οράματος του. Ας μοιραστούμε απλόχερα τις γνώσεις μας για να κάνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερο. Αυτό έκανε, αυτό θα ήθελε και έτσι θα σεβαστούμε τη μνήμη του! Κουράγιο και καλή δύναμη σε όλους αυτές τις δύσκολες ώρες». Πηγή
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω της κοινής τους παρουσίας στο χώρο όπου μίλησε ο εκλιπών υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού τόσο φοιτητές και καθηγητές του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, όσο και αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί. Όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά. Πηγή
Λίγα λόγια για το Μιχάλη, για όσους δεν τον γνώριζαν
Ο Μιχάλης Τσουκιάς γεννήθηκε στην Αθήνα στα τέλη του 1955. Σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός στο Μιλάνο. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα. Ήταν o άνθρωπος που έδωσε σημαντική ώθηση στον ελληνικό αλπινισμό, την ορειβασία και τις δραστηριότητες βουνού.
Ασχολήθηκε με την Ορειβασία από το 1972 στα πλαίσια του ΕΟΣ Αθηνών.
Υπήρξε για 4 χρόνια πρόεδρος του ΕΟΣ (Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος) Αθήνας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΣ) με αρμοδιότητα την εκπαίδευση και ορεινή διάσωση, στην οποία και δημιούργησε το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα ορειβασίας, και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στη Διεθνή Ένωση Αλπινισμού (UIAA), στην Επιτροπή Ορειβατικών Αποστολών.
Πρωτοστάτησε στην δημιουργία του σημερινού ομοσπονδιακού εκπαιδευτικού συστήματος, ανακηρύχτηκε (ένας από τους 15) Εκπαιδευτής Ορειβασίας και Αναρρίχησης, διετέλεσε υπεύθυνος της Πρώτης Ομοσπονδιακής Σχολής Εκπαιδευτών και παρέμεινε σε αυτή τη θέση για τα τέσσερα επόμενα 4 χρόνια.
Οδηγός ποταμού V ενώ έχει ανοίξει πολλές διαδρομές σε φαράγγια. Πρωτοστάτησε στην ανακήρυξη των πρώτων Οδηγών Βουνού (1993) από την Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης και στην δημιουργία του ΣΕΟΒ, του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος.
Είναι ένας από τους πρώτους Έλληνες ορειβάτες που ασχολήθηκε με διαδρομές πάγου και μικτές και έχει πραγματοποιήσει πολλές και σημαντικές αναρριχήσεις (συχνά χειμερινές) στα βουνά των Άλπεων, στους Δολομίτες και στη Σκοτία (Ben Nevis).
Εργάστηκε για 2 χρόνια στον Ιταλικό Οργανισμό Ορειβατικής Διάσωσης (Socorso Alpino) στο Mt Blanc (1978 – 1980).
Συμμετείχε σαν επικεφαλής σε πολλές διασώσεις στην Ελλάδα.
Το 1996 εισήγαγε στην Ελλάδα το νέο σπορ της κατάβασης φαραγγιών με σχοινιά (Canyoning) ανοίγοντας τις πιο πολλές από τις σήμερα γνωστές διαδρομές.
Επιχειρηματικά το 1986 δημιούργησε μαζί με το Χρήστο Λάμπρη την Trekking Hellas, την πρώτη εταιρία εναλλακτικών δραστηριοτήτων και εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Μιχάλη Τσουκιά, μιλούν για έναν άνθρωπο με επαγγελματισμό αλλά και ήθος, που έδωσε μια σημαντική ώθηση στο θεματικό και επιχειρηματικό τουρισμό στη χώρα μας.

Ο Μιχάλης Τσουκιάς και η Trekking εισήρθαν και στο χώρο του αυτοκινήτου με την επιτυχή διοργάνωση, από το 1990 έως και το 2000, της επιλογής του ελληνικού πληρώματος για τη διεθνή περιπέτεια οδήγησης και επιβίωσης Camel Trophy. 
Η μεγάλη διεθνής εμπειρία του Μιχάλη Τσουκιά και της Trekking κεφαλαιοποιήθηκε και σε μεγάλες δημοσιογραφικές εκδηλώσεις παρουσίασης νέων μοντέλων αυτοκινήρων, ελληνικές και διεθνείς, στη χώρα μας. Σημαντικότερες από αυτές ήταν η πανευρωπαϊκή δημοσιογραφική παρουσίαση Hyundai Santa Fe στην Κρήτη το 2002, καθώς και η πανευρωπαϊκή δημοσιογραφική παρουσίαση νέου Nissan X-Trail σε 500 δημοσιογράφους το 2007. Πηγή
Ο Μιχάλης Τσουκιάς εκτός από την πλούσια ορειβατική ενασχόληση και μεγάλη εμπειρία, είχε επίσης μεγάλη δραστηριότητα στην περιοχή της Καρύταινας και τον Λούσιο ποταμό.


Ήταν πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου «Αλφειός-Μαίναλο 2020», από τους πρωτεργάτες του ΤΑΠΤΟΚ (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) και είχε κάνει πολλές παρεμβάσεις εκφράζοντας τις προτάσεις και τις αγωνίες του και για το μέλλον του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.
Το «Καφενείο της Μεγαλόπολης» (kafeneio-megalopolis.gr) είχε καταγράψει την τοποθέτησή του στο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στην Τρίπολη το Μάρτιο του 2018 και από τότε είχε θέσει επί τάπητος τα θέματα που έπρεπε να απασχολήσουν εν όψει της μεταλιγνιτικής εποχής. (Δείτε το σχετικό θέμα ΕΔΩ).
Ο Μιχάλης Τσουκιάς είχε στενές σχέσεις και με την Ευρυτανία, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή και πιστεύοντας στις δυνατότητας Ευρυτανίας. Πριν δυο χρόνια βρέθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, στο αφιέρωμα του Κλήμη Τσατσαράγκου, του Ευρυτάνα που χάθηκε στα Ιμαλάια το 1985, στην αποστολή που ήταν αρχηγός ο Μιχάλης Τσουκιάς.
Απέκτησε τρία παιδιά, δυο κόρες - ένα γιο και από τη μεγάλη του κόρη δυο εγγονούς.


Ορειβατική εκπαίδευση
Παρακολούθησε με επιτυχία τις εξής σχολές:
  •     Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτών του Γαλλικού Ορειβατικού Συνδέσμου (CAF), 15 ημέρες στις Άλπεις – Mt Blanc, το 1972, σε ηλικία 17 ετών.
  •     Τεχνικών Διάσωσης / Επικεφαλής Ομάδων Διάσωσης του Ιταλικού Ορειβατικού Συνδέσμου (CAI), 25 ημέρες στις Άλπεις – Mt Blanc, το 1977.
Οι εμπειρίες μιας ζωής στα βουνά και στα λαγκάδια
ο Μιχάλης Τσουκιάς συμμετείχε σε 4 δεκαπενθήμερα εκπαιδευτικά ταξίδια στις Άλπεις – Mt Blanc, του ΕΟΣ Κεντρικό Συμβούλιο (πρόδρομος της Ε.Ο.Ο.Α.), από το 1972 έως και το 1976.
Ήταν αρχηγός 3 Ελληνικών ορειβατικών αποστολών στα Ιμαλάια:
  •    Το 1985  στην πρώτη Ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια στο βουνό Annapurna. Για τη δράση του εκεί τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο ήθους από τον ΠΣΑΠ.
  •    Το 1987 στο βουνό Ama Dablam, πρώτη επιτυχής ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια και το πιο δύσκολο τεχνικά βουνό που έχει γίνει στα Ιμαλάια από Έλληνες μέχρι σήμερα.
  •    Το 1989 στα βουνά Lobuche και Island Peak, εκπαιδευτική αποστολή για την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Έκτοτε είχε συμμετάσχει σε πολλές ορειβατικές αποστολές στα Ιμαλάια, τις Άνδεις και την Ανταρκτική:
  •     Μέλος της πρώτης επιτυχούς ορειβατικής αποστολής στις Άνδεις, στο βουνό Alpamayo, το 1987.
  •    Αρχηγός της πρώτης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Ορειβατικής Αποστολής για νεαρούς ορειβάτες στα Ινδικά Ιμαλάια, στο βουνό Kamet, το 1990. Η αποστολή είχε 47 μέλη από όλο τον κόσμο και πλήρη επιτυχία.
  •    Αρχηγός της πρώτης και με απόλυτη επιτυχία Ελληνικής αποστολής στην Ανταρκτική, το 2000, με ανάβαση της υψηλότερης κορυφής (Vinson - 5140μ).
  •     Αναβάσεις στα βουνά Kinabalou - 4001μ, στο Βόρνεο και στο Kilimanjaro - 5.895μ, στην Τανζανία.
O Μιχάλης Τσουκιάς  είχε γράψει για την εμπειρία του όταν ανέβηκε στα Ιμαλάια:
«Όταν επισκέφθηκα το Νεπάλ τη δεκαετία του 80 σαν αρχηγός της πρώτης ελληνικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια, διαπίστωσα ότι η χώρα μας έχει πολλές τοποθεσίες τόσο απομακρυσμένες και αυθεντικές όσο στο Νεπάλ. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας της Trekking Hellas με στόχο να διοργανώσουμε ταξίδια ανακάλυψης για ξένους στην Ελλάδα.
 Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια και χιλιάδες χαρούμενοι επισκέπτες από όλο τον κόσμο περπάτησαν και επισκέφθηκαν μοναδικά μέρη της πατρίδας μας. Σχεδόν από όλους ακόμα και σήμερα ακούω το ίδιο σχόλιο, ότι ποτέ δεν είχαν φανταστεί πως η Ελλάδα έχει τέτοιο ορεινό όγκο και τόσα άγρια και ανεξερεύνητα τοπία. Ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζομαι με τα μέρη που ανακαλύπτω είτε με τα πόδια, με kayak, rappel κ.α. τα οποία σε συνδυασμό με την ιστορία μας, με χαμογελαστούς και φιλόξενους ανθρώπους  φτιάχνουν τον τέλειο συνδυασμό για μοναδικά ταξίδια ζωής. Είμαι κι εγώ μέσα σε αυτό το ταξίδι της ζωής σας και σας διαβεβαιώ ότι θα το διασκεδάσετε – σας το υπόσχομαι!». 
44 χρόνια ενασχόλησης με την περιπέτεια από τα οποία 30 χρόνια επαγγελματικά.
Ο ίδιος είπε:
«Έπαθα και έμαθα πολλά – το σημαντικότερο: ουδέν καλό αμιγές κακού. Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν δυο όψεις και δεν υπάρχει κάποια δράση χωρίς συνέπεια.
Τα ερασιτεχνικά (και νεανικά) χρόνια, μου άφησαν φιλίες και αναμνήσεις από περιπέτειες στα όριά μου, αλλά και δημιουργική κοινωνική δράση. Η ορειβατική διάσωση και οι σχολές ορειβασίας της ομοσπονδίας ήταν τα σημαντικότερα. Βέβαια είχαν συνέπειες: ήμουν μόνιμα άφραγκος και το μόνο ζήτημα που μπορούσα να συζητήσω ήταν τα τρέχοντα ορειβατικά προβλήματα.
Τα επαγγελματικά (και ώριμα ) χρόνια, μου έδωσαν εμπειρίες για χώρες και λαούς μέσα από τα ταξίδια και για τους ανθρώπους μέσα από τη συνοδεία δραστηριοτήτων όπως το rafting & canoeing. Μετά από αρκετά χρόνια επαγγελματικής δραστηριοποίησης άρχισα να έχω και χρήματα στην τσέπη. Αλλά αποξενώθηκα από φίλους, χάθηκα από τα βουνά, κατηγορήθηκα.
Είναι νωρίς ακόμη για το τελικό ζύγισμα – η ζωή και η περιπέτειά της συνεχίζεται».
Ναι φίλε Μιχάλη, όπως το είπες, η ζωή και η περιπέτειά της συνεχίζεται… αλλά τώρα πια, δυστυχώς χωρίς εσένα μαζί μας…
Καλό σου ταξίδι!
Δείτε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις