Πολλές φορές οι γονείς προβληματίζονται με τη συμπεριφορά του παιδιού τους, η οποία είναι ανεξέλεγκτη και δύσκολα διαχειρίσιμη. Νεύρα, εντάσεις, υπερκινητικότητα, αδυναμία ηρεμίας του παιδιού είναι κάποιες από τις συμπεριφορές που τους προβληματίζουν.

Συλλέγοντας περισσότερες πληροφορίες για την καθημερινότητα του παιδιού και όλης της οικογένειας μέσα στην οποία μεγαλώνει το παιδί, διαπιστώνεται πόσο χαοτική μπορεί να είναι η μέρα ενός παιδιού χωρίς οι γονείς να το αντιλαμβάνονται. Ένα παιδί το οποίο δεν έχει ένα στάνταρ πρόγραμμα μέσα στην ημέρα του, δηλαδή μια ρουτίνα, είναι αναμενόμενο να μην μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά και ήρεμα. Κατ’ επέκτασην, θα βγάλει ένταση, υπερκινητικότητα ή και νεύρα, διότι το πρόγραμμα και η ρουτίνα δίνει στο παιδί το αίσθημα ασφάλειας το οποίο χρειάζεται για να είναι ψυχικά ήρεμο.

Λέγοντας ρουτίνα εννοούμε:

– την ώρα που θα φάει,
– την ώρα που θα κοιμηθεί,
– το πού θα κοιμηθεί,
– το μέρος που θα φάει,
– τα άτομα τα οποία θα είναι με το παιδί,
– το πότε θα παίξει,
– πότε θα διαβάσει κτλ.

Φυσικά δεν αφορά ένα αυστηρό πρόγραμμα από το οποίο το παιδί δεν αποκλίνει!

Εν αντιθέσει, ένα παιδί το οποίο κοιμάται πότε στις 21:00… πότε στις 23:00… πότε τρώει μεσημεριανό στον καναπέ… πότε στην τραπεζαρία… δεν γνωρίζει αν το απόγευμα θα το κρατήσει η μαμά ή ο μπαμπάς ή η γιαγιά… πότε του επιτρέπουν να κοιμηθεί στον καναπέ και πότε όχι κτλ., έχει ένα χαοτικό πρόγραμμα και δεν είναι ήρεμο.

Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί η ένταση την οποία μπορεί να βγάζουν οι γονείς από το επίσης χαοτικό ή υπερφορτωμένο του πρόγραμμα, την κούραση της ημέρας, η οποία πολλές φορές οδηγεί στην έλλειψη σταθερών ορίων στο παιδί. Η έκθεση του παιδιού σε tablet, laptop, smartphones κτλ. έρχεται να επιβαρύνει την ένταση που βγάζει ένα παιδί μ’αυτήν την καθημερινότητα.

Για να είναι ένα παιδί ήρεμο χρειάζεται:

– ήρεμο χώρο (σπίτι, δωμάτιο),
– στάνταρ ρουτίνα (ξύπνημα, πρωινό, σχολείο, μεσημεριανό, διάβασμα, παιχνίδι, προσωπική υγιεινή, εξωσχολικές δραστηριότητες, βραδινός ύπνος κτλ.),
– σταθερούς χώρους ύπνουφαγητού,
– σταθερό πρόγραμμα ατόμων που το φροντίζουν με κοινή γραμμή διαπαιδαγώγησης.

Προτού, λοιπόν, ανησυχήσουμε για την συμπεριφορά του παιδιού μας, ας αναλογιστούμε εάν παρέχουμε ηρεμία, σταθερότητα και συναισθηματική ασφάλεια στο μικρό μας.

Μαρία Κατσαούνη
Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Πηγή

Δημοσίευση chiourea.gr  στο Γονείς - ΟΡΙΑ

Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις