Η Όπερα του Σίδνεϋ (Αυστραλία)

Η γαλανόλευκη θα ντύσει εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση! Καθώς στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, ο ξένος Τύπος συνοδεύει με επαινετικά σχόλια τις ελληνικές ετοιμασίες και αναφέρεται στο ιστορικό φόντο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ταυτόχρονα, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα δημοσιοποίησε ένα βίντεο με τίτλο «Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας». Στο βίντεο, ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ υπογραμμίζει τους ιστορικούς δεσμούς και το πάθος για δημοκρατία που μοιράζονται οι δύο χώρες. Οι ελληνικές κοινότητες και οι Έλληνες πρεσβευτές σε πολλές χώρες του κόσμου κινητοποίησαν τις Αρχές τους να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή για το έθνος και να συμβάλουν στο εορταστικό κλίμα για τα διακόσια χρόνια από την Παλιγγενεσία.




Ο… χάρτης

Με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη, κλήθηκαν οι Έλληνες πρεσβευτές σε κάθε γωνιά του κόσμου να κινητοποιήσουν τις Αρχές για τη φωταγώγηση ιστορικών κτιρίων στα χρώματα της Ελλάδας, με το σκεπτικό ότι αυτή η επέτειος δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά κάθε λαό που αγωνίστηκε για την ελευθερία του. Πολλές χώρες ανταποκρίθηκαν θερμά, ενώ άλλες δεν είχαν την ίδια στάση.

Η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Πολωνία, η Λετονία, η Αυστραλία ανταποκρίθηκαν με θέρμη, ενώ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν η Δανία, η Σουηδία, Ολλανδία και η Ισπανία με διάφορα προσχήματα.


Το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο

Σε κάθε περίπτωση, το κύμα συμπαράστασης είναι μεγάλο. Από άκρη σε άκρη όλο τον κόσμο τα ιστορικά κτίρια -και όχι μόνο- κάθε χώρας βάφονται με τα ελληνικά χρώματα.

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση θα τιμηθεί όπου υπάρχει ελληνισμός και… ακόμα παραπέρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για την επέτειο δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση στο Σαν Φρανσίσκο και τη Βοστόνη θα υψώσουν τη γαλανόλευκη. Το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, μάλιστα, θα φωτιστεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας από τις 19 μέχρι τις 25 Μαρτίου, αλλά και το πιο επιβλητικό κτίριο, το Empire State Building.

Καναδάς: Στο Τoρόντο, θα φωταγωγηθούν γαλανόλευκοι οι καταρράκτες του Νιαγάρα και η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από την επίσημη ιστοσελίδα του Καναδά για τους καταρράκτες, niagarafallslive.

Η Αυστραλία θα τιμήσει την Ελλάδα ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Αυτό θα συμβεί με την φωταγώγηση του πιο αναγνωρίσιμου μνημείου ολόκληρης της ηπείρου, της Όπερας του Σίδνεϋ στα ελληνικά χρώματα.

Νότια Αφρική: Με επετειακές εκδηλώσεις στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά τις οποίες αποκαλύφθηκε μια γιγάντια υφασμάτινη ελληνική σημαία επιφάνειας 1.500 τ.μ, γιόρτασε η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Νοτίου Αφρικής τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γεννέ, δημιουργό της Ελληνικής Σημαίας, ήταν τιμή του να δημιουργήσει τη σημαία, με τους Έλληνες της Αφρικής να διαδίδουν το ελληνικό πνεύμα παντού.

«Είμαστε εδώ και μεγάλη περηφάνεια δείχνουμε ότι υπάρχει ο Ελληνισμός στη Ν. Αφρική».

Γαλλία - Παρίσι: Ο Πύργος του Άιφελ

Την εικόνα από την αναπαράσταση της ημέρας που ξεκίνησε η επανάσταση στα Καλάβρυτα έδωσε σε όλο τον κόσμο το πρακτορείο Reuters.

Οι οπλαρχηγοί μαζεύονται γύρω από τη φωτιά και δεσμεύονται να απελευθερώσουν την πατρίδα.

Βραζιλία: Στα γαλανόλευκα «ντύθηκε» το κτίριο της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών στο Σάο Πάολο.

Με την Ελληνική Σημαία και τον Παρθενώνα να δεσπόζουν, οι Βραζιλιάνοι έστειλαν γαλανόλευκο μήνυμα αλληλεγγύης.

Αλλά και στη Βουλγαρία η ελληνική ομογένεια έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις για να τιμήσει τη μεγάλη επέτειο.

Θα φωτιστούν με τα ελληνικά χρώματα τα Προπύλαια του Μονάχου (που κτίστηκαν από τον Λουδοβίκο Α’ ως Μνημείο για την Ελληνική Επανάσταση), το Δημαρχείο του Βανκούβερ και πολλά άλλα εμβληματικά κτίρια στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Στο Βέλγιο, το γνωστό αγαλματάκι (σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών) Manneken Pis θα «ντυθεί» Εύζωνας. 

 Βέλγιο-Βρυξέλλες το γνωστό αγαλματάκι

Στη Ρουμανία θα φωταγωγηθεί το κτίριο του Πανεπιστημίου με την ελληνική σημαία κατά την εθνική εορτή της Ελλάδας και στη Φινλανδία, το κτίριο όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική έδρα.

Τα μάτια όλου του κόσμου θα στραφούν στις 25 Μαρτίου στην Ελλάδα για να γνωρίσου τους σκληρούς αγώνες για την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και την απελευθέρωσή του από τον οθωμανικό ζυγό.

Γερμανικός Τύπος

Εκτενές αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση φιλοξένησε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με τίτλο «Είμαστε όλοι Ελληνες!» Η εφημερίδα του Μονάχου εξιστορεί το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, με τις ευλογίες της Εκκλησίας από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. «Το σύνθημα είναι απλό: “Ελευθερία ή θάνατος!”». Σε άλλο σημείο τονίζει: «Οι Οθωμανοί κυριάρχησαν στην Ελλάδα για σχεδόν τέσσερις αιώνες. Όποιος δεν ασπαζόταν το Ισλάμ παρέμενε πολίτης δεύτερης κατηγορίας». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις επαναστατικές προσπάθειες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο ρόλο της Φιλικής Εταιρείας και στο κίνημα του Φιλελληνισμού στη Δυτική Ευρώπη. Αναφέρονται επίσης οι μεγάλοι φιλέλληνες, ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, ο ρομαντικός ποιητής Πέρσι Σέλεϊ, καθώς και οι κρίσιμες μάχες και ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. 

Ο συντάκτης της «S.Z.» ολοκληρώνει το άρθρο με απόσπασμα από το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «Τελευταία λόγια για την Ελλάδα»: «Τόσο παράφορη η λαχτάρα μου για σένα, τόσο δυνατή η μαγεία σου ή τόσο αδύναμος έχω πια καταντήσει».

Η εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung» επισημαίνει ότι πολλές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω κορωνοϊού. Όμως τονίζει ότι στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα μετάσχουν υψηλοί προσκεκλημένοι από Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία.

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα

Ποιήματα

Μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι πρέσβεις 9 χωρών, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, αποδέχθηκαν να διαβάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, φιλελληνικά ποιήματα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «…η ελληνική Επανάσταση κατά του Τούρκου δυνάστη ενέπνευσε στους ποιητές της Δύσης στίχους τόσο εκστατικούς, τόσο συγκινημένους. Στην εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην ισχύ μιας κραταιάς αυτοκρατορίας είδαν την υπέρβαση: υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, της δουλοφροσύνης, ακόμα και των ορίων της ύπαρξης καθ’ εαυτής, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μεταμορφώνονται σε ήρωες που δίνουν τα πάντα για την αγωνιστική πραγμάτωση του ιδεώδους της ελευθερίας».

Πηγή



Ανάρτηση chiourea.gr  στο Επικαιρότητα - Γιορτές-25η Μαρτίου

Δείτε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις