Δελτίο Τύπου 07/01/2011


Δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία αδιόριστων εκπαιδευτικών
«Όλες οι προσλήψεις γίνονται σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων, βάσει του αριθμού του μαθητικού δυναμικού και των προγραμμάτων σπουδών»


«Οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών δεν ανατρέπονται. Οι μόνιμοι και αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι έχουν τις ίδιες εργασιακές σχέσεις»


Σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας έγινε μια εισβολή. Υπήρξαν βία και ζημιές στην περιουσία του ελληνικού λαού, που έγινε με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Υπήρξε εισβολή από μια ομάδα εκπαιδευτικών, ορισμένοι από τους οποίους είναι αδιόριστοι και ορισμένοι διορισμένοι, που όπως λένε τους συμπαραστέκονται. Να τονίσω ότι τους έχω δει επανειλημμένα - όπως και οι ίδιοι παραδέχονται – όπως έχω δει και αρκετές άλλες κατηγορίες εκπαιδευτικών και έχω συζητήσει μαζί τους.

Τα Υπουργεία έχουν δουλειά, όπως γνωρίζετε, και σήμερα υπήρχαν στο Υπουργείο Παιδείας προγραμματισμένα ραντεβού και συσκέψεις. Δεν γίνεται να παραβιάζεται το πρόγραμμα ενός Υπουργείου, επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν «εδώ και τώρα» και μάλιστα να προκαλείται ζημιά και να ασκείται βία. Προτείναμε με την κυρία Διαμαντοπούλου να δουν το Γενικό Γραμματέα, Βασίλη Κουλαϊδή, επειδή ήμασταν και οι δύο σε συνεχείς συσκέψεις. Δεν δέχθηκαν. Προς αποφυγή του να οξυνθεί το κλίμα δέχτηκα να τους ξαναδώ, να ξανακούσω όσα άκουσα και δεσμεύτηκα ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει σε προσλήψεις σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων, που προσδιορίζονται από δύο παράγοντες: τον αριθμό του μαθητικού δυναμικού και τα προγράμματα σπουδών.

Όλες οι προσλήψεις θα γίνουν διαφανώς και αξιοκρατικά. Οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών δεν ανατρέπονται. Οι μόνιμοι και αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι έχουν τις ίδιες εργασιακές σχέσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας, για κάθε νόμο που περνά, για κάθε αλλαγή, για κάθε προγραμματισμό, κάνει κάθε φορά λεπτομερή διαβούλευση, με τους φορείς, τα κόμματα και τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών - εν προκειμένω ΟΛΜΕ και ΔΟΕ - και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Το Υπουργείο ενημερώνει τους συλλόγους τους για όλα.

Να σας θυμίσω ότι ήμασταν ένα από τα λίγα Υπουργεία που κάναμε τρεις χιλιάδες διορισμούς, όσους διορισμούς μας επέτρεπε η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Προχωρήσαμε επίσης σε διορισμούς αναπληρωτών, που - επαναλαμβάνω – έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Και να θυμίσω ότι με το νόμο που περάσαμε περιορίζεται πάρα πολύ η ωρομίσθια, που είναι πλέον κάτω από πέντε διδακτικές ώρες. Για περισσότερες ώρες προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, όπως και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και οι αναπληρωτές πλήρους ωραρίου.

Δεν ευσταθούν όσα λέγονται για ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αυτό που ισχύει είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας, με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλάζει τα σχολεία και θα κάνει τις προσλήψεις εκείνες που είναι αναγκαίες. Μπορούμε να αλλάξουμε το σχολείο αλλάζοντας νοοτροπία, φιλοσοφία και κυρίως βασιζόμενοι στην ποιότητα και το μεράκι του Έλληνα εκπαιδευτικού που είναι μεγάλο. Ο Έλληνας εκπαιδευτικός, ούτε ασκεί βία, ούτε σπάει πόρτες Υπουργείων, είτε είναι διορισμένος είτε είναι αδιόριστος. Ο προγραμματισμός για τους διορισμούς γίνεται πάνω σε πραγματικές ανάγκες, δεν γίνεται στο κενό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις