ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
(Ε.Ε.Π.Α.Α.)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΩΣ ΕΙΔΙΚΩΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ AUTISM – EUROPE
ΟΔΟΣ: ΑΘΗΝΑΣ 2, 2ος Οροφος, 105 51 ΑΘΗΝΑ, Τηλ. / Fax: 210 3216550, 210 3216549

e-mail: gspap@autismgreece.gr, website: www.autismgreece.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε από το 2008 την 2α Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

Ο Αυτισμός είναι μια ισόβια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που οφείλεται σε πολλαπλά και όχι πλήρως κατανοητά βιολογικά αίτια, η οποία παρεμποδίζει την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Η γενετική αυτή αναπηρία παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κλινικής έκφρασης και αποτελεί ένα φάσμα διαταραχών. Τα άτομα με Αυτισμό μπορεί να διαφέρουν πολύ στη νοημοσύνη και στην ικανότητα ομιλίας, όλα όμως έχουν ουσιαστικές δυσκολίες στον τρόπο που αντιλαμβάνονται και συνδέονται με το περιβάλλον τους, γι’αυτό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία, τις κοινωνικές σχέσεις και την συμπεριφορά τους.

Ο Αυτισμός μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε οικογένεια, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή ή κοινωνική τάξη, και είναι τέσσερις φορές συχνότερος στους άντρες από ότι στις γυναίκες. Βάσει των πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων, σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Αυτισμός δεν είναι μια σπάνια κατάσταση, αλλά ότι 1 στα 100 άτομα εμφανίζουν διαταραχές που εμπίπτουν στο φάσμα του Αυτισμού. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στην Ελλάδα περίπου 100.000 άτομα πάσχουν από μια τέτοια διαταραχή. Σημειώνεται ότι η φροντίδα ενός ατόμου με αυτισμό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικογένεια, καθώς συχνά οδηγεί τα μέλη της σε περιορισμό των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, εξάντληση, κατάθλιψη και σε ένα ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο Αυτισμός δεν θεραπεύεται, αλλά βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Η βελτίωση εξαρτάται από την σωστή, και όσο γίνεται πιο έγκαιρη διάγνωση και αξιολόγηση, από την σωστή και εξατομικευμένη διαβίου εκπαίδευση και ψυχο-κοινωνική αποκατάσταση με κατάλληλους εκπαιδευτές, από τη σωστή φαρμακευτική παρέμβαση, όταν αυτή χρειάζεται, και από το βαθμό κατανόησης και αποδοχής του αυτιστικού ατόμου από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Αν δεν αντιμετωπιστεί με τέτοιους τρόπους, η κατάσταση των αυτιστικών ατόμων χειροτερεύει, κάνοντας προβληματική και συχνά αφόρητη τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους.

Λόγω της πολυπλοκότητάς του, ο Αυτισμός είναι μια από τις πιο δύσκολες μειονεκτικές καταστάσεις. Σύμφωνα με όλες τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές συμβάσεις, τα άτομα με Αυτισμό έχουν την ίδια αξία και οφείλουν να απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως άλλα άτομα, με ή χωρίς αναπηρία. Η έλλειψη παροχής κατάλληλης δια βίου εκπαίδευσης και μέριμνας, που επιτρέπει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους καθώς και την ανακούφιση των οικογενειών τους, συνιστά μορφή Διάκρισης εναντίον τους. Ο ΟΗΕ καλεί τα Κράτη Μέλη, με την βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να πάρουν μέτρα στις 2 Απριλίου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το πρόβλημα του Αυτισμού, σαν ένα πρώτο βήμα στην υιοθέτηση θετικών δράσεων και πρακτικών για την κατάργηση των διακρίσεων και την διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων με Αυτισμό σε μια αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινότητα.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) και τα Παραρτήματά της, διοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά μια σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Στην Αθήνα η κύρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Απριλίου 2011, στο Βυζαντινό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22 και ώρα 9:00-14:30. Περιλαμβάνει χαιρετισμούς, ομιλίες από ειδικούς, αλλά και προβολή video και δρώμενα από παιδιά με αυτισμό, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα. Θα διατίθεται επίσης ενημερωτικό υλικό και βιβλία για τον Αυτισμό. Η εκδήλωση απευθύνεται, όχι μόνο σε γονείς και φορείς ή επαγγελματίες στο χώρο του Αυτισμού, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ηλίας Παρίσης

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Θωμάς Καπέλος


Συνημμένα

Πρόσκληση-Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Σύντομο Ιστορικό της Ε.Ε.Π.Α.Α.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.)

σε συνεργασία με τα κέντρα ΜΟΝΟΡΟΔΙ και Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» και με τη συμμετοχή εκλεκτών επιστημόνων

Σας Προσκαλούν

το Σάββατο 2 Απριλίου 2011 και ώρα 09:00-14:30

στο Βυζαντινό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα

για τον εορτασμό της καθιερωμένης από τον ΟΗΕ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μας η παρουσία σας στην εκδήλωση


------------------------------------------------------------------------------------------


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ


09:00-09:30 Προσέλευση κοινού-Διάθεση ενημερωτικού υλικού

09:30-10:00 Έναρξη Εκδήλωσης-Χαιρετισμοί

10:00-10:30 Κώστας Φρανσίς: Νεώτερα θεραπευτικά δεδομένα

για τον Αυτισμό

10:30-11:00 Στεφανία Φούσκα: Η εμπειρία της διοργάνωσης ομάδας γονέων στην Ε.Ε.Π.Α.Α.

11:00-11:30 Δρώμενα: Παράσταση παιδιών με Αυτισμό από το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

11:30-12:00 Στράτος Αλεξάνδρου: Αισθητηριακές δυσκολίες και θεραπευτική προσέγγιση από ειδικούς και γονείς

12:00-12:30 Άννα Πλέσσα: Εμπόδια προς την αυτονομία ενηλίκων

με Αυτισμό: Η Ελληνική πραγματικότητα

12:30-13:00 Ιγνάτιος Καφαντάρης: Εκπαίδευση γονέων: Η ελληνική

πραγματικότητα

13:00-14:30 Ολοκλήρωση Προγράμματος: Ελεύθερη Συζήτηση-

Προβολή βίντεο-

Λήψη καφέ, ελαφρύ σνακ


-------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (Ε.Ε.Π.Α.Α.)

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΩΣ ΕΙΔΙΚΩΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

AUTISM – EUROPE ΚΑΙ WORLD AUTISM ORGANIZATION

ΟΔΟΣ: ΑΘΗΝΑΣ 2, 2ος Οροφος, 105 51 ΑΘΗΝΑ,

Τηλ./ Fax: 210 3216550, 210 3216549

e-mail:gspap@autismgreece.gr, website: www.autismgreece.gr


ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα αριθμεί πάνω από 1000 μέλη, γονείς ή αδέλφια ατόμων με Αυτισμό, καθώς και επιστήμονες που ασχολούνται με τον Αυτισμό. Σκοπός της Εταιρίας είναι η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με Αυτισμό.

Ως Πανελλήνιος Φορέας, η Ε.Ε.Π.Α.Α. έχει παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Χίο, Βόλο και Πειραιά και έχει συνδεδεμένα μέλη της άλλους μικρότερους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ατόμων με Αυτισμό στην Αλεξανδρούπολη, Χανιά, Λάρισα, Πάτρα και Αθήνα. Συμμετέχει επίσης στην Ε.Σ.Α.με.Α. και εκπροσωπεί την Ελλάδα στη διοίκηση Διεθνών Οργανώσεων, όπως η Autism-Europe και η World Autism Organization.

Οι δράσεις της Ε.Ε.Π.Α.Α. περιλαμβάνουν:

Λειτουργία ομάδων στήριξης γονέων και διοργάνωση ψυχαγωγικών Σαββατοκύριακων.

Οργάνωση διαλέξεων, ημερίδων και διημερίδων για τον Αυτισμό για γονείς και ειδικούς.

Διοργάνωση ενός Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Αυτισμό το 1995.

Διεξαγωγή 2 Σεμιναρίων Εξειδίκευσης Ειδικών στον Αυτισμό, το ένα διάρκειας 600 ωρών, σε επίπεδο Master.

Δημιουργία μοναδικής βιβλιοθήκης, άνω των 20 βιβλίων, για τον Αυτισμό στα Ελληνικά.

Παρέμβαση για την θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό στην υγεία-πρόνοια και στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (Ν.2716/1999, Ν.2817/2000, Ν.3699/2008) και συνεχιζόμενος αγώνας για την εφαρμογή των νόμων και σχετικών διεθνών συμβάσεων.

Σχεδιασμός και λειτουργία ενός πρότυπου ξενώνα εκπαίδευσης-διαβίωσης για 12 ενήλικα άτομα με Αυτισμό στη Ζίτσα Ιωαννίνων, με την επωνυμία Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», με κρατική επιχορήγηση.

Σχεδιασμός και λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας για 22 ενήλικες με Αυτισμό στον Γέρακα Αττικής, με την επωνυμία «Σείριος», με κρατική επιχορήγηση.

Λειτουργία ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ανηλίκων, από το Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Μελέτη ανέγερσης και λειτουργίας 3 ακόμα Κέντρων Υποστήριξης Ατόμων με Αυτισμό, στους νομούς Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης και Αττικής, με επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκηνώσεων της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α.

Διοργάνωση 2 Φεστιβάλ για Άτομα με Αυτισμό στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις