Αντιδρούν στη μισθολογική εξομοίωση με τους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου

Στα χαρακώματα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ



Σε αναβρασμό βρίσκονται από χθες οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί της χώρας, καθώς την προπαραμονή των εκλογών το υπουργείο Παιδείας αποδέχθηκε γνωμοδότηση που ουσιαστικά τούς εντάσσει στο ενιαίο μισθολόγιο μαζί με τους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου.
Η ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εκδόθηκε κατόπιν ερωτημάτων που έθεσαν Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη στις 4 Μαΐου.
Σύμφωνα με αυτήν, εφόσον οι νόμιμες αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ακολουθούν αναγκαστικά αυτές των δημοσίων εκπαιδευτικών, θα πρέπει να εφαρμοστούν και ως προς τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οι διατάξεις περί βαθμολογικής και μισθολογικής κατάταξης και εξέλιξης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι νομιμοποιούνται περικοπές μισθών που έχουν ήδη επιβληθεί σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία αλλά και όσες θα επιβληθούν στο μέλλον σε αναλογία με τις περικοπές που έχουν υποστεί οι εκπαιδευτικοί του Δημοσίου.
Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Παιδείας έδιναν χθες πολύ διαφορετική ερμηνεία στο ζήτημα. Τόνιζαν ότι αν δεν γινόταν αποδεκτή αυτή η γνωμοδότηση, τότε οι εργοδότες θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν το προνόμιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών οι αμοιβές τους να είναι ίδιες τουλάχιστον με τις αμοιβές του Δημοσίου, οπότε θα ήταν πλέον πολύ εύκολο να περάσουν σε ατομικές συμβάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς, τόνιζαν τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, η απόφαση του κ. Μπαμπινιώτη να υπογράψει την γνωμοδότηση του ΝΣΚ διασφαλίζει τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και επιλύει σοβαρά διοικητικά και υπηρεσιακά προβλήματα.
Οπως ήταν επόμενο, πάντως, τόσο η γνωμοδότηση όσο και η απόφαση Μπαμπινιώτη να την αποδεχθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα προ των εκλογών προκάλεσαν εντονότατη αντίδραση εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος. Η ΟΙΕΛΕ έκανε λόγο για σκάνδαλο και "εκπαιδευτικό Βατοπέδι", υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν χαρίζονται εκατομμύρια στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων τα οποία περικόπτονται παρανόμως από τους μισθούς των εκπαιδευτικών. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η γνωμοδότηση καταστρατηγεί το εργατικό συλλογικό δίκαιο και φροντίζει ώστε οι σχολάρχες «που παρανόμησαν, περικόπτοντας τις αποδοχές των εκπαιδευτικών τους από τον Σεπτέμβριο του 2011, όχι μόνο να μην υποχρεωθούν (όπως όλες οι αποφάσεις των Επιθεωρήσεων Εργασίας προέβλεπαν) να καταβάλουν τη νόμιμη διαφορά, αλλά να επιχειρήσουν να αφαιρέσουν επιπλέον χρήματα από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς!».
Επίσης η Ομοσπονδία δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της γνωμοδότησης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 08 Μαΐου 2012




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις